Almudena Grandes, Premi Liber 2018 a l’autor hispanoamericà més destacat

L’escriptora Almudena Grandes rebrà el Premi Liber 2018 a l’autor hispanoamericà més destacat. Amb aquest guardó, la Junta Directiva de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) vol reconèixer la seva capacitat per “crear una obra literària centrada en la dona i en la història recent d’Espanya”. Grandes rebrà el guardó el proper dijous, 4 d’octubre en un acte que tindrà lloc al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en el marc de les activitats de Liber, que organitza aquest any Fira de Barcelona.

Amb aquest premi, el sector del llibre vol destacar la brillant trajectòria d’aquesta escriptora que ha adquirit, al llarg dels anys, un gran reconeixement entre els lectors, tant dins com fora d’Espanya, per la qual cosa ha esdevingut un dels noms més consolidats i de major projecció internacional de la literatura espanyola contemporània.
Almudena Grandes (Madrid, 1960) es va donar a conèixer el 1989 amb Las edades de Lulú, llibre que va aconseguir el Premi La Sonrisa Vertical. Des de llavors, sempre ha estat acompanyada de l’aplaudiment dels lectors i de la crítica. A partir d’aquest llibre arribarien altres títols com Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango, Atlas de geografía humana, Los aires difíciles, Castillos de cartón, El corazón helado y Los besos en el pan, a més dels volums de contes Modelos de mujer i Estaciones de paso.
Alguns d’aquests llibres han estat adaptats a la gran pantalla i han merescut, entre d’altres, el Premi de la Fundación Lara, el Premi dels Llibreters de Madrid y el dels de Sevilla, el Arzobispo Juan de San Clemente, el Cálamo, el Rapallo Carige i el Prix Méditerranée. Amb Inés y la alegría (2010), Premi de la Crítica de Madrid, Premi Iberoamericà Elena Poniatowska i Premi Sor Juana Inés de la Cruz, va inaugurar la sèrie “Episodios de una Guerra Interminable”, a la qual pertanyen El lector de Julio Verne, Las tres bodas de Manolita i Los pacientes del doctor García, la seva història més recent.
Pel seu compromís cívic, Almudena Grandes ha rebut, entre d’altres, el Premi Julián Besteiro de les Arts i les Lletres, el Premi Abogados de Atocha i el Premi de Memoria Histórica de la Región de Murcia.
A més d’aquest premi, el saló Liber -la major fira internacional del llibre en espanyol que tindrà lloc del 3 al 5 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona- atorgarà altres guardons: a la Llibreria Paideia de Sant Cugat del Vallès com la millor llibreria de l’any a Espanya; a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Las Rozas(Madrid), pel seu extraordinari dinamisme en l’organització d’activitats per al foment de la lectura; al diari La Vanguardia en la persona del seu director, Màrius Carol pel foment de la lectura en Mitjans de Comunicació; i a la sèrie de TV “La Catedral del Mar” com a millor adaptació d’una obra literària. A més, està pendent de conèixer l’homenatge de Liber a un editor per la seva trajectòria en el món del llibre.
Barcelona, 30 d’agost de 2018