Alimentaria FoodTech revela l’últim en tecnologia i sostenibilitat per a la indústria

El potencial exportador i la capacitat d’innovar del sector de la tecnologia, l’equipament i els ingredients a Espanya trobarà el seu millor aparador en Alimentaria FoodTech. Aquest saló professional de referència a Europa se celebrarà del 26 al 29 de setembre de 2023 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, amb la participació de més de 360 empreses i al voltant de mil marques que exhibiran les solucions d’automatització, digitalització i intel·ligència artificial que el mercat reclama per a guanyar en competitivitat, eficiència energètica i estalviar recursos.

La celebració d’Alimentaria FoodTech brindarà a les empreses que participen en qualsevol sector de la cadena de producció agroalimentària, des del processament d’aliments i begudes, indústria 4.0, embalatge, manutenció i magatzematge fins a ingredients i seguretat alimentària l’oportunitat de presentar les seves solucions i serveis als professionals del sector.

Així mateix, a través del programa Hosted Buyers i en coordinació amb la comunitat d’empreses industrials internacionalitzades amec, i l’agrupació que integra les empreses del sector, amec alimentec, Alimentaria FoodTech ha convidat a més d’un centenar de compradors d’alt nivell, dels quals més de 80 són internacionals, procedents de més de 20 països. Amb aquesta acció es preveu generar al voltant de 800 trobades de negocis entre els professionals participants en l’esdeveniment.

En aquesta edició, Mèxic serà el país convidat, per la qual cosa s’ha organitzat un programa específic per als 20 compradors professionals mexicans que visitaran el certamen. Mèxic és el setè mercat exterior per a les empreses espanyoles de tecnologia de l’alimentació i ingredients d’amec alimentec, on va augmentar les seves exportacions un 23% el 2022.

Per a Llucià Casellas, president d’Alimentaria FoodTech, “el saló és la plataforma on tant productors com industrials trobaran les solucions més capdavanteres, amb l’oferta més transversal i completa dels últims anys. Assistir al certamen resulta summament atractiu per a compradors europeus, del nord d’Àfrica i Llatinoamèrica, que tindran tota classe de facilitats per a reunir-se amb els expositors”.

Alimentaria FoodTech 2023 compta amb la participació de més de 360 empreses expositores – un centenar assisteixen per primera vegada- i prop de mil marques representades, entre les quals destaquen Handtmann, Vaessen Schoemaker, Weber, Impag Iberia, Jarvis, Dordal, Roser, Pujolàs, Frontmatec Intecal, Mimasa i Haratek.

Robòtica, intel·ligència artificial i digitalització
Les empreses expositores i els centres tecnològics assistents demostraran la seva enorme capacitat innovadora, amb l’exhibició d’equips que incorpora la indústria 4.0, la intel·ligència artificial i una major automatització i digitalització per a millorar la traçabilitat i eficiència dels processos productius. Solucions i equipaments sostenibles també seran protagonistes, des de l’oferta d’embalatge present a diverses màquines dissenyades per a aconseguir més estalvi energètic i d’aigua, així com per a minimitzar el malbaratament alimentari.

Joan Tristany, director general d’amec, destaca que “les empreses espanyoles del sector de la tecnologia de l’alimentació i ingredients han demostrat un alt grau de competitivitat en els últims anys, mantenint tota la seva activitat en un entorn complex, anticipant-se i adaptant-se als canvis, i proveint als diferents mercats, la qual cosa ha deixat clara la seva gran fiabilitat”.

Com a novetat, el saló estrena FoodTech Innovarena, una àrea d’activitats dedicada a la innovació tecnològica, en la qual es desenvoluparan més de 70 sessions divulgatives i de pitching (presentacions breus de projectes per a captar inversions) organitzades en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) i la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas (FIAB), entre altres. Aquest nou espai inclou l’escenari de ponències Speakers’ Corner, així com la zona Startups Àrea, l’objectiu de la qual és facilitar trobades entre industrials, emprenedors i investigadors.

A FoodTech Innovarena també es lliuraran els Premis Innova i Emprende, que en la seva tercera edició tornaran a incentivar i reconèixer la recerca de les empreses expositores i el dinamisme de les empreses emergents, respectivament. A més, durant els quatre dies del saló quatre de les guanyadores del Premi FoodTech Emprende disposaran de mòduls d’exposició permanents, juntament amb altres sis startups.

En una de les jornades, més de 20 startups donaran a conèixer les seves solucions per a l’estalvi sostenible d’aigua i energia en la indústria agroalimentària. Algunes com Cooling Photonics, Cofling, ColorSensing, Alquímia, Aeris, Planet Biotech, Bioazul o Lobelia Earth ja operen en el mercat, mentre que unes altres tindran l’oportunitat de presentar les seves innovacions i models sostenibles de negoci per primera vegada.

Proteïnes alternatives i nous ingredients
La proteïna alternativa a la carn serà el tema central de tres sessions de FoodTech Innovarena: la presentació del Centre d’Innovació en Proteïna Alternativa (CIPA), l’exposició a càrrec dels investigadors de l’IRTA Massimo Castellari, Pere Gou i Sara Bover -que analitzaran els punts forts i febles de diverses fonts proteiques en auge-, i presentaran un cas real d’innovació sobre proteïna d’insectes.

Reconegudes empreses alimentàries que aposten per la innovació com Ametller Origen, Danone, Nestlé o Conservis Ferrer, entre altres, presentaran també casos reals de resolució tècnica de reptes industrials específics d’interès per als fabricants i distribuïdors.

Per part seva, els ingredients i productes alimentaris intermedis tindran zona pròpia d’exposició en Ingrenova, on s’exhibiran els que estan marcant tendència en la producció actual d’aliments i begudes.

Finalment, en el congrés especialitzat Barcelona Biofilm Summit, que tindrà lloc el 27 de setembre a la sala CC1.1 del recinte Gran Via de Fira de Barcelona, s’oferirà una visió actualitzada del problema que representen per a la indústria alimentària els biofilms – microorganismes que s’adhereixen a les superfícies de tractament d’aliments, així com estratègies per al seu control i minimització de riscos associats.

Sector en auge
El sector de la tecnologia, l’equipament i els ingredients per a la indústria alimentària a Espanya va obtenir una facturació de 3.173,373 milions d’euros en 2022, segons dades d’amec. A més, el valor de les exportacions d’aquestes empreses va ser de 1.137 milions d’euros.

13 de setembre de 2023


Susana Santamaria / Mar Claramonte
ssantamaria@alimentaria.com / mclaramonte.op@alimentaria.com