Alimentaria FoodTech 2023 reunirà l’oferta més transversal en tecnologia per a l’alimentació

La revolució digital ha arribat a la indústria alimentària i el sector de la tecnologia, equipament i ingredients mostrarà a Alimentaria FoodTech totes les seves solucions i possibilitats. Del 26 al 29 de setembre de 2023 en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, més de 350 empreses i al voltant de mil marques participaran en el saló i mostraran les últimes innovacions del mercat que transformaran la indústria en més eficient, segura i sostenible.

La innovació i les solucions per a totes les etapes productives de la indústria alimentària seran presents en la pròxima edició d’Alimentaria FoodTech amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat de les empreses i donar resposta als principals reptes del sector: l’automatització, la digitalització, la sostenibilitat i la seguretat i higiene dels processos productius.

El saló reunirà al voltant de 350 empreses expositores -de les quals més d’un centenar participaran per primera vegada- i prop de mil signatures representades. Handtmann, Vaessen Schoemaker, Weber i Impag Ibèria -sponsors d’Alimentaria FoodTech-, així com Dordal, Roser, Pujolàs, Frontmatec Intecal, Mimasa i Haratek estan entre les més destacades. A més, el saló compta amb el suport d’una quinzena d’entitats de referència de l’àmbit foodtech, com l’associació multisectorial d’empreses amec alimentec, la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas (FIAB) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA), la qual cosa multiplicarà les oportunitats de negoci per a les empreses participants.

Per sectors, els que tindran major representació en el saló són el processament d’aliments i begudes, la indústria 4.0 i els serveis auxiliars (65%); seguits de l’embalatge, refrigeració, manutenció i magatzematge (15%), ingredients (13%) i seguretat alimentària (7%).
Pel que fa a l’origen de procedència dels expositors, s’estima que prop d’un 20% seran internacionals, provinents de 15 països, com Itàlia (20%), Alemanya (15%), França (13%), Països Baixos (10%) i la Xina (8%).

Segons el president d’Alimentaria FoodTech, Llucià Casellas, “és el moment de la revolució Foodtech. Totes les solucions per a ser més competitius i sostenibles passen per la digitalització i la innovació tecnològica que ofereix avui possibilitats infinites a una indústria que necessita transformar-se”. En aquest sentit, afegeix que “l’objectiu del nostre saló, com a referent internacional europeu, és acostar al sector solucionis que ho permetin oferint l’oferta més transversal i completa dels últims anys”.

Digitalització, sostenibilitat i negoci
Així, en la seva pròxima edició, Alimentaria FoodTech visualitzarà l’evolució de la indústria de la tecnologia alimentària cap a les màquines digitalitzades i automatitzades, que intercanvien informació entre diferents punts de la cadena de producció i subministrament. Al costat de la digitalització, la sostenibilitat serà un altre eix estratègic, que quedarà patent des de l’oferta d’embalatge, a màquines dissenyades per a aconseguir un major estalvi energètic i solucions per a minimitzar el desaprofitament alimentari.

El saló generarà nombroses oportunitats de negoci a través del programa Hosted Buyers, amb la invitació de més d’un centenar de compradors d’alt nivell, 75 internacionals de més de 20 països, principalment europeus, llatinoamericans i asiàtics. Es preveu que aquests professionals mantinguin al voltant de 800 trobades de negocis amb les empreses expositores. La col·laboració de partners estratègics com FIAB i amec incrementaran també les oportunitats d’internacionalització.

D’altra banda, l’àrea d’activitats FoodTech Innovarena constituirà un fòrum clau per als ecosistemes de la innovació i l’emprenedoria. En ell, diversos centres tecnològics i de recerca, així com empreses emergents i signatures expositores, presentaran els projectes en els quals estan treballant.

FoodTech Innovarena acollirà també el lliurament dels premis Innova i Emprende, que en la seva tercera edició tornaran a incentivar i reconèixer la recerca de les empreses expositores i el dinamisme de les empreses emergents, respectivament. Les quatre startups guanyadores dels Premis FoodTech Emprende -en les categories d’Impacte en transformació i/o conservació; Impacte en sostenibilitat i/o economia circular; Impacte en la salut i/o benestar; i SmartAgro- disposaran de mòduls d’exposició específics per a elles en aquest hub, al costat d’altres sis empreses emergents.

En 2022, la inversió en startups foodtech a Espanya va ser de 268 milions d’euros, un 9% més que en 2021, segons l’informe «L’estat del foodtech a Espanya 2022», d’ICEX España Exportació i Inversions, en col·laboració amb Eatable Adventures. Aquest estudi situa l’ecosistema foodtech espanyol com el cinquè amb major inversió d’Europa, després d’Alemanya, el Regne Unit, França i Països Baixos.

L’auge dels ingredients
Els ingredients i productes alimentaris intermedis tindran espai propi en Ingrenova, on s’exhibiran els més innovadors, que marcaran el rumb de la transformació d’aliments i begudes. El valor de les vendes d’additius i complements alimentaris en el mercat espanyol va ser de 665 milions d’euros en 2022, amb un creixement del 7% respecte a l’exercici anterior, segons un informe publicat recentment per l’Observatori Sectorial DBK de INFORMA.

Finalment, en el congrés Barcelona Biofilm Summit es destacaran els últims avanços en la detecció i control de biofilms en plantes de producció alimentària, així com estratègies de control i minimització del risc associat a l’adherència d’aquests microorganismes en les superfícies de tractament d’aliments.

El sector foodtech és una peça central per a tot el sector productiu d’aliments i begudes. De fet, la indústria agroalimentària espanyola va invertir 959,4 M€ en innovació tecnològica en 2020 -destacant el paper de la indústria transformadora-, segons les dades més recents del MAPA. En aquest sentit, l’àmbit de les proteïnes alternatives és sens dubte un dels camps que presenta actualment major desenvolupament tecnològic i tracció de mercat en el foodtech nacional.

Barcelona, 14 de juny de 2023

Susana Santamaria
ssantamaria@alimentaria.com