Alimentaria engega la seva edició més internacional, innovadora i gastronòmica

Alimentaria, la fira de la indústria agroalimentària més gran d’Espanya i una de les primeres del món, atraurà compradors dels cinc continents amb l’objectiu que les prop de 3.800 empreses participants multipliquin les seves oportunitats de negoci i exportació. Mostrarà les darreres tendències del sector i reforçarà la connexió entre indústria i gastronomia amb els xefs de l’espai “The Alimentaria Experience” que sumen 50 estrelles Michelin.

Alimentaria 2014, que se celebra del 31 de març al 3 de abril, ocuparà gairebé la totalitat del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. En aquesta edició, el saló s’ha promocionat arreu el món per tal d’identificar i atraure principalment compradors de mercats emergents i de països europeus. En aquest sentit, es preveu una important assistència de visitants internacionals de més de 140 països i que vinguin més de 600 importadors i distribuïdors clau dels mercats llatinoamericà, nord-americà i asiàtic que participaran en més de 8.000 trobades de negoci amb expositors.

Aquesta aposta per la internacionalització està en consonància amb els objectius de la indústria d’alimentació i begudes espanyola que es proposa potenciar les exportacions per passar de 22.600 milions d’euros el 2013 a 46.000 milions d’euros el 2020.

Indústria i gastronomia en 14 salons
El president d’Alimentaria i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha reafirmat la voluntat del saló de contribuir a la internacionalització del sector, format en un 96% per pimes: “L’adaptació a la globalització és avui un repte ineludible. Alimentaria és una bona via d’accés a nous mercats i una oportunitat per establir contactes amb agents internacionals”, precisa.

Els productes carnis, el vi i l’oli d’oliva lideren les exportacions espanyoles i aquest pes es reflexa en l’oferta de l’esdeveniment. Pel director general d’Alimentaria Exhibitions i del saló, J. Antonio Valls, “la dieta mediterrània, el reconeixement internacional de la nostra cuina i el caràcter innovador de la indústria agroalimentària son bases per exportar més”.

L’emblemàtica fira barcelonina s’estructura en 14 salons monogràfics: Intervin (vins i espirituosos), Intercarn (productes carnis i derivats), Olivaria (oli d’oliva i olis vegetals), Interlact, (productes lactis i els seus derivats), Multiproducto (productes alimentaris en general), Mundidulce (dolços, galetes i confiteria), Expobebidas (aigües, begudes refrescants i cerveses), Expoconser (conserves i semiconserves), Interpesca (productes del mar, aqüicultura i piscifactoria), Congelexpo (productes congelats), Alimentació Ecològica, Restaurama (alimentació fora de la llar),  Pavelló de les Autonomies, amb les participacions de les diferents comunitats autònomes i diputacions, i el Pavelló internacional, amb empreses i representacions institucionals de 50 països.

Alimentaria ha ampliat la seva oferta amb propostes específiques com la zona Premium, per alta gastronomia i delicatessen; l’espai “sense Gluten i més” amb productes per a celíacs i solucions per a altres intoleràncies; “Cocktail & Spirits” on es promocionaran destil¿lats  i es realitzaran demostracions de cocteleria i “Pizza&Pasta Project” dedicat a aquestes especialitats italianes.

Grans experiències gastronòmiques
La gran novetat d’aquesta edició és “The Alimentaria Experience”, un gran espai d’activitats, que aplegarà uns 50 xefs amb més de 50 estrelles Michelin. Joan Roca, Juan Mari Arzak, Quique Dacosta, Pedro Subijana, Carme Ruscalleda o Paco Pérez seran alguns dels grans cuiners que protagonitzaran demostracions culinàries en directe i impartiran tallers gastronòmics. Igualment, en aquest entorn se celebrarà la final del Concurs Cuiner de l’Any.

Per altra banda, el certamen inclourà l’espai de tastos de vins “Vinorum” que enguany presentarà els 50 vins més trencadors del moment. A més acollirà la Barra d’Olis d’Oliva Gourmet on es podran tastar més d’un centenar d’olis d’alta gama i l’àrea “Espanya, el país de los 100 formatges”, per degustar l’evolució de la formatgeria espanyola en els darrers 20 anys.

Un altre dels espais importants de la fira és “The Alimentaria Hub”, on, entre les moltes activitats previstes, destaquen el Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània, centrat en la prevenció de malalties cròniques a partir de l’alimentació saludable; Innoval, una exposició amb 300 llançaments innovadors; el Foro Nestlé “Creació de Valor Compartit”, que analitzarà el sector alimentari davant els reptes nutricionals del segle XXI; les trobades d’innovació de la Federació d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) al voltant del desenvolupament de productes alimentaris per a persones grans; i la nova iniciativa The Food Factory, que posarà en contacte start-ups amb Business Angels disposats a invertir-hi.

Alimentaria responsable
Els aliments i begudes exposats a Alimentaria no es malbaraten, sinó que, un cop clausurada la fira, es lliuraran a la Fundació Banc dels Aliments. A més, els plats cuinats als bars i restaurants del recinte de Gran Via que no es consumeixin seran distribuïts a menjadors socials a través de l’ONG Nutrició Sense Fronteres.

Alimentaria és un referent firal internacional organitzat per Alimentaria Exhibitions, societat de Fira de Barcelona especialitzada en esdeveniments per a la indústria alimentària. La seva cartera de salons inclou també Bta. -Barcelona Tecnologies de l’Alimentació-, Alimentaria & Horexpo Lisboa, Alimentaria Mèxic, Alimentaria Brasil i Seafood Expo Southern Europe.

Barcelona, 26 de març de 2014