Alimentaria compleix 40 anys amb més innovació, internacionalització i gastronomia

Del 25 al 28 d’abril, Alimentaria celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona el seu 40 aniversari, incrementant esforços i recursos per aconseguir l’edició més internacional, innovadora i gastronòmica de la seva història. S’esperen 140.000 visitants, dels quals 40.000 es preveu que siguin estrangers, i es realitzaran més 10.000 reunions de negoci entre els expositors i 800 compradors clau de tot el món convidats directament per l’organització. Alimentaria aplegarà els darrers llançaments de la indústria, mostrarà tendències i generarà coneixement. També posarà en valor la gastronomia i la restauració com els grans aliats del sector a l’hora de promocionar la varietat i qualitat dels seus aliments i begudes. 

En el seu afany per reinventar-se i continuar sent un dels esdeveniments de referència mundials de la seva especialitat, Alimentaria 2016 -que reunirà 4.000 empreses de 70 països- presenta una estructura renovada, en la qual es visualitzen les sinergies entre diferents sectors i les noves tendències del mercat.
L’oferta comercial es distribuirà en els clàssics salons locomotora: Intervin (vins i espirituosos), Intercarn (carns i derivats), Restaurama (restauració) i Interlact (lactis i derivats). La novetat d’aquest any serà Multiple Foods, el saló més transversal que reuneix pràcticament la meitat de les empreses participants a la fira agrupades per àmbits d’especialitat.
Aquí s’inclouran les participacions autonòmiques (Lands of Spain) i els pavellons internacionals, així com altres segments de mercat en alça com Healthy Foods (aliments ecològics, funcionals, infantils i per a necessitats especials), Fine Foods (gourmet); Mediterrean Foods (olis, fruites i vegetals), Snacks, Biscuits & Confectionery (dolços i aperitius); i Expoconser (conserves i semiconserves), a més de la zona Premium que comptarà amb una dotzena de firmes selectes de l’alta gastronomia. Una altra novetat destacada és la incorporació a Restaurama dels fabricants de begudes i de congelats.
Oportunitat per exportar
Pel seu poder de convocatòria internacional, Alimentaria és una plataforma eficient perquè les empreses exportin a nous mercats. Aquest any l’organització ha incrementat un 35% la seva inversió per convidar directament a 800 compradors clau de diferents països (Hosted Buyers), entre ells importadors i grans operadors de la distribució i el canal Horeca. La trobada propiciarà reunions de negoci, de transferència tecnològica i de col·laboració empresarial amb els expositors de la fira.
Per a l’organització d’aquest programa, Alimentaria treballa de la mà d’institucions com la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB), l’Associació d’Empreses Industrials Internacionalitzades (AMEC), ICEX Espanya Exportació i Inversions, el Ministeri d’Agricultura, alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ). El saló posa el focus en mercats estratègics per als seus participants, com són Europa i Llatinoamèrica, així com als països asiàtics, Orient Mitja i Amèrica del Nord.
Les petites i mitjanes empreses, i les grans companyies de la distribució reconeixen la contribució d’Alimentaria en l’obertura de nous mercats a l’exterior i el seu paper per identificar oportunitats de negoci. Com afirma el president d’Alimentaria i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet: “La internacionalitat ja no és una opció, és una obligació per a augmentar la competitivitat i la dimensió del sector, per això volem acompanyar i donar suport, especialment, a les pimes en la seva sortida a l’exterior”.
El director general dAlimentaria Exhibitions i del saló J. Antonio Valls, destaca: “En aquesta edició la internacionalització, la innovació i el negoci seran els protagonistes. Alimentaria mostrarà que és un moment propici perquè les empreses innovin, s’orientin cap a noves tendències de consum i incrementin la seva presència en els mercats exteriors”.
Les tendències més innovadores i les futures estrelles de l’alta cuina
En la seva segona edició, The Alimentaria Experience aprofundirà en la relació entre la gastronomia i la indústria, identificant sinèrgies i col·laboracions. L’espai comptarà amb els grans noms de la restauració, com Joan Roca o Ángel León, però també amb joves promeses que ja estan marcant tendència i que poden esdevenir les properes estrelles de l’alta cuina. Noms com Ana Merino, Beatriz Sotelo, Eduard Xatruch, Oriol Castro o Virgili Martínez formen part del grup de 40 cuiners que participaran en els tallers i showcookings programats per experimentar en primera línia les noves tendències d’una gastronomia que ha assolit un reconeixement internacional mai vist fins el moment.
Com a novetat del sector vitivinícola, Alimentaria inaugura en aquesta edició l’espai Vinorum Think, on es desvetllaran les darreres novetats del sector, els vins espanyols que estan marcant tendència i els secrets per entrar en mercats clau com l’asiàtic de la mà de prestigiosos experts, crítics de vi, enòlegs, masters of wine, sommeliers i xefs. El programa el completa un conjunt de xerrades, tasts i demostracions culinàries. Els espais de degustació de la Barra d’olis d’oliva gourmet i la mostra “Espanya, el país dels 100 formatges”completaran tota una experiència gastronòmica.
El saló també inclou, per primera vegada, el concepte Halal per potenciar el coneixement d’aquest tipus de productes agrupats sota aquesta etiqueta i esdevenir un punt de trobada entre exportadors i visitants. Les tres activitats programades són el Halal Supermarket, el Congrés Halal i el Halal Showcooking.
Per altre banda, The Alimentaria Hub, amb l’espai Innoval com a referència, serà l’eix central per conèixer les últimes tendències, innovacions i negoci del sector i esdevindrà un termòmetre de tendències que apostin per aliments a la carta, productes orgànics i de proximitat, sense oblidar l’interès per allò natural i ecològic , que es tradueix en una recerca d’una noves fonts de proteïnes. Es realitzaran més de 200 activitats, s’exposaran 300 nous productes que mostraran les tendències en alimentació al llarg dels pròxims anys i es realitzaren més de 10.000 reunions empresarials amb compradors internacionals.
Aquest centre de coneixement acollirà, entre d’altres, el 3er Fòrum Nestlé de “Creació de Valor Compartit” i el XI Congrés Internacional de Dieta Mediterrània. Així mateix, hi haurà conferencies i seminaris en els quals experts de referència de la indústria desvetllaran les claus sobre el futur del sector sobre temes com la innovació, i marques, nutrició, salut, benestar, internacionalització i globalització, distribució, retail, marketing i comunicació, així com Responsabilitat Social Corporativa. Hi inclourà, a més, l’espai The Food Factory en el qual participen set startups de base tecnològica i científica que faran demostraciones de les seves novedoses solucions foodtech i les presentaran davant potencials inversors i empreses del sector.
Barcelona, 21 de abril de 2016