Alimentaria 2014 es focalitza en el mercat exterior, abanderant la innovació i qualitat del sector

Màxima internacionalització. Sota aquesta premissa es presenta Alimentaria 2014 que, més que mai, fixa la seva mirada als mercats exteriors. En aquesta edició, el saló ha doblat esforços i recursos per atreure compradors d’arreu del món amb la finalitat de que les més de 3.800 empreses participants vegin incrementades les seves oportunitats exportadores. Així mateix, Alimentaria tornarà a abanderar la innovació i la qualitat de les marques agroalimentàries, aliant-se amb la gastronomia i l’alta cuina per aconseguir una major projecció i reconeixement internacional dels aliments i begudes que presenten els expositors.

Del 31 de març al 3 d’abril, Alimentaria tornarà a omplir la pràctica totalitat del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, ocupant 85.000 m2 nets. L’organització estima superar els 140.000 visitants, el 35% procedent de fora d’Espanya.

Per a això el saló barceloní s’ha promocionat per mig món per identificar i atreure compradors i distribuïdors de mercats emergents a la fira. A part del clar posicionament a Llatinoamèrica, cobren interès Àsia i Orient Mitjà com a zones geogràfiques prioritàries, ja que és aquí on les exportacions agroalimentàries tenen gran potencial de creixement. Amb tot, el saló incidirà també als països europeus, que constitueixen, encara, la principal destinació dels productes alimentaris espanyols (un 68,3% del total). Des de 2009, la indústria espanyola de l’alimentació i begudes està augmentant les seves vendes a l’exterior a un ritme anual proper al 10%.

El director general d’Alimentaria Exhibitions i màxim executiu del saló, J. Antoni Valls, explica que Alimentaria 2014 s’ha bolcat a atreure la millor demanda internacional. “Els operadors estrangers trobaran a la fira la magnitud, fortalesa, caràcter innovador i potencial exportador de la nostra indústria agroalimentària”, assegura Valls. L’objectiu és aconseguir agendar més de 8.000 reunions de treball entre expositors i professionals de delegacions visitants de 60 països. Valls recalca: “Alimentaria reforça la natural vocació exterior d’aquesta indústria, consolidant-se com una eficaç plataforma perquè les empreses participants, sobretot pimes, accedeixin a nous mercats”.

En la promoció exterior del saló Alimentaria 2014 participen activament la Federació d’Indústries d’Aliments i Begudes (FIAB); l’Institut Español de Comerç Exterior (ICEX); l’Associació Multisectorial d’Empreses (AMEC); i ACC1Ó, entre altres entitats.

Indústria i gastronomia en 12 salons
Els productes carnis, el vi i l’oli d’oliva lideren les exportacions espanyoles i aquest pes es reflecteix també en l’oferta comercial d’Alimentaria que, aprofitant l’èxit internacional de l’alta cuina espanyola, ha sabut conjugar a la perfecció les sinèrgies entre indústria i gastronomia per aconseguir una major projecció exterior. Per a Valls, “Alimentaria és un gran i reconegut aparador per promocionar la qualitat i el valor afegit dels aliments i begudes del nostre país entre compradors d’arreu el món”.

Faltant poc més de quatre mesos per a la seva celebració, Alimentaria ja té reservat el 88% de la seva superfície prevista. L’emblemàtica fira barcelonina, que cobreix totes les famílies de productes de la indústria de l’alimentació i begudes, mostrant les interrelacions entre elles i les seves connexions amb el món gastronòmic, s’estructura en 12 salons monogràfics:

– Intervin, Saló dels vins i espirituosos
– Intercarn, Saló dels productes carnis i derivats
– Interlact, Saló dels productes làctics i els seus derivats
– Multiproducto, Saló dels productes alimentaris en general
– Olivaria, Saló de l’oli d’oliva i olis vegetals
– Mundidulce, Saló dels dolços, galetes i confiteria
– Expobebidas, Saló de les aigües, begudes refrescants i cerveses
– Expoconser, Saló de les conserves i semi-conserves
– Interpesca, Saló dels productes del mar, aqüicultura i piscifactoria
– Congelexpo, Saló dels productes congelats
– Alimentació Ecològica, Saló de l’alimentació ecològica
– Restaurama, Saló Internacional de l’alimentació fora de la llar

També tenen entitat pròpia el Pavelló de les Autonomies, que reuneix les participacions de les diferents Comunitats Autònomes espanyoles, i el Pavelló Internacional en el qual es concentren part de les empreses d’origen forà i les representacions institucionals de més de 50 països.

A més, Alimentaria segueix ampliant la seva oferta amb micro-esdeveniments específics com la zona Premium, per a firmes d’alta gastronomia i productes delicatesen; “L’Illa sense Gluten” amb productes aptes per celíacs i solucions per a altres intoleràncies alimentàries; l’espai “Cocktail & Spirits” d’Intervin, en la qual empreses de destil¿lats promocionaran productes i marques d’alta qualitat i realitzaran demostracions de cocteleria i combinats; “Pizza&Pasta Project” dedicada a aquestes especialitats italianes; o les zones de trobades de negocis “Sweet Business Area” per a la indústria del dolç o els “Olive Oil Business Meetings” per als fabricants d’oli.

Súmmum d’experiències gastronòmiques
La gran novetat d’aquesta edició serà l’espai “The Alimentaria Experience”, vinculat al saló Restaurama, que aglutinarà totes les activitats relacionades amb el món de la restauració i la gastronomia. S’hi succeiran demostracions culinàries en directe, aules i tallers gastronòmics magistrals, tastos, degustacions, conferències, entre altres iniciatives amb la finalitat de mostrar tendències, aportar inspiració i solucions al restaurador.

Per aquest espai passaran alguns dels cuiners espanyols més reconeguts del panorama internacional com Joan Roca (Restaurant El Celler de Can Roca), Carles Gaig (Restaurant Fonda Gaig), Carme Ruscalleda (Restaurant Sant Pau), Romain Fornell (Restaurant Caelis), Nandu Jubany (Restaurant Can Jubany), Francis Paniego (Restaurant Echaurren) o Maria José San Román(Restaurant Monastrell), entre molts altres Així mateix, en aquest entorn se celebrarà la final del Concurs Cuiner de l’Any en el qual participen xefs professionals de tota Espanya.

D’altra banda, dins de “The Alimentaria Experience” s’inclourà l’espai de tast de vins “Vinorum” que sota la denominació “50 trencadors” presentarà una sèrie de vins que es desmarquen dels motlles habituals per connectar amb nous consumidors, principalment amb el públic jove.

Com a complement, en aquesta zona exposaran diferents empreses fabricants de productes de IV i V gamma que habitualment subministren al canal Horeca. Aquí, es mostraran porcions d’aliments frescos nets i conservats durant més temps per tecnologia de buit o atmosfera modificada o bé aliments cuinats amb tractament tèrmic la caducitat dels qual s’allarga setmanes, mesos o fins i tot anys. Són sectors en creixement, dels quals l’ús dels seus productes aporten múltiples aplicacions i avantatges pels restauradors.

Per al desenvolupament de totes aquestes activitats, que tindran lloc al Pavelló 8, Alimentaria compta amb el suport i col¿laboració de Grup GSR; Grup Caterdata i Food Consulting.

Hub de coneixement, innovació i tendències
Alimentaria no només és una reconeguda plataforma de negocis i internacionalització, sinó que durant uns dies esdevé també un centre neuràlgic de coneixement, debat, formació, innovació i tendències per a la indústria de l’alimentació i begudes. En aquest sentit, la fira torna a obrir l’Alimentaria Hub, un gran espai d’activitats al pavelló 3 on tindran lloc simultàniament múltiples iniciatives: congressos, jornades tècniques, seminaris, reunions de negoci, trobades empresarials, exposicions temàtiques, exposicions de producte, presentacions de publicacions, llançaments, etc.

Els eixos temàtics que vertebraran els continguts de l’Alimentaria Hub són: Innovació (R+D+i) + Marques; Nutrició, salut i benestar; Internacionalització i globalització; Distribució i retail; Màrqueting i comunicació i Responsabilitat Social Corporativa.

Entre les moltes activitats que es duran a terme a l’Alimentaria Hub destaquen el Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània; els Premis Innoval i la nova iniciativa The Food Factory, que posarà en contacte start-ups innovadores i amb gran potencial de creixement amb Business Angels disposats a invertir en elles.

Sobre Alimentaria Exhibitions
Alimentaria és un referent firal internacional organitzat per Alimentaria Exhibitions, societat de Fira de Barcelona especialitzada en esdeveniments per a la indústria alimentària. La seva cartera de salons inclou també  Bta. -Barcelona Tecnologies de l’Alimentació-, Alimentaria & Horexpo Lisboa, Alimentaria Mèxic, Alimentaria Brasil i Seafood Expo Southern Europe.

Barcelona, novembre de 2013