400 ciutats dels cinc continents dissenyen a Smart City Expo World Congress el futur més urbà

Més de 400 ciutats de tot el món convertiran Barcelona en la capital mundial de les ciutats i es reuniran per dissenyar juntes un futur en el que seran les grans protagonistes del desenvolupament global. Smart City Expo World Congress (SCEWC) congregarà durant 3 dies a Fira de Barcelona més de 50 alcaldes, 41 delegacions internacionals i 400 ponents disposats a abordar els principals reptes de futur de les ciutats combinant disciplines com la mobilitat, la tecnologia, l’eficiència energètica, el medi ambient, la gestió demogràfica, l’urbanisme i l’economia del coneixement.

La consolidació de SCEWC com el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents ha comportat que ciutats dels cinc continents hagin organitzat delegacions oficials per visitar el saló a la recerca de les solucions que les 232 empreses participants poden oferir per a les seves ciutats i per a compartir coneixements. Entre elles destaquen les delegacions de diferents països emergents com Brasil, Xina, Costa d’Ivori, Índia, Indonèsia o Malàisia amb grans reptes en urbanització i les d’altres com Alemanya, Argentina, Àustria, Corea del Sud, Dinamarca, Estats Units, Holanda, Israel, Japó i el Regne Unit.

Per a Ramón Roca, copresident de l’esdeveniment, “no existeix en el món cap altre esdeveniment en aquest terreny capaç d’atreure tant de talent, ciutats i empreses com SCEWC. Així ho demostra el fet que cada edició augmenten el nombre d’empreses i delegacions internacionals, interessades a venir per trobar els socis i les solucions més adients per emprendre els projectes smart que necessiten les seves ciutats”.

El co-president del Congrés i tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, ha destacat que “Barcelona aposta per esdevenir una Smart City on les noves tecnologies estiguin al servei de les persones per millorar la seva qualitat de vida. És aquesta aproximació social el que diferencia Barcelona d’altres ciutats del món, el que ha ajudat a consolidar l’Smart City Expo World Congress com el saló de referència mundial, i el que ens ha reconegut la Comissió Europea escollint-nos Capital Europea de la Innovació “.

El programa d’SCEWC reuneix alguns dels ponents més innovadors de l’actual panorama urbà i tecnològic. Estructurat en 6 eixos temàtics (Smart Society, Technology, Governance, Energy, Mobility i Sustainable City) el congrés consta entre els seus 400 conferenciants amb Parag Khanna, considerat el principal analista geopolític del món i exassessor del president dels EUA, Barack Obama; el futuròleg i expert en sostenibilitat, Alex Steffen; i els arquitectes Kengo Kuma i Deyan Sudjic, que dialogaran sobre el procés creatiu en l’entorn urbà.

Negoci Smart

Amb l’adopció generalitzada del concepte smart en els cinc continents, el mercat de tecnologies i solucions urbanes ha crescut i evolucionat de manera constant. Segons un estudi recent de Navigant Research, entre 2014 i 2023 el valor del mercat de les tecnologies urbanes intel·ligents arribarà als 174.400 milions de dòlars i, amb una taxa de creixement anual del 13.5%, el seu valor l’any 2020 serà al voltant dels 27.500 milions. Així, la transformació de les actuals urbs en ciutats intel·ligents suposa també una oportunitat de negoci per a empreses grans i petites de multitud de sectors. És per això que multinacionals com IBM, Cisco, Indra o Microsoft, presents en el SCEWC, han creat divisions específiques en un àmbit que és també  molt atractiu per a noves empreses. com les més de 32 startups que participaran al saló oferint les seves propostes i buscant oportunitats.

Amb la voluntat d’impulsar aquest mercat, SCEWC acull també per primera vegada el Smart Cities Investment Forum, punt de trobada entre inversors i emprenedors, amb rondes de finançament de 50.000 euros com a punt de partida. S’han presentat un total de 31 projectes provinents d’Alemanya, Brasil, Eslovènia, Espanya, Estats Units, Estònia, França, Holanda, Irlanda i Malàisia. Igualment, el saló comptarà amb un Market Place organitzat per Barcelona Activa en el qual 5 empreses reclutessin talent smart oferint 30 llocs de treball en el sector.

En aquest sentit, la tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, destaca que “la transformació cap a ciutats intel·ligents ofereix una oportunitat de creació d’ocupació i negoci per a empreses grans i petites de diversos sectors, convertint-se en un nou mercat amb potencial de creixement”. “L’Ajuntament, a través de Barcelona Activa com a instrument municipal de suport a l’empresa i a l’activitat econòmica de la ciutat, impulsa en el marc del saló un conjunt d’iniciatives orientades a donar resposta a les necessitats de les empreses. Perquè només amb un teixit empresarial competitiu aconseguirem generar oportunitats i crear ocupació de qualitat a la ciutat” afegeix.

Ciutat i art

Entre les activitats programades per a aquesta edició de SCEWC hi ha la Smart City Plaza, una reproducció d’una porció de ciutat de més de 2.000m2que incorpora una vintena de tecnologies i solucions urbanes que mostren com podria ser avui una smart city. La Smart City Plaza incorpora sistemes de mobilitat intel·ligent, plataformes d’accés a serveis públics, il·luminació intel·ligent i solucions que es veuran per primera vegada com l’ús urbà de drons en assistència mèdica.

D’altra banda, el saló també acollirà una mostra de l’exposició Big Bang Data, un projecte que s’endinsa en el fenomen de l’explosió de dades en què les societats cada vegada més tecnològiques estan immerses. La mostra, una cruïlla de camins entre la tecnologia, la reflexió crítica i l’art, planteja fins a quin punt aquestes innovacions milloraran la qualitat de vida de les persones.

World Smart City Awards

Un any més, SCEWC premiarà els projectes més avançats i les iniciatives més innovadors a escala mundial mitjançant els World Smart City Awards. La nit del dimecres 19 de novembre, en el transcurs del sopar de gala del saló, s’anunciaran els guanyadors dels 3 premis corresponents a les categories d’iniciativa, projecte i ciutat innovadora.

Smart City Expo World Congress celebrarà la seva quarta edició del 18 al 20 novembre 2014 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona i coincidirà amb el City Innovation Summit, un simposi sobre innovació en l’àmbit urbà organitzat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del nomenament com iCapital o ciutat europea de la innovació tal com va ser nomenada per la Comissió Europea el passat mes de març.

10 de novembre de 2014