Curitiba, escollida Smart City de 2023 en el Smart City Expo World Congress

La ciutat brasilenya de Curitiba ha estat guardonada com a Smart City de 2023 aquesta tarda en la gala dels World Smart City Awards celebrada al Smart City Expo World Congress (SCEWC). Els premis reconeixen les iniciatives i projectes més destacats en el sector de la innovació i la transformació urbana.

 

El jurat, format per representants de l’Ajuntament de Barcelona, ONU-Hàbitat, el Banc Mundial, la Missió de la CE sobre Ciutats Climàticament Neutres i Intel·ligents, el World Economic Forum, SEGITTUR i Smart City Expo World Congress, ha premiat la ciutat brasilenya pel seu enfocament en la planificació urbana intel·ligent, el creixement socioeconòmic i la sostenibilitat ambiental, centrat en millorar la qualitat de vida dels ciutadans, amb què afronta els reptes urbans presents i futurs.

L’edició d’enguany també ha inclòs un premi especial al Lideratge en reconeixement als continus esforços per impulsar la innovació urbana a escala internacional. Els guardonats del 2023 han estat Anna Lisa Boni, Tinenta d’Alcalde de Bolonya i Secretària General d’Eurocities del 2014 al 2021, i Claudio Orrego, Governador de la Regió Metropolitana de Santiago de Xile.

El premi Tomorrow.Mobility ha recaigut en el municipi de Konya pel seu projecte de restauració dels antics tramvies de la ciutat de Meram (Turquia) per posar-los a disposició exclusiva dels ciclistes, amb l’objectiu d’augmentar la consciència sobre l’ús de la bicicleta a la ciutat i desenvolupar un nou model de transport.

En la categoria de Seguretat i Resiliència, el guanyador ha estat Gangnam gu (República de Corea), per la seva política activa de suport als grups socials marginats, mentre que el premi a les Tecnologies Facilitadores ha anat a Tampere (Finlàndia) per desenvolupar un bessó digital urbà-social que aprofita la informació de la seva plataforma Data & Insights per prendre decisions basades en dades i serveis urbans amb propòsit.

Projectes mediambientals i de gestió
En la categoria d’Energia i Medi Ambient, el premi ha estat per a Bordeus (França) pel disseny d’un conjunt d’eines per obtenir indicadors fiables sobre la temperatura de confort a la ciutat; mentre que la guanyadora de la categoria de Governança i Economia ha estat la iniciativa US Mayor Roundtable dels Estats Units per encapçalar una transformació digital que no només modernitza les ciutats sinó que també enriqueix la vida dels ciutadans, prestant atenció especial a les comunitats desfavorides mitjançant un enfocament centrat en l’ésser humà.

Dhahram Smart City de Saudi Aramco (Aràbia Saudita), una plataforma que integra les avantatges de l’IoT i la IA per gestionar instal·lacions i serveis, ha estat triada com la millor iniciativa en la categoria d’Infraestructura i Edificació, mentre que la ciutat de Breda (Països Baixos) ha guanyat el premi Living & Inclusió per Bereikbaar Breda Applicatie, una aplicació per a mòbils que facilita a les persones amb discapacitat l’accés a les ciutats i esdeveniments.

Finalment, la categoria d’Innovació ha tingut dos guanyadors: la iniciativa SPIRE per la seva tasca de renaturalització del sòl urbà contaminat a Baia Mare (Romania), liderada per l’ONU i la Iniciativa Urbana Europea; i ECO-HEROES per la seva contribució a la formació professional en l’àmbit de l’ecoturisme a Marràqueix (Marroc).

Barcelona, 8 de novembre de 2023