Barcelona es converteix en capital de la sostenibilitat amb 4 salons simultanis a Fira

La ciutat de Barcelona s’ha convertit durant tres dies en la capital mundial de la sostenibilitat després d’acollir al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona quatre esdeveniments internacionals centrats en el desenvolupament sostenible. Més de 32.000 professionals d’un centenar de països han pogut descobrir les últimes innovacions, tendències i tecnologies, així com compartir experiències sobre les ciutats intel·ligents, l’energia, el cicle integral de l’aigua i l’economia circular gràcies a Smart City Expo World Congress; Circular Economy European Summit, iWater i la European Utility Week.

Smart City Expo World Congress, organitzat per Fira de Barcelona, ha experimentat un increment del 30% en el nombre de expositors respecte a la seva anterior edició amb 591, ha reunit 600 ciutats i 16.688 visitants, un 55% d’ells internacionals, que han pogut compartir experiències, descobrir les últimes solucions disponibles i aprendre dels 420 experts que han participat al congrés. L’esdeveniment s’ha centrat en la seva sisena edició en les estratègies i eines disponibles per fomentar l’empoderament dels ciutadans i la seva major implicació i participació en els processos i el disseny municipal. Entre els ponents han destacat Ellen MacArthur, Susan Etlinger, Parag Khanna, David Bollier, Kent Larson i David Harvey.

El saló també ha acollit la primera Circular Economy European Summit, un congrés centrat exclusivament en l’impuls d’un nou model econòmic que redissenyi els actuals processos productius basats en l’esquema extracció-fabricació-utilització-eliminació, que molts consideren esgotat, per centrar-los en la reutilització i aprofitament de materials i recursos.

Per la seva banda, Iwater, el nou saló de Fira dedicat al cicle integral de l’aigua, ha superat les seves expectatives en rebre en la seva primera edició 4.562 visitants i 127 expositors. Amb l’objectiu de crear una única plataforma de negoci, coneixement i networking per als agents vinculats al sector hídric, l’esdeveniment ha abordat temes clau com la gestió eficient de l’aigua, la reutilització, l’estrès hídric i escassetat de recursos, el finançament d’infraestructures o els nous models de col·laboració públic-privada. Després de l’èxit del seu primer any, Iwater ja projecta una propera edició pel 2018.

L’últim dels quatre salons celebrats aquesta setmana al recinte firal de Gran Via ha estat la European Utility Week, la plataforma capdavantera per al sector de l’energia i gestió de recursos, organitzada pels operadors privats Synergy i Clarion Events. L’esdeveniment s’ha centrat en l’optimització de la xarxa elèctrica, el desenvolupament de l’energia renovable, l’emmagatzematge energètic així com les oportunitats i reptes que planteja al sector la tecnologia de l’Internet de les Coses. A l’espera de les xifres oficials de tancament, el saló, que va acollir 12.000 visitants en la seva última edició, ha registrat increments del 20% en l’assistència dels primers dies, segons els seus organitzadors.

La celebració simultània dels quatre salons ha permès als assistents de cadascun d’ells poder visitar els altres, fomentant així sinergies entre els sectors i aportant nous perfils de visitants i internacionalitat.