Soledad Puértolas, Premi Liber 2022 a l’autor hispanoamericà més destacat

La Junta Directiva de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) ha reconegut l’escriptora saragossana Soledad Puértolas amb el Premi Liber 2022 a l’autor hispanoamericà més destacat. Amb aquest guardó, la FGEE premia el fort compromís de la literatura de Puértolas amb els valors socials i la seva constant defensa del llibre, la lectura i la Propietat Intel·lectual.

Nascuda a Saragossa el 1947, Puértolas és llicenciada en periodisme i compta amb un Màster en Llengua i Literatura espanyola i portuguesa per la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara.  La seva producció literària abasta el camp de la novel·la, el relat breu i l’assaig, i ha escrit més de 40 llibres. Així mateix, el 2011 va presentar el documental “Esta es mi tierra. Guiada por el agua” a TVE; un espai literari on es recollia el treball de diferents autors per relacionar-lo amb els paisatges que han estat protagonistes en les seves obres. Des del 2010, ocupa el seient “g” a la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola.

La seva obra literària i la seva trajectòria en el sector cultural han estat reconeguts amb nombrosos premis, entre els quals hi ha el Premi de les Lletres Aragoneses el 2003, el Premi de Cultura (secció Literatura) de la Comunitat de Madrid el 2008, la medalla d’Or de la ciutat de Saragossa, el Premi José Antonio Labordeta de Literatura el 2019 i,  el 2021, el Premi Búho dels Amics del Llibre i el Premi Averroes. A més, els seus llibres han estat traduïts a diversos idiomes.

Entre les seves obres destaquen la novel·la ‘El bandido doblemente armado‘ (Premi Sésamo 1979), ‘Queda la noche‘ (Premi Planeta 1989), ‘Cielo nocturno‘ (2008), ‘Mi amor en vao‘ (2012) i ‘Música de Opera‘ (2019); entre els seus llibres de relats es troben ‘Adiós a las novias’ (Premi NH 2000), ‘Compañeras de viaje’, ‘El fin’,  ‘Chicos y chicas’ i, més recentment, ‘Cuarteto’ (2021); els volums de textos autobiogràfics ‘Recuerdos de otra persona‘, ‘Imagen de Navarra’ i ‘Con mi madre‘; i, dins del gènere de l’assaig, l’obra ‘La vida oculta‘ (Premi Anagrama 1993), ‘Nostalgia de los demás ‘ (publicació de la Universitat de Valladolid) i ‘Lúcida Melancolía‘ (Col·lecció Baroja i yo). Així mateix, ha escrit relats per a públic juvenil (‘La sobra de una noche’ nit, El recorrido de los animales, El desván de la casa grande‘ i ‘El jardín de Ulises‘) i ha realitzat una versió de La Celestina a l’espanyol actual.

El lliurament d’aquest guardó es farà el 6 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en el marc de les activitats de Liber 2022. En el mateix acte es lliuraran el Premi Liber al foment de la lectura en Mitjans de Comunicació, que enguany ha recaigut en Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) en la persona d’Ignacio Elguero; el Premi Liber a la millor adaptació d’una obra literària al llargmetratge “Pan de limón con semillas de amapola”; el Premi Liber a la millor iniciativa de foment de la lectura en Biblioteques obertes al públic a la biblioteca històrica de l’IES Isabel la Catòlica de Madrid;  així com el Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any a la Llibreria Ramon Llull de València. A més, s’homenatjarà un editor per la seva trajectòria en el món del llibre.

Sobre Liber 2022

En la seva 40 edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, aplegarà a Barcelona més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. La fira, que se celebra del 5 al 7 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, aglutinarà novament tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant en el mercat nacional com en l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals.  Enguany, Colòmbia serà el país convidat d’honor.

Organitzat per Fira de Barcelona i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Liber 2022 està patrocinato pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportació i Inversions, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Barcelona, 1 de septiembre de 2022

Imatges de Soledad Puértolas disponibles aquí © Leopoldo Pita

Gerardo Miguel
Premsa FGEE
Tel: 915765250
prensa@fge.es

Maria Dolores Herranz / Gloria Dilluvio
Premsa Fira de Barcelona – Liber
Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com