Liber celebra 40 anys projectant el potencial exportador de l’edició espanyola

Enguany Liber està d’aniversari.  Del 5 al 7 d’octubre, la Fira Internacional del Llibre que promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) celebrarà a Barcelona la seva 40ena edició consolidada internacionalment com la gran cita professional del llibre en espanyol.  Fidel als seus objectius, Liber 2022 aglutinarà tots els sectors de la indústria editorial amb la participació prevista d’uns 350 expositors, i projectarà la bibliodiversitat i el potencial exportador de l’edició espanyola. L’esdeveniment afavorirà les oportunitats comercials, les trobades de negoci i el coneixement del sector del llibre per dinamitzar el mercat editorial i impulsar les vendes, especialment a l’exterior.

Organitzada per Fira de Barcelona, Liber torna presencialment al recinte firal de Gran Via per mostrar l’àmplia oferta d’editorials i empreses de serveis per al sector del llibre, així com d’institucions públiques i entitats, diverses participacions col·lectives de gremis i associacions d’editors de comunitats autònomes, i  ensenyes d’una desena de països interessades en la compra i venda de drets editorials. L’organització preveu l’assistència de més de 7.000 professionals.

El president de la FGEE i del Comitè Organitzador de Liber, Daniel Fernández, subratlla “tornem a Barcelona amb uns nivells de participació prepandèmia i bones expectatives que faran que la fira ajudi a seguir avançant en el suport a la internacionalització de les empreses editorials espanyoles. Liber és una eficaç eina com ho ha demostrat durant les seves 40 edicions per obrir i explorar mercats potencials per a la bibliodiversitat de l’edició espanyola”.

Cita amb tota la cadena de valor del llibre
A la zona de stands, els diferents segells participants presentaran al públic professional el seu catàleg de novetats i fons bibliogràfics.  En aquest sentit, Liber és el millor aparador internacional per exhibir la riquesa i varietat editorial espanyola: des dels grans grups a la petita i mitjana edició, passant per l’edició independent, la tècnica acadèmica o especialitzada en àmbits com el llibre religiós, el científic, el llibre didàctic, educatiu o la literatura infantil i juvenil,  entre d’altres.

Enguany, Liber estrena l’àrea Editors Novells per incentivar, amb un format àgil i econòmic, la presència de petites editorials que portin al mercat menys de tres anys. Al mateix temps, englobarà en l’àrea de Serveis per a les Indústries del Llibre a les empreses d’arts gràfiques, agencies, traducció, il·lustració, digitalització de continguts, apps, audiollibres i podcasts, plataformes de comercialització i distribució, videojocs, eines d’autoedició, màrqueting digital o startups vinculades al llibre, entre d’altres especialitats.

Programes de convidats en marxa
Per atraure la millor demanda, la FGEE ja està treballant en els programes de convidats internacionals en col·laboració amb les editorials i empreses agremiades, que són les que proposen els noms dels compradors i prescriptors a seleccionar en funció de mercats d’interès concrets, prioritzant petits i nous importadors.

A través del Programa de Compradors, impulsat en col·laboració de les Oficines Econòmiques i Comercials d’Espanya i de l’ICEX España Exportación e Inversiones, s’espera convidar més de 600 compradors, llibreters, distribuïdors i bibliotecaris de 70 països.

De la mateixa manera, a través del Programa de Prescriptors d’Interès Prioritari, realitzat en col·laboració amb Acció Cultural Espanyola (AC/E) i el seu programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), es convidarà directament a uns 70 professionals de més de 20 països, entre bibliotecaris, agents literaris, professors d’universitat, editors i responsables d’organismes públics,  amb capacitat de prescriure o decidir la compra de llibres espanyols.

Paral·lelament, Liber posarà en marxa un programa específic de compradors nacionals convidats per promoure trobades de negocis amb els expositors.

Com a complement, Liber habilitarà novament la plataforma virtual, introduïda com a conseqüència de la pandèmia en les seves dues últimes edicions, per propiciar el major nombre de contactes comercials i entrevistes entre compradors i empreses participants. Aquesta eina seguirà funcionant un cop acabada la fira per facilitar el tancament d’operacions.  Cal recordar que a Liber es genera gairebé un terç de les vendes a l’exterior de la indústria editorial espanyola.

Activitats
Juntament a la seva oferta comercial, Liber compta amb un programa de jornades i activitats de caràcter professional i cultural amb experts i personalitats del món del llibre per intercanviar informació, idees i experiències sobre temes de màxima actualitat del sector que tenen com a objectiu ajudar tota la cadena de valor del llibre a encarar els canvis tecnològics,  econòmics i de consum.

La tradicional Festa Liber, que segueix a la inauguració de l’esdeveniment, serà el moment central de la celebració del 40 aniversari, reunint els principals representants de la indústria editorial espanyola i professionals del món del llibre, així com autoritats i altres membres de vida social i econòmica de la ciutat. Cal destacar, així mateix, la cerimònia de lliurament dels Premis Liber 2022 a persones i institucions vinculades al sector del llibre.

Liber 2002 és una fira patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Espanya Exportació i Inversions, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i el Centre Espanyol de Drets Reogràfics (CEDRO). Així mateix, compta amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) i del Gremi d’Editors de Catalunya.

Barcelona, maig de 2022

Imatges (edició Liber 2018 a Barcelona) aquí

Maria Dolores Herranz / Gloria Dilluvio
Prensa Fira de Barcelona

Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com

Gerardo Miguel
Prensa FGEE
Tel: 915765250
prensa@fge.es