Liber celebra 40 anys obrint noves fronteres a la producció editorial espanyola

Amb la participació de gairebé 300 expositors, entre ells Colòmbia, país convidat d’honor, Liber celebra a Fira de Barcelona la seva 40 edició com a eficaç centre d’internacionalització per al sector del llibre en espanyol. Del 5 al 7 d’octubre, l’emblemàtica fira facilitarà trobades de negoci amb compradors de més de 60 països, atraient també professionals nacionals de les cadenes de valor i subministrament de llibres per tancar vendes, identificar tendències i analitzar els darrers reptes sectorials. A més, mantindrà la seva plataforma online per facilitar entrevistes comercials virtuals amb professionals d’arreu el món.

Organitzada per Fira de Barcelona i promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), aplegarà una variada oferta de novetats i fons bibliogràfics produïts a Espanya: des dels grans grups, a la petita i mitjana edició, passant per l’edició independent, la cientificotècnica i acadèmica, o la més especialitzada en àmbits com el llibre religiós, llibre didàctic, educatiu o la literatura infantil i juvenil, entre d’altres. Hi exposen, a més, una desena d’empreses de serveis per al sector del llibre.

Enguany hi seran també presents institucions públiques i entitats amb participacions col·lectives de Madrid, Galícia, Andalusia, Barcelona, País Basc, Astúries, Aragó, Castella La Manxa i Castella Lleó, així com segells de Polònia, Itàlia, Colòmbia, EUA, Alemanya, E.A.U., Índia, Xipre, Països Baixos, Kuwait i Iran, interessats en venda de drets editorials per a la traducció i comercialització d’obres en altres mercats hispanoparlants.  En total, són 12 els països representats en l’oferta comercial de Liber 2022.

Trobades de negocis per exportar

El president de la FGEE i del Comitè Organitzador de  Liber, Daniel Fernández, subratlla “la vocació exportadora de la fira, més vigent i necessària que mai per anar normalitzant les xifres d’exportacions de llibres i recuperar els nivells de vendes prepandèmia”.  Fernández es mostra convençut que l’edició d’enguany serà un “oportunitat excel·lent per trobar nous mercats per a la nostra producció editorial, motivat per l’auge de l’interès per l’idioma espanyol i la venda de drets per a la traducció”.

Precisament per generar oportunitats en nous mercats, Liber ha convidat directament més de 450 compradors i prescriptors clau de 60 països, que participaran en trobades de negocis presencials amb les empreses expositores.  Es tracta d’importadors, distribuïdors, llibreters, compradors de drets, així com responsables d’organismes públics i biblioteques, agents literaris i editors majoritàriament de països llatinoamericans i europeus. Com a novetat, un altre miler de professionals internacionals, que no viatjarà a Barcelona, mantindrà aquestes entrevistes comercials de forma virtual durant els dies de la fira a través d’una plataforma on-line.

L’any passat, les exportacions del sector del llibre espanyol van retrocedir lleugerament un 0,7% fins als 388,91 milions d’euros, com a conseqüència de les restriccions internacionals de circulació de béns i persones durant la pandèmia i el descens de les vendes del sector gràfic. Liber esdevé, per tant, una oportunitat per revertir aquesta situació.

Colòmbia, protagonista

Com a país convidat, Colòmbia comptarà amb un estand central on estaran representats 81 segells editorials que donaran a conèixer una mostra del catàleg de temàtiques, estils i nous noms de la seva literatura més recent.  Amb la seva participació a Liber, el país sud-americà busca identificar oportunitats d’exportació a través de trobades de negoci, presentar accions adreçades a estimular la comercialització, traducció i promoció de llibres d’editorials i autors colombians a l’exterior, com el programa “Reading Colòmbia”, i compartir coneixement sobre les dinàmiques pròpies del mercat editorial colombià. Per a això, ha preparat diverses sessions que s’han incorporat al programa de Jornades Professionals de Liber.

També hi haurà espai per a la cultura.  L’Ambaixada de Colòmbia a Espanya, en col·laboració amb la Cambra Colombiana del Llibre i Casa Amèrica Catalunya, proposa dues activitats obertes a la ciutadania amb motiu del 40è aniversari de la concessió del Premi Nobel de Literatura a Gabriel García Márquez, a la Biblioteca barcelonina que porta el seu nom. Es tracta d’un concert-lectura el proper 5 d’octubre, en el qual autoritats i personalitats del món editorial i de la cultura llegiran fragments d’obres de l’autor, intercalats amb peces musicals interpretades per alumnes del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona; i del concurs literari “El coronel sí tiene quien le escriba”, animant lectors de Gabo a redactar una carta al mític personatge de la novel·la garciamarquiana.

Jornades Professionals

Al llarg dels seus 40 anys d’història, Liber ha propiciat el coneixement, la reflexió i el debat sobre tendències i inquietuds sectorials, afegint un vessant congressual a la fira. El programa de Jornades Professionals inclou 53 sessions amb 130 ponents que posaran el focus en qüestions relacionades amb la comercialització i promoció dels llibres, així com en l’ecoedició i la sostenibilitat. Es parlarà també de digitalització, de la nova normativa de dipòsit legal, de la protecció de la bibliodiversitat, de propietat intel·lectual, foment de la lectura i d’accés a mercats específics, entre altres temes. Igualment, hi haurà espai per a l’edició acadèmica, la literatura infantil i juvenil, les biblioteques i llibreries, el paper dels correctors, els podcasts, les editorials independents, les obres i autors fora del circuit comercial, o l’adaptació de llibres a la gran pantalla.

Així mateix, amb motiu de la fira, la FGEE lliurarà els Premis Liber que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’autor Pere Gimferrer serà homenatjat en la seva faceta d’editor, l’escriptora Soledad Puértolas, el director Benito Zambrano i els productors del llargmetratge “Pan de limón con semillas de amapola”, el periodista Ignacio Elguero per la seva tasca al capdavant de Radio Nacional de España (RNE), la Llibreria Ramon Llull de València, i la Biblioteca Històrica de l’IES Isabel La Católica de Madrid, seran els guardonats d’enguany en un acte que tindrà lloc a Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el proper 6 d’octubre.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Està patrocinat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO). Col·laboren el Gremi d’Editors de Catalunya, Acción Cultural Espanyola (AC/E) i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

La indústria del llibre, la primera indústria cultural d’Espanya, va facturar 2.576,70 milions d’euros el passat any i va editar 79.373 títols, segons dades de la FGEE.

Barcelona, octubre de 2022

Maria Dolores Herranz / Gloria Dilluvio
Tel. 93 233 25 41- 21 72
mdherranz@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com