Ignacio Elguero/RNE i el llargmetratge ‘Pan de limón con semillas de amapola’, Premis Liber 2022

La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) ha atorgat el Premi Liber 2022 al foment de la lectura en Mitjans de Comunicació a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE), en la persona d’Ignacio Elguero, per la seva tasca en la promoció de la lectura a través dels seus diversos programes i activitats. Així mateix, ha concedit el Premi Liber 2022 a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària al llargmetratge ”Pan de limón con semillas de amapola”, una producció de Filmax (Espanya) en coproducció amb Deal Productions (Luxemburg), basada en l’obra homònima de l’escriptora catalana Cristina Campos.

La Junta Directiva de la FGEE ha volgut premiar la tasca d’Ignacio Elguero, director general d’Educació, Diversitat Cultural i Internacional de RTVE, i de Ràdio Nacional d’Espanya que, a través de les seves diferents emissores, mostra una gran preocupació i interès pel món del llibre i de la lectura. Són molts els programes que la cadena pública, gràcies a l’impuls dels seus professionals i la direcció d’Elguero, dedica a aquest tema, enfocats a diferents edats i sectors de la societat. Programes com “La Estación Azul” i “La Estación Azul de los niños”; “La Pequeteca”, espai dedicat a la literatura infantil i juvenil; “El Ojo Crítico”; “La Libélula”, programa de Ràdio 3 sobre literatura, l’spoken-word, la poesia i la novel·la gràfica; “Jardins a la Butxaca”; “Libros de Arena” a Radio 5 i Radio 5 digital són alguns dels espais que RNE destina al foment de la lectura i a la difusió de llibres i autors. Així mateix, en aquests darrers anys, estan guanyant especial rellevància en la seva oferta els nombrosos podcast dedicats al llibre i la literatura, així com les ficcions sonores a partir d’ obres literàries que han esdevingut un referent radiofònic. Elguero ha estat director de Programes de RNE entre 2013 i 2018, així com director de RNE entre 2020 i 2021, any en què va ser nomenat director general d’Educació i Cultura de RTVE.

Pel que fa a ‘‘Pan de limón con semillas de amapola”, la Junta Directiva de la FGEE ha volgut reconèixer la tasca de Benito Zambrano a l’hora de traslladar a la gran pantalla el best-seller del mateix títol, un llibre de l’autora Cristina Campos editat per Planeta. Dirigida per Benito Zambrano i guionitzada per Zambrano i Cristina Campos, aquesta obra explica la història de dues germanes de Valldemosa, poble de l’interior de Mallorca, que van ser separades en la seva adolescència i es troben de nou per vendre una fleca que han heretat d’una misteriosa dona a la qual creuen no conèixer. Una pel·lícula emotiva i de gran sensibilitat que aconsegueix transmetre les relacions complexes, els conflictes i els secrets que es produeixen en el si d’aquesta família.

El lliurament d’aquests guardons tindrà lloc el 6 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en el marc de les activitats de la Fira Internacional del Llibre, Liber. En el mateix acte també es donaran el Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any, a més dels Premis Liber a la millor iniciativa de Foment de la Lectura en Biblioteques obertes al públic.  Igualment, es premiarà l’autor hispanoamericà més destacat i s’homenatjarà un editor per la seva trajectòria en el món del llibre. Aquests premis s’aniran coneixent pròximament.

Sobre Liber 2022
En la seva 40 edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, reunirà més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. Del 5 al 7 d’octubre, la fira aglutinarà al recinte de Gran Via a tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant en el mercat nacional com en l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals.

Organitzat per Fira de Barcelona, Liber 2022 està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportación e Inversiones, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d’Acción Cultural Española AC/E; el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Barcelona, 12 de juliol de 2022

Imatges disponibles aquí

Gerardo Miguel
Cap de Premsa FGEE
Tel. 91 576 52 50
prensa@fge.es

Maria Dolores Herranz / Gloria Dilluvio
Premsa Liber – Fira de Barcelona

Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com / gdilluvio@firabarcelona.com