Colòmbia, país convidat d’honor a Liber 2022

Colòmbia serà el país convidat d’honor en la 40a edició de Liber, Fira Internacional del Llibre, -que organitza Fira de Barcelona i promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE)- i que tindrà lloc del 5 al 7 d’octubre al recinte de Gran Via de la capital catalana.  Com un dels mercats editorials més importants d’ Amèrica Llatina, Colòmbia aprofitarà la seva participació en aquest esdeveniment per impulsar la internacionalització de la seva rica i variada narrativa contemporània i recuperar el nivell d’exportacions prepandèmia.

Sota el lideratge de la Cambra Colòmbiana del Llibre (CCL), el país llatinoamericà comptarà amb un espai central dins de Liber per donar a conèixer l’ampli catàleg de temàtiques, estils, editorials i nous noms de la seva actual producció editorial, identificar oportunitats d’exportació de la literatura colombiana, així com presentar accions dirigides a estimular la comercialització i promoció del llibre i de la narrativa del país a l’exterior. A Colòmbia es registren una mitjana de 20.000 nous títols a l’any, sent el fons bibliogràfic disponible d’uns 260.000 títols de 292 editorials i distribuïdors comercials, independents i universitaris.

Autors, editors, agents, distribuïdors i representants institucionals, conformaran la delegació que viatjarà a l’octubre a Barcelona per estendre un pont comercial i cultural amb Espanya en el marc de la fira. Durant tres dies, professionals del sector del llibre de 19 països hispanoparlants, i una representació del segment en espanyol de la indústria editorial nord-americana, compartiran les seves experiències al voltant del llibre i la lectura en els diferents escenaris disposats al recinte firal. Alhora, Liber suposarà per a la narrativa colombiana una via d’accés a mercats emergents a la resta del món a través de la traducció.

En aquest sentit, cal destacar que els compradors i prescriptors d’interès prioritari convidats directament per Liber a través dels seus programes d’internacionalització, així com els expositors i visitants que ho desitgin, podran mantenir una agenda d’entrevistes amb la delegació colombiana a la fira.

Oportunitats per al llibre colombià
El president de la CCL, Emiro Aristizabal, celebra aquesta invitació a Liber “Les fires del llibre són els escenaris naturals per exposar els avenços de les indústries editorials davant el món. Per a nosaltres és molt important aquesta representació de Colòmbia com a país convidat d’honor a Liber 2022, ja que és l’oportunitat de mostrar com està el sector editorial colombià, els reptes que tenim com a indústria davant els nous mercats i, sobretot, les accions que hem realitzat per consolidar Colòmbia com un país líder en la indústria editorial per al món”.

Aristizábal, a més, emfatitza en el significat d’aquesta presència destacada del seu país a la fira espanyola: “és una participació d’anada i tornada, ja que Espanya serà el país convidat d’honor a la Fira Internacional del Llibre de Bogotà el 2025, gràcies a un treball conjunt entre la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) i la Cambra Colòmbiana del Llibre, la qual cosa ens permetrà refermar aquests llaços que ens mantenen units, així com les accions que emprendrem en conjunt per seguir enfortint les indústries del llibre en espanyol a Iberoamèrica”.

Per la seva banda, el president de la FGEE i del comitè organitzador de Liber, Daniel Fernández, qualifica Colòmbia com un “territori divers i molt fèrtil no només d’autors ja reconeguts sinó de veus emergents en el món de les lletres interessants de descobrir i llegir”.  Fernández es mostra convençut que “la participació de Colòmbia com a país convidat a Liber servirà per posar en valor aquests nous noms i perquè els sectors editorials a banda i banda de l’Atlàntic tanquin fructífers acords de comercialització de llibres, venda de drets o traducció d’obres d’autors colombians”.

Així mateix, el programa d’activitats de Liber 2022 contribuirà a difondre i promocionar autors i editorials colombianes a través de trobades empresarials, xerrades, conferències, presentacions de llibres i lectures. La CCL està treballant en la composició de la delegació oficial i en els continguts de l’agenda professional i cultural per als dies de la fira.

Aquesta serà la segona ocasió que Colòmbia és el país convidat d’honor de Liber. Ja ho va ser en l’edició del 2006 celebrada a Madrid.

Sobre Liber 2022
En la seva 40 edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, reunirà més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. La fira aglutinarà novament tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant en el mercat nacional com en l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals.

Liber 2022 està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportación e Inversiones, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d‘Acción Cultural Española AC/E; el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Barcelona, 16 de juny de 2022

Imatges disponibles aquí

Maria Dolores Herranz / Gloria Dilluvio
Prensa Fira de Barcelona – Liber
Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com

Gerardo Miguel
Prensa FGEE
Tel: 915765250
prensa@fge.es

Adriana Cecilia Ángel Forero
Directora de comunicació CCL
aangel@camlibro.com.co