Shanghai escollida Smart City de 2020 a Smart City Live

La ciutat de Xangai (Xina) ha estat escollida com a Smart City de 2020 a Smart City Live, l’edició digital de 2020 de Smart City Expo World Congress, la cimera internacional sobre ciutats intel·ligents organitzada per Fira de Barcelona, durant la cerimònia de lliurament de premis celebrada aquesta tarda. En la nova categoria d’Innovació Covid-19 el guardó ha estat per Werkit (EE. UU.) per un projecte per millorar el treball a Zàmbia. Els premis restants – Enabling Technologies, Urban Environment, Mobility, Governance & Economy, and Living & Inclusion- han estat per al municipi de Shenzhen (Xina), Siemens i Microsoft, Pantonium Inc. (Canadà), Zencity (Israel) i el Govern de l’estat d’Alagoas (Brasil), respectivament. Els World Smart City Awards es lliuren cada any per reconèixer les iniciatives i projectes més destacats en la indústria de la innovació i la transformació urbana.

L’Smart City Plan (2016-2020) de Xangai, actualment en el seu últim any d’implementació, ha aconseguit el premi en la categoria de Ciutat per a la metròpoli xinesa. Centrat en el desenvolupament d’una àmplia gamma de recursos ciutadans, inclòs el desplegament d’una infraestructura digital universal, una plataforma de govern electrònic, un City Brain i un programa d’integració de les tecnologies de la informació i la indústria. Els objectius estratègics del pla i els seus resultats han estat claus en la decisió de jurat.

Sota el nom Smart Shanghai – People-Oriented Smart City, el projecte preveia el desplegament de la infraestructura digital necessària per a convertir-se en la primera ciutat “Dual Gigabit”, aconseguint una cobertura 5G completa al centre urbà i també aconseguint una cobertura de fibra Gigabit de el 99% a la ciutat. A més, la iniciativa de govern electrònic ha aconseguit convertir-se en una eina útil per als seus ciutadans i ha registrat ja més de 14,56 milions d’usuaris entre una població total de més de 24 milions.

Ciutats contra la pandèmia
Els efectes de la pandèmia de COVID-19 han estat particularment severs en les àrees urbanes de tot el món, però la reacció i la capacitat de recuperació mostrada per les urbs a nivell global van dur a Smart City Live a incloure en aquesta edició un premi específic d’Innovació Covid-19. En aquesta categoria, el guanyador ha estat el projecte Innovative Adaptations to the ‘Future of Work’ within the Global Digital Marketplace que l’empresa nord-americana Werkit ha dissenyat per Zàmbia. El projecte permet l’accés remot a la feina al país africà i proporciona serveis de banca digital, assistència per al desenvolupament d’habilitats i una comunitat virtual de suport als joves subsaharians, que han patit creixents taxes d’atur i baixos salaris a causa de l’impacte de la pandèmia.

El premi en la categoria Enabling Technologies ha estat per a l’Oficina de Dades del Govern de Shenzen per la seva iniciativa Digital City – Technology Makes a Better City, dirigida a millorar els serveis ciutadans i la governança de la ciutat amb l’objectiu de convertir Shenzen en una ciutat moderna i internacional basada en la innovació urbana. Entre les accions endegades es troben l’enfortiment de la infraestructura digital, la cobertura WLAN gratuïta als espais públics, la gestió de la prevenció d’epidèmies i sistemes de vigilància intel·ligent.

En l’apartat Urban Environment, la guanyadora és la plataforma Mindsphere City Graph de Microsoft i Siemens. City Graph permet l’anàlisi contextual i la integració de dades en ciutats, districtes o campus. La plataforma crea digital twins o bessons digitals d’objectes reals a les ciutats i optimitza la gestió urbana, pas a pas, mitjançant tecnologia IoT i sistemes d’anàlisi avançats.

El premi de Mobilty ha estat per Pantonium Inc., empresa amb seu a Toronto (Canadà) que ha dissenyat un programa capaç de transformar el funcionament de la flota de vehicles de transport públic en una ciutat, passant d’un sistema de rutes fixes a un servei flexible sota demanda. Els conductors són informats de les rutes òptimes alhora que els usuaris sol·liciten serveis des de qualsevol parada de la xarxa fins a qualsevol destinació. La solució ja ha estat provada als autobusos nocturns de ruta fixa a Belleville, Ontario (Canadà), amb un increment en el nombre de passatgers i un reducció del quilometratge dels vehicles.

El guanyador en la categoria de Governance and Economy ha estat l’eina per a la presa de decisions basada en dades per a governs locals de Zencity (Israel). Mitjançant l’ús d’Intel·ligència Artificial avançada, la plataforma ajuda als governs locals a prendre decisions basant-se en dades, en funció de les necessitats i prioritats de les seves comunitats, recopilant i analitzant milions de fonts d’informació, mitjançant dades agregades i anònimes, i atenent als comentaris de la comunitat.

En l’última categoria, Living & Inclusion, el jurat ha seleccionat el projecte A New Life in the Grotas: evidence-based slum improvement and urban development a Maceió (Brasil), implementat pel Govern de l’Estat d’Alagoas. El programa combina intervencions en assentaments vulnerables amb orientades a la mobilitat, l’ús d’espais públics i l’habitatge, juntament amb accions estratègiques per a l’enfortiment de les polítiques públiques mitjançant l’ús de dades tabulades i geoespacials.

Barcelona, 18 de novembre de 2020

Folc Lecha
+34 932 333 555
flecha@firabarcelona.com