L’hospital temporal del recinte de Gran Via de Fira, a disposició del sistema sanitari

L’Hospital Fira Salut ja està a disposició del sistema sanitari por si requereix llits addicionals per tal de pal·liar els efectes de l’actual pandèmia. Aquest equipament, que ocupa el pavelló 4 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, té inicialment capacitat per a 300 pacients que podria ampliar-se en 700 més de forma ràpida. Comptar amb aquest  recurs podria permetre afrontar un possible repunt de casos de Covid19 i ajudaria als hospitals del territori a anticipar la seva normal activitat assistencial.

L’hospital temporal ja està preparat per acollir pacients amb coronavirus que hagin superat la fase aguda de la malaltia, es mantinguin estables i comptin amb un pronòstic favorable procedents de centres sanitaris de l’Àrea Metropolitana Sud de Barcelona. La gestió operativa d’aquest hospital, l’objectiu del qual és poder ajudar a descongestionar el sistema sanitari en cas de necessitat, serà responsabilitat de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que assumirà les funcions de direcció mèdica i la gestió dels recursos humans i materials del centre.

El Servei Català de Salut i Fira de Barcelona han treballat perquè les instal·lacions del nou hospital siguin confortables i segures per als pacients i professionals sanitaris. Compta amb espais amplis per al personal assistencial, amb separació entre els llits per preservar la intimitat dels pacients, equipaments i sistemes de control mèdic centralitzats, serveis de radiologia i analítiques, així com zones de serveis.

Portal i app per a personal sanitari

Fira de Barcelona, a més de col·laborar en la preparació i muntatge de la instal·lació, proporciona cobertura de serveis bàsics com logístics, de vigilància o càtering per al personal sanitari.

Així mateix, ha dissenyat un portal i una app amb informació per facilitar al personal assistencial les seves tasques al centre. Aquesta plataforma compta amb una funcionalitat de geolocalització per ajudar als sanitaris a orientar-se a l’interior de recinte, trobar el punt d’accés o l’aparcament. D’aquesta manera,  podran veure les rutes assignades, recursos i punts d’interès com vestidors, sales de descans i formació, menjadors i oficines, i la ubicació exacta dels mòduls per a pacients.

El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha manifestat que “davant la greu crisi sanitària assumim més que mai el nostre compromís amb el territori i les persones, per això posem les nostres instal·lacions i coneixements a disposició d’institucions i del conjunt de la societat amb l’objectiu d’ajudar en la mesura de les nostres possibilitats a pal·liar aquesta pandèmia”. Expressa així mateix el seu “agraïment a totes les entitats, empreses, proveïdors i personal de Fira, per la seva col·laboració davant l’actual situació d’emergència”.

Institucions, organitzacions i empreses

En el muntatge de l’Hospital, en què hi participen més de 300 professionals, han col·laborat també una quinzena d’entitats i institucions com Fira de Barcelona, Metges sense Fronteres, l’Ajuntament de Barcelona amb els Bombers i la Guàrdia Urbana i també l’Ajuntament de L’Hospitalet i la seva Guàrdia Urbana, la Diputació de Barcelona, la policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat i membres de l’exèrcit. Així mateix, diferents empreses de diversos sectors han fet donacions i cessions de material per poder habilitar aquestes instal·lacions.

Aquest hospital temporal se suma a altres accions en què també hi participa Fira de Barcelona: la cessió del palau 7 (Victoria Eugenia) del recinte de Montjuïc, que s’ha habilitat com a centre d’acollida amb 450 places per a persones en situació vulnerable; la donació de dues tones d’aliments a menjadors socials que ha distribuït l’ONG Nutrició Sense Fronteres; i l’elaboració de 17.000 menús a la cuina central del recinte de Gran Via destinats a hospitals i residències d’avis.