La transferència de tecnologia a les empreses centra Unprecedented Virtual Forum

En els últims temps, les relacions entre l’àmbit teòric-científic i el món empresarial s’han anat estrenyent en un exemple de col·laboració oberta, donant lloc a un imparable fenomen de transferència de tecnologia. Aquesta tendència, que presenta un elevat nombre d’avantatges, serà analitzada en el marc d’una nova edició d’Unprecedented Virtual Fòrum, el cicle de webinars organitzat pels salons Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast de Fira de Barcelona, que tindrà lloc del 28 de juny al 2 de juliol amb l’objectiu de fomentar el grau d’interrelació entre la ciència i la indústria.

Experts i responsables d’institucions com la Mobile World Capital Barcelona, ​​la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, l’Institut Català d’Investigació Científica, IQS, Leitat, Tecnalia i d’empreses líders com Almirall, Enagás, Ferrovial o Repsol, entre d’altres, participaran en aquest nova sessió d’Unprecedented Virtual Fòrum, iniciativa que s’ha desenvolupat al llarg d’aquest últim any i mig com a avantsala a la celebració dels salons Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast que tindran lloc de manera presencial el proper mes de setembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

La transferència de tecnologia es defineix com el procés de transmissió científica-tecnològica, així com dels drets d’explotació, cap a les firmes que puguin dur a terme la fabricació d’un producte o el desenvolupament d’un procés. En aquest sentit, les empreses dels sectors químic, del tractament de superfícies i del plàstic tenen en l’ampli ecosistema espanyol de centres de recerca a una xarxa d’aliats potencials per al desenvolupament de la innovació. De fet, aquests sectors són uns dels que aposten més fermament per la transferència de tecnologia, tal com es podrà comprovar en les pròximes sessions d’Unprecedented Virtual Fòrum.

Sostenibilitat, transferència de tecnologia i startups
Aquest nou cicle arrencarà el dia 28 de juny amb la presentació de sis projectes europeus desenvolupats per centres de recerca espanyols vinculats a la fabricació d’hidrogen verd i l’eficiència energètica. En aquesta jornada, s’hi donaran a conèixer les iniciatives NEMEN de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Harvestore i NewSoc de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Electra de l’Institut Català de Recerca Científica (ICIQ) i Efficient Heating d’ AIMPLAS.

El dia 29, Tom Hockaday, expert britànic en transferència de tecnologia i impulsor del centre tecnològic de la Universitat d’Oxford, oferirà una conferència magistral en què analitzarà els reptes i oportunitats que presenta l’aplicació d’aquest procés.

Seguidament, es presentaran diverses incubadores d’empreses especialitzades nascudes en l’àmbit de la transferència de la tecnologia com IAM 3DHUB, Etnia Barcelona, ​​el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI), VRPharma i Rethink Medical en el camp de la fabricació additiva i la salut. Aquest mateix dia, representants de la Societat Catalana de Química, l’IQS i de la Universitat Autònoma de Barcelona debatran amb membres de companyies com Almirall o Nanomol sobre el grau de col·laboració entre la recerca desenvolupada en centres públics i l’empresa privada.

El dia 30, tindrà lloc la sessió dedicada a la presentació de projectes europeus de transformació d’ecosistemes relacionats amb la fabricació additiva, biocombustibles, superfícies intel·ligents, mineria, nous materials i col·laboració oberta a Internet amb la participació d’investigadors de Leitat, IREC, AIMPLAS i Linknovate.

El dia 1 de juliol, comptarà amb dues sessions. A la primera, s’hi analitzarà la situació actual de l’emprenedoria corporatiu amb directius d’empreses líders en l’àmbit de la col·laboració oberta com Repsol, Enagás, Mondragón Corporació i Ferrovial. En la segona, destinada a debatre sobre l’alta tecnologia i la seva aplicació directa a l’empresa, hi participaran alts directius del centre tecnològic Tecnalia, el despatx d’advocats DWF RCD, la startup Neos Surgery i el constructor d’empreses de tecnologia profunda The Collider de la Mobile World Capital Barcelona.

El cicle finalitzarà el dia 2 amb una jornada en què es donaran a conèixer projectes europeus en l’àmbit de l’economia circular i la sostenibilitat desenvolupats per Leitat, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic .

Aquesta nova i última edició d’Unprecedented Virtual Fòrum compta amb el suport de l’agència Acció de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, així com amb la col·laboració de la Federació Empresarial de la Química Espanyola (FEIQUE) i de Tecnalia i Leitat com a partners estratègics.

Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast
Unprecedented Virtual Fòrum forma part de la sèrie de trobades en línia que Fira de Barcelona ha organitzat com a cita prèvia als seus salons Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, que tindran lloc de manera presencial al recinte de Gran Via el proper mes de setembre. La transferència de tecnologia és un dels grans pilars sobre els quals s’assenten aquests tres esdeveniments firals que, en la seva edició de 2021, tenen com a principal objectiu a oferir solucions funcionals i pràctiques que ajudin a les empreses a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Inscripcions aquí