Innovació i sostenibilitat, eixos del nou Unprecedented Virtual Forum

Amb motiu de la celebració de la vintena edició de la Setmana de la Ciència i la Innovació, el més gran esdeveniment anual de divulgació de la ciència a nivell europeu que té lloc cada mes de novembre des de l’any 2000, els salons Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast de Fira de Barcelona han organitzat Unprecedented Virtual Fòrum, una sèrie de sessions online que, del 15 al 20 de novembre, donaran a conèixer les iniciatives d’avantguarda en l’àmbit de la digitalització, l’economia circular i la transferència tecnològica i debatran sobre el paper i els reptes de futur d’aquests sectors.

A més, en el marc d’Unprecedented Virtual Fòrum, es presentaran en format virtual les ponències científiques del XIV Congrés d’Enginyeria Química del Mediterrani i es commemorarà el Dia de la Química 2020 en col·laboració amb el Fòrum Química i Societat.

D’aquesta manera, els salons referents de tres sectors essencials com el químic, del plàstic i del tractament de superfícies es posicionen no només com a operadors firals sinó com a grans generadors de contingut i impulsors del debat científic amb l’objectiu de fomentar un desenvolupament sostenible.

Unprecedented Virtual Fòrum, que compta amb el suport del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, disposarà de dues sales online. En una, acollirà les ponències que giraran al voltant de la digitalització, l’economia circular i la transferència tecnològica com a grans eixos de la reactivació econòmica i industrial, mentre que a l’altra es duran a terme les sessions corresponents al Congrés d’Enginyeria Química del Mediterrani, un dels esdeveniments científics de més rellevància a nivell internacional de la química aplicada.

El programa d’Unprecedented Virtual Fòrum arrencarà el diumenge 15 de novembre, dia internacional de la Química, amb un acte inaugural en el qual intervindran els presidents d’Expoquimia, Carles Navarro; Equiplast, Bernd Roegele; i Eurosurfas, Giampiero Cortinovis.

La química, davant la Covid
Al llarg de tota una setmana, experts nacionals i internacionals abordaran tot tipus de qüestions relacionades amb la digitalització, l’economia circular o la transferència tecnològica. Entre la vintena de ponents previstos, destaquen l’arquitecte i analista industrial suís Walter R. Stahel, considerat pioner de l’economia circular, i el professor nord-americà de l’MIT de Boston, Richard Braatz, especialista en gestió de dades en intel·ligència artificial.

Igualment, tindrà lloc una taula rodona en la qual s’analitzarà el paper de la química en la crisi sanitària provocada per la Covid-19, es lliuraran diversos premis i reconeixements, i es donaran a conèixer els guanyadors dels Premis Expoquimia, el lliurament dels quals tindrà lloc durant la celebració del saló el setembre de 2021.

Al costat de les sessions teòriques i científiques, Unprecedented Virtual Fòrum compta amb una vessant més professional amb la presentació de diversos casos d’èxit a càrrec d’empreses que han apostat per la digitalització, l’economia circular o la transferència de la tecnologia com a base de la seva activitat empresarial i amb una agenda de reunions B2B per facilitar els contactes de negoci.

En aquest apartat, es presentarà Innocat, un consorci en el qual participen entitats de vuit països de la Unió Europea per desenvolupar una tecnologia nova que substitueixi els metalls que s’utilitzen actualment en els catalitzadors del sistema d’escapament dels gasos dels motors dels vehicles de combustió, altament contaminants, per nanopartícules de coure. Representants d’ACCIÓ de la Generalitat, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) donaran a conèixer, com a membres espanyols d’aquest consorci, els últims resultats dels seus treballs.

Per accedir a totes les sessions d’Unprecedented Virtual Forum, es necessita un codi que serà lliurat per part dels organitzadors i col·laboradors i inscriure’s prèviament.