Gran acollida del món del vi a la primera edició de Barcelona Wine Week

Barcelona Wine Week (BWW) ha tancat la seva primera edició amb excel·lents xifres de participació: més de 550 empreses expositores, 40 Denominacions d’Origen (DO) espanyoles presents al saló i prop de 15.600 visitants, que han assistit al voltant de 3.200 reunions de negocis i 50 activitats programades. Aquests bons resultats avalats i reconeguts unànimement pels principals agents del sector -cellers, associacions, DOs i compradors, entre d´altres-, confirmen l’encert del model de BWW i li auguren un futur prometedor com a certamen de referència del vi espanyol.

Les 550 empreses expositores de Barcelona Wine Week, procedents de pràcticament totes les comunitats autònomes espanyoles, han presentat més de 600 referències noves durant els tres dies de saló, que ha ocupat íntegrament els 19.000 m² del recinte Montjuïc de Fira Barcelona. Per superfície contractada i nombre d’empreses expositores, Catalunya ha estat la Comunitat Autònoma amb major presència, seguida de Castella i Lleó, La Rioja, Euskadi i Navarra.

D’altra banda -i a l’espera de xifres definitives- s’ha registrat la visita de prop de 15.600 professionals, un 13% procedents de 54 països. També s’ha comptat amb la presència de més de 300 compradors internacionals de mercats estratègics per a l’exportació de vi espanyol convidats per l’organització. Aquesta significativa representació operadors internacionals suposarà per a un bon nombre de cellers expositors incrementar les seves exportacions. En total, s’estima que s’han celebrat unes 3.200 trobades de negocis.

El president de Barcelona Wine Week i del Consell Regulador de la DO Cava, Javier Pagés, ha destacat que “preteníem ser un veritable aparador per a mostrar l’excel·lència del vi espanyol en el mercat internacional, aquell esdeveniment on tothom del món del vi vol estar, i estem en el bon camí per a aconseguir-ho”. Així, Pagés ha fet un primer balanç “molt satisfactori” d’un saló que partia d’“un concepte nou, d’alguna forma rupturista, que suposava assumir riscos”.

Per part seva, J. Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions, ha posat l’accent en “la bona acceptació per part dels professionals del nou format de saló, que recrea un recorregut per tots els territoris vitivinícoles d’Espanya i que dóna cabuda tant a grans grups com a petits cellers, donant tot el protagonisme al vi”.

Més de 130.000 copes de vi tastades
L’organització de Barcelona Wine Week estima que durant la seva celebració s’han servit més de 130.000 copes de vi, entre els tastos oferts pels expositors, les autoguiades de la barra Fabolours 50 by Woman -produïts i impulsats per dones com Mireia Torres (Jean Leon), Mariona Rendé (Rendé Masdéu) o Anne Cannan (Clos Figueras), entre altres- i les dirigides, organitzades dins del programa d’activitats del saló.

El nou certamen ha comptat amb la participació de mig centenar d’experts de primer nivell, que han ofert diferents modalitats de tastos i ponències com l’editor executiu de Wine Spectator, Thomas Matthews; els sommeliers François Chartier i Ferran Centelles; el Master of Wine Pedro Ballesteros, els cellerers Miguel i Mireia Torres i l’enòleg Antonio Flores, entre molts altres.

A més d’impulsar el coneixement entorn del vi a l’espai d’activitats BWWHub, el saló ha posat en valor els seus vincles amb la cultura i la gastronomia a l’àrea BWWGastronomy (que ha ofert set maridatges a càrrec dels restaurants barcelonins 130, D’Aprop, Casa Xica, Monocrom, Xerta, Gresca i Oriol Balaguer) i també ha donat a conèixer les últimes tendències en cocteleria i destil·lats a la zona Barcelona Cocktail Art.

Sostenibilitat i respecte al territori
El posicionament de cada vegada més productors vinícoles per desenvolupar una major cura en qüestions mediambientals s’ha plasmat tant en les últimes propostes dels expositors com en les ponències ofertes en l’extens programa d’activitats.

Així, algunes de les referències que més expectació han generat a BWW han estat els vins amb un provat arrelament ancestral al territori, els d’alta muntanya -conreats en altures més elevades del comú a causa de l’escalfament global-, així com els biodinàmics, naturals i ecològics -on el respecte a la natura i a escala humana estan en el centre de la producció-.

L’organització del saló també ha apostat per un ús més racional dels recursos, comprometent-se a reciclar la major part del mobiliari utilitzat en la seva pròxima edició. Així mateix, ha col·laborat amb Ecovidrio  per a fomentar el reciclatge d’ampolles – s´hi han recollit més de 10.000 unitats- i ha reduït l’ús de plàstics d’un sol ús.

Barcelona Wine Week (BWW), impulsat per Fira Barcelona a través de la seva societat Alimentària Exhibitions, s’ha celebrat per primera vegada al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 3 al 5 de febrer del 2020. Ha comptat amb el suport de la Federació Espanyola del Vi (FEV), ICEX i nombroses institucions espanyoles del món del vi.

Barcelona, 5 de febrer del 2020

Susana Santamaria/ Mar Claramonte/ Lourdes Marín/ David Himelfarb

Tel. 93 452 11 04

ssantamaria@alimentaria.com
mclaramonte@alimentaria.com
dhimelfarb@alimentaria.com