Gastronomic Forum Barcelona presenta més de 50 innovacions alimentàries

Salsa d’olives líquides, polvorons de tomàquet, vermut amb mistela, culleres comestibles de civada, rigatone de llenties i paté rústic de Gall de Penedès. Són només algunes de les més de 50 novetats que es podran veure a Gastronòmic Fòrum Barcelona, ​​la cita per a professionals de la restauració, l’hostaleria i la gastronomia més important de l’any que se celebra de l’18 a l’20 d’octubre a Fira de Barcelona.

En aquesta edició, on l’eix temàtic és la sostenibilitat, destaquen els productes gourmet, elaborats amb vocació sostenible i socialment responsables, que s’adapten a les necessitats d’un consumidor cada vegada més conscienciat i amb més informació sobre els productes que consumeix. I això sense deixar de banda l’esperit més avantguardista que fa del saló una plataforma de llançament de tota mena d’innovacions gastronòmiques.

L’eliminació del plàstic d’un sol ús és una de les constants de molts productors. Al saló es podran veure els primers caramels de mel ecològica amb envàs 100% compostable d’Europa, que no contenen estabilitzants i estan elaborats amb productes totalment naturals. Els embolcalls d’aquests caramels segueixen un model d’economia circular i es descomponen a la fi de la seva vida útil per tornar a la natura. Són de la marca de mels ecològiques Mel Muria.

En aquesta línia, l’empresa Gloop Coberts Queviures presentarà les culleres i canyetes comestibles fetes de civada, fibra de cacau, farina d’arròs i de blat. Totes dues varietats aguanten fins a 30 minuts en contacte amb begudes o aliments i després passen a convertir-se en galetes.

A la fira també hi haurà un ampli ventall d’elaboracions noves a l’alçada dels paladars més exigents. Rillettes d’ànec confitat (Sarrate); i paté rústic de l’Gall de Penedès IGP de Mallart Artesans Xarcuters, cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons. És el primer i únic paté d’aquestes característiques que hi ha al mercat, i a més ajuda a la recuperació de la raça Gall de Penedès. També dins d’un projecte de recuperació gastronòmica, hi ha els Rigatone de llenties pardina (Hort de l’Silenci).

La salsa d’oliva líquida a base de suc d’olives adobades amb gust de chipotle (picant i fumat) i oliva líquida amb piparra (àcid) ha estat elaborada per Caviaroli al costat del xef Albert Adrià. De la mateixa firma és el polvoró de tomàquet, un snack salat de textura semblant a un polvoró, elaborat amb oli d’oliva i tomàquet deshidratat.

Entre els productes alternatius als aliments d’origen animal s´hi troben les hamburgueses veganes recobertes de cork flakes (Luca Vurger) i l´ ou vegetal, una farina de cigró que barrejada amb aigua permet qualsevol creació pastissera (Hort de l’Silenci).

En l’àmbit de les begudes destaquen el vi en llauna (Aluvinum Wines) i el vermut amb mustela de garnatxa blanca (Coca i Fitó) amb més de 30 plantes i espècies diferents entre les que hi ha romaní, farigola, fonoll, anís verd, llorer, regalèssia, canyella, clau i cúrcuma.

La cita gastronòmica de l’any

Gastronomic Fòrum Barcelona reuneix més 300 empreses i 100 ponents, entre els quals hi ha 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin. El certamen compta amb nivells d’ocupació prepandèmia, amb un total de 6.000 m2 d’exposició comercial i prop de 4.000 m2 destinats a més de 70 activitats, un congrés gastronòmic i a l’àrea d’innovació Fòrum Lab, realitzada en col·laboració amb la Capitalitat Mundial de la alimentació Sostenible 2021 de Barcelona.