Gastronomic Forum Barcelona aborda el repte de la sostenibilitat en la seva propera edició 

La sostenibilitat com a tendència ineludible per a la indústria alimentària, gastronòmica i el foodservice serà un dels eixos sobre els quals tractarà la pròxima edició de Gastronòmic Fòrum Barcelona, ​​que aquesta tardor reunirà al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona a un ampli ventall d’empreses del sector i oferirà activitats i demostracions de grans xefs. El saló coincidirà amb la celebració de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021.

Gastronomic Forum Barcelona, ​​que tindrà lloc del 18 al 20 d’octubre de 2021, treballa ja en una edició especial que vertebrarà els seus continguts al voltant de la sostenibilitat, entre d´altres temes, i ampliarà el seu format habitual sumant a la seva oferta tradicional els expositors i visitants d’Alimentaria & Hostelco, (que finalment se celebrarà a l’abril de 2022), que tinguin interès per participar aquest any en un esdeveniment sectorial de referència.

D’aquesta manera, empreses del foodservice, equipament, serveis i distribució participaran en el saló al costat de mitjans i petits productors de el sector primari i de l’artesania alimentària,  en una convocatòria que serà el referent d’aquest any per a la indústria de l’alimentació i la gastronomia de país i que es presenta amb l’objectiu de contribuir a la dinamització i reactivació de el sector.

Gastronomic Forum Barcelona tornarà a ser el punt de trobada en què les empreses del sector busquin noves oportunitats i camins cap a la recuperació, sobretot per al segment de l’hostaleria i el foodservice, fortament colpejat per la crisi derivada de la pandèmia. El saló es caracteritza per la seva capacitat per atreure professionals de l’àmbit de la restauració, l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia amb poder de decisió i compra en els seus respectius negocis.

Per a Josep Alcaraz, director de Gastronòmic Fòrum Barcelona, ​​”el certamen viurà una edició especial que el situarà entre els grans esdeveniments alimentaris i gastronòmics de país, amb més oferta i donant notorietat de manera especial a la sostenibilitat com el gran repte a què s’enfronta aquest sector en el futur més immediat”.

En aquest sentit, Pep Palau, codirector del saló i responsable del seu programa d’activitats, defensa que la sostenibilitat és el gran paradigma de futur i per això “reunirem grans xefs i prestigiosos experts que, a través de ponències, debats i demostracions culinàries, contribuiran a reflexionar i marcar el camí que ha de seguir el sector per complir amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides”.

Grans xefs i experts
Així, els cuiners més prestigiosos, sommeliers i professionals de la gastronomia conformaran, un cop més, un atractiu programa de showcookings i ponències magistrals amb sessions de cuina en directe, tastos, premis i concursos. De moment ja han confirmat la seva participació, entre molts altres, els tres estrelles Michelin Joan Roca (El Celler de Can Roca), Ángel León (A Ponent) i Norbert Niedekofler, xef fundador de la xarxa Cook the Mountain que defensa el cicle natural i el sabor dels aliments silvestres.

La cocteleria i els destil·lats també seran presents a Gastronomic Forum Barcelona a través de Barcelona Cocktail Art, un espai habitual d’Alimentaria que s’estrena en aquest saló amb un programa que convidarà a reflexionar sobre la sostenibilitat, el valor del territori i les principals tendències en l’àmbit de les begudes espirituoses.

Altres espais clàssics del saló seran Fòrum Dolç amb la col·laboració del Gremi de Pastisseria de Barcelona, ​​Fòrum Vi, i Forum Lab, un gran ecosistema d’innovació que posarà a l’abast d’empreses i professionals eines útils per a la gestió dels seus negocis i que girarà al voltant de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació sostenible de Barcelona 2021. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ​​en el seu programa s’abordaran temes com la producció, el consum i la salut, el restaurant sostenible, la nova economia i la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, ​​entre d’altres.

Així mateix, a través de diversos premis i concursos Gastronòmic Fòrum Barcelona reconeixerà el millor cuiner de 2021 (Premi Cuiner 2021), la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la culinària catalana (Premis Josep Mercader), el millor cuiner de postres de restaurant (The Best Dessert), el millor Panetone Artesà d’Espanya, el Plat Favorit dels Catalans, i la millor innovació en gastronomia en diverses categories (Premis InnoFòrum).

Setmana de l’Alimentació Sostenible
En paral·lel a Gastronomic Forum Barcelona, ​​tindrà lloc a la ciutat una setmana d’activitats ciutadanes relacionades amb l’art, la cultura, la música i el debat sobre l’alimentació sostenible.

Una d’elles serà el Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, del 19 al 21 d’octubre, una trobada internacional que rep el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) i en el qual 200 ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans.

En aquest context, Gastronomic Forum Barcelona es dirigeix ​​principalment al teixit econòmic i empresarial de la cadena alimentària, complementant la part ciutadana d’activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona. Però no serà l’únic esdeveniment econòmic enfocat a l’Alimentació Sostenible que programa Fira de Barcelona, ja què també organitzarà aquests dies els salons Alimentària FoodTech i Hispack dedicats a l’equipament, la tecnologia alimentària i l’envàs i embalatge, respectivament i que es duran a terme al recinte de Gran Via, del 19 al l 22 d’octubre de 2021.

L’última edició de Gastronomic Forum Barcelona, ​​al novembre de 2019, va comptar amb la participació de 331 empreses expositores i la visita de més de 20.000 professionals de sector de la restauració i la gastronomia.

 

Barcelona, març de 2021

Susana Santamaria / Salvador Bilurbina
650933776 / 628162674
ssantamaria@alimentaria.com / sbilurbina@firabarcelona.com