Fira de Barcelona supera els 250 milions d’euros de facturació en un any d’intensa activitat

Fira de Barcelona aconseguirà l’any 2023 els seus millors resultats amb una facturació rècord de més de 250 milions d’euros i un Ebitda de 39 milions. La institució assolirà de nou xifres excepcionals en un any de gran activitat, en què s’hi han celebrat esdeveniments de referència mundial, fet que referma el seu lideratge en el sector de les fires i congressos a nivell nacional i internacional i li permet impulsar amb bones perspectives un 2024 marcat per un intens calendari i importants projectes estratègics en marxa

Resultats històrics per a Fira de Barcelona que espera tancar l’any amb uns ingressos de 250,2 milions d’euros, un 17,9% més que el 2022 i un Ebitda també rècord de 39 milions, un 6,6% superior a l’exercici anterior. Unes magnituds mai assolides fins ara per la institució en un any de gran activitat amb més de 270 salons, congressos i actes diversos celebrats als recintes de Montjuïc, Gran Via i el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), a més de la realitzada a l’exterior.

El president del Consell d’Administració de Fira, Pau Relat, i el director general, Constantí Serrallonga, presenten avui aquest balanç i les bones perspectives per a 2024 a la reunió del Consell General de la institució, presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i els vicepresidents del qual són el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu.

Solvència i lideratge internacional
Pau Relat ha destacat que “aquests resultats extraordinaris constaten la consolidació i progressió de l’activitat i negoci de la institució, reforcen el seu lideratge al mercat firal global i potencien la seva aportació econòmica i social al territori. Un balanç excepcional que, a més, es produeix davant els nous desafiaments i perspectives de creixement que plantegen els grans projectes d’infraestructures que s’estan duent a terme”.

Per la seva banda, Constantí Serrallonga ha assenyalat que “aquestes xifres rècord, que han superat totes les previsions, són reflex del nombre, volum i importància dels esdeveniments celebrats durant l’any”. Ha remarcat que “gràcies als seus recintes, serveis, experiència organitzativa i excel·lència, Fira no només ha consolidat una cartera recurrent d’esdeveniments de referència que trien Barcelona per tal de créixer, sinó que a més ha captat nous esdeveniments líders per als pròxims anys”.

Tant Relat com Serrallonga han posat èmfasi, així mateix, en què aquests magnífics resultats, sumats als ambiciosos plans de remodelació i ampliació dels recintes de Montjuïc i Gran Via, dels quals s’han presentat aquests dies en actes institucionals els seus avenços i potencial, no només reflecteixen l’actual fortalesa de Fira sinó la seva puixant projecció futura.

Aquest 2023 ha estat un exercici de grans esdeveniments tecnològics, industrials i mèdics com MWC Barcelona, Integrated Systems Europe (ISE), Smart City Expo World Congress, les trobades de les multinacionals tech VMware i Gartner, CPHI (fira líder mundial de la indústria farmacèutica) i els congressos mundials de Parkinson, Osteoporosi i Oncologia Gastrointestinal, entre d’altres.

També han destacat Automobile, Barcelona Bridal Fashion Week, Expoquimia i Equiplast, Construmat, Seafood Expo Global, Infarma, Alimentaria Foodtech, Barcelona Wine Week, Gastronomic Forum Barcelona, Piscina&Wellness, Nàutic, CineEurope, Caravaning, els salons del Manga i Còmic, Sónar, Ensenyament, Bizbarcelona i Ocupació, a més dels esdeveniments que es feien per primera vegada com Shoptalk (sector retail), el Congrés Mundial d’Aeroports, Global Transport Summit (UITP) o la Gala de les Estrelles Michelin.

Pel que fa a l’activitat exterior, Fira ha continuat amb la gestió de dos recintes firals a la Xina i ha organitzat set fires en diferents països: Smart City Expo al Brasil, Mèxic, Bogotà, Argentina, Xina i Qatar, a més d’HostelCuba.

2024, bones perspectives   
Fira de Barcelona encara l’any 2024 amb molt bones perspectives en termes d’activitat i facturació. Espera superar els 260 milions d’ingressos en un any amb importants fires i congressos sobretot del camp de la tecnologia, l’alimentació, la indústria i la salut, com MWC Barcelona, ISE, Alimentaria & Hostelco, Smart City Expo World Congress, Seafood Expo Global, Hispack i les trobades mèdiques de les societats europees d’Oncologia Mèdica (ESMO), Microbiologia i Malalties Infeccioses (ECCMID) o Cirurgians Refractaris i de Cataractes, així com les reunions internacionals de Càncer Gastrointestinal (WCGIC) i Càncer Ginecològic (ESGO), entre d’altres.

Es preveu un any d’importants esdeveniments corporatius, com els de les empreses tecnològiques VMware, Gartner, SAP, HP, Nutanix i IBM; la convenció global de McDonald’s i la conferència mundial de l’ONU sobre la protecció dels oceans. Així mateix, tindran especial rellevància les edicions de Barcelona Bridal Fashion Week, Cineurope, IOT Solucions World Congress, Ibtm world, Construmat, Barcelona Wine Week, Graphispag, Liber, Gastronomic Forum, Shoptalk i Aviation Week, així com el salons del Còmic, Manga, Ensenyament, Bizbarcelona, Saló de l’Ocupació, B-Travel i la Gala dels Premis Gaudí.

Respecte a les fires organitzades en altres països, Fira té previst fer-ne un total d’onze. A les edicions de Smart City Expo a la Xina, Mèxic, Brasil, Argentina, Nova York i Bogotà, se sumarà una a l’Aràbia Saudita, Alimentos Cuba i les primeres convocatòries de Tomorrow.Mobility a Mèxic, IOT al Brasil i Alimentaria Xina. A més, seguirà amb la gestió de dos recintes firals a la Xina.

Avancen els projectes estratègics
Durant el proper any se seguirà avançant en els grans projectes d’infraestructures ja en marxa. Està prevista la convocatòria d’un concurs d’arquitectura per a les obres de transformació i modernització del recinte de Montjuïc, que el convertiran en un espai firal urbà únic a Europa i combinarà l’activitat firal amb nous usos públics i ciutadans al seu entorn, així com espais permanents d’innovació en sectors relacionats amb els salons. Es preveu que el projecte finalitzi l’any 2029 coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Precisament, per commemorar aquesta celebració s’ha constituït la Comissió del Centenari, integrada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i Fira, presentada aquesta setmana al recinte de Montjuïc, que s’encarregarà de promoure diferents iniciatives que renovin l’impuls de la Barcelona d’aquella època com a capital de la innovació i la modernitat, i facin partícip la ciutadania.

Respecte al recinte de Gran Via, al llarg del 2024 s’avançarà en les obres de construcció d’un nou pavelló, denominat Hall Zero, de més de 60.000 m2, que destacarà pel seu disseny, tecnologia, sostenibilitat i versatilitat per acollir qualsevol mena d’esdeveniment. Amb aquesta ampliació, que contempla a més un edifici d’oficines i està previst que conclogui a finals de 2026, el recinte firal arribarà als 300.000 m2 de superfície expositiva, un dels més grans d’Europa.

Així mateix, Fira de Barcelona ha reforçat durant l’any 2023 el seu compromís amb la sostenibilitat. En matèria de governança, ha aprovat el Pla Estratègic de Sostenibilitat 2023-2026, que contempla accions dirigides al desenvolupament sostenible de l’activitat i model de negoci de la institució per contribuir a la consecució dels ODS. A més de la renovació de la certificació ISO 14001 en gestió ambiental, també ha continuat impulsant diverses accions per millorar l’eficiència energètica i el reciclatge.

Barcelona, 15 de desembre de 2023

FOTOS DISPONIBLES aquí

Amparo Losada / Direcció de Comunicació
93 233 26 82 / alosada@firabarcelona.com
93 233 26 59 / sbilurbina@firabarcelona.com