Expoquimia i Equiplast premien projectes sostenibles i orientats a la salut

En el marc de Unprecedented Virtual Fòrum, fòrum de debat digital convocat pels salons Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast de Fira de Barcelona, ​​que se celebra del 16 al 20 de novembre, s’han donat conèixer els noms dels projectes guanyadors dels Premis Expoquimia i Equiplast, coincidint avui amb el Dia de la Química, seleccionats en reconeixement a la seva contribució a la investigació, el desenvolupament i la innovació, així com per la seva aposta per la sostenibilitat en un entorn de clar compromís amb els avenços en matèria de sanitat.

Als premis convocats per Expoquimia s’han presentat més de 30 candidatures per a les seves dues categories. Així, el jurat presidit pel president emèrit del saló, Rafael Foguet, ha atorgat el premi Expoquimia en Biotecnologia R+D+I al projecte “Celulosa bacteriana biodegradable d’origen biològic” del grup d’investigadors del Departament de Biotecnologia del Centre Tecnològic del Calçat de la Rioja (CTCR). Han estat finalistes “Nanocellulose Patches to Treat Cornial Wounds”, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i “Modificacions superficials de residus de PLA i la seva reutilització en nous materials compostos” de la investigadora Alba Martínez de la Universitat Politècnica de Catalunya. El jurat ha valorat especialment la innovació, l’eficàcia i la implementació en el mercat de les diferents propostes per poder determinar el guanyador i els projectes finalistes.

Pel que fa all Premi R+D+I en Investigació Bàsica s’ha atorgat al projecte “Recobriments bacteriofòbics per evitar la colonització bacteriana en dispositius mèdics” de Tractivus. Els dos treballs finalistes han estat “Co-crystals fish out Cannabinoid from plant extract” d’Enantia, S.L i “Artificial leaf – from a scientific dream to a lab reality!” d’Eurecat.

Han format part també del jurat la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Rosa María Méndez, el director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) Emilio Palomares, el director general de l’Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio) Ion Arocena i Raquel Alonso en representació del Ministeri d’Indústria.

Primera edició dels premis Equiplast
Per la seva banda, la primera edició dels premis Equiplast – Shaping The Future, creats amb la finalitat de reconèixer els avenços en matèria de sostenibilitat i economia circular, ha premiat en la modalitat de Disseny, Ecologia i Aplicació per a projectes basats en material reciclat el treball “De càrrega posterior a multilateral. D’injecció a rotomoldeig” presentat per Rototank.

Així mateix ha acordat atorgar una menció als treballs finalistes “Teules i careners de cautxú i plàstic reciclats” del Centro Experimental de Vivienda Económica (Argentina) i “Envaso la (R). Evolución del mercado del envase” presentat per Envaso Innova.

En la modalitat reservada a universitats i centres de formació, el jurat ha decidit concedir el premi al projecte “Trésdesis Vicky; innovació en el sector social, braç mecànic funcional per a persones sense colze” presentat per l’ONG Ayúdame3D, esmentant com a finalistes “Acuaponia i l’ecologia. Tractament d’aigües residuals, reciclatge de nutrients i els filtres verds”, original de AQP group, i “Reciclatge de material termoplàstic per reutilitzar-lo en injectar jocs d’escacs” de l’IES Fernando III.

El Jurat dels premis Equiplast ha estat presidit per Jorge Todolí, director general de Luiso i integrat també per Desiderio Aranda del Ministeri d’Indústria, Carlos Lizandara, president del Centro Español de Plásticos, Alicia Martín, directora de Plastics Europe, Maria Isabel Ordoñez professora d’Elisava i Salvador Sedó, representant de Foment del Treball.

El lliurament dels Premis Expoquimia i Equiplast s’efectuarà durant la celebració dels salons al setembre de 2021 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Barcelona, 19 de novembre de 2020