El Barcelona Cybersecurity Congress a la caça del millor hacker ètic

Qui seria capaç de neutralitzar en menys de dues hores a un virus tan nociu com el troià de Mummy Spider? Aquest és el repte al qual s’hauran d’enfrontar 45 hackers el pròxim dia 11 de maig en una competició organitzada pel Barcelona Cybersecurity Congress (BCC), esdeveniment d’àmbit internacional centrat en el camp de la ciberseguretat organitzat per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. La competició forma part de l’espai Hacking Village, que els dies 10 i 11 de maig conscienciarà les empreses dels perills dels ciberatacs i sobre la importància de la ciberseguretat en un entorn interconnectat.

El virus de Mummy Spider (Aranya Mòmia) és un troià bancari que va aparèixer el 2014 i va anar infectant dispositius per després utilitzar-los de manera simultània i coordinada –el que es coneix com una botnet- per atacar entitats bancàries. Per desactivar-ho va caldre un esforç internacional i ara han reaparegut noves versions. L’objectiu dels participants serà trobar les vulnerabilitats del codi maliciós (malware) per frenar la seva proliferació. La competició compta amb el suport de la companyia CrowdStrike.

Les dones, protagonistes de les conferències
A més d’aquesta prova, la Hacking Village comptarà el dia 10 amb una sessió dedicada a fomentar el rol de la dona a l’àmbit de la ciberseguretat. La BCC col·labora amb la fundació europea Women4Cyber, amb seu a Brussel·les, que duu a terme iniciatives per trencar les barreres de gènere en aquest àmbit. El panell de ponents de la primera jornada comptarà amb especialistes com Saskia Brugman i Eduvigis Ortiz de Women4Cyber, i les expertes Hannah Tufts i Dasha Díaz, coordinadores de les jornades.

Entre la llista de ponents que completen el programa de conferències figuren Carlos Fragoso, Principal Subject Matter Expert & Lead Instructor a Maltego; Mathieu Gaucheler, expert en atacs procedents d’informació obtinguda a la xarxa mitjançant fonts obertes d’accés públic (OSINT) de la firma Maltego; Matías Bevilacqua de l’empresa nord-americana Mandiant; Gonzalo Abad Reyes, de PWC i Omar Morando, CTO de Sababa Security.

Talent i inversors
BCC compta també amb un mercat de talent amb format de competició de startups on es posaran en contacte emprenedors en l’àmbit de la ciberseguretat amb inversors; i una jornada d´inversió, organitzada per l´Organització Europea de Ciberseguretat (ECSO, en anglès) en col·laboració amb l´Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Les dues millors empreses participants seran nominades pels ECSO’s European Cybersecurity STARtup Award 2022.

D’altra banda, a l’àrea expositiva hi haurà una trentena d’empreses que mostraran les solucions més innovadores en matèria de ciberseguretat i, al mateix temps, organitzaran tallers i activitats per donar a conèixer nous productes i serveis.

Suport empresarial
El Barcelona Cybersecurity Congress compta amb el suport d’Armis Crowdstrike, Deloitte, EY, Fortinet, Hisco, Hornet Security, KNX, Paloalto, PWC,  Relayr, S21, Siemens, Sternum i Trellix.

Barcelona, abril de 2022