Destacades personalitats participaran a l’Smart Island World Congress de Mallorca

Com afrontar la sostenibilitat mediambiental en una illa? Quines fórmules hi ha per retenir el talent en territoris insulars? Les noves tecnologies són una oportunitat? Aquestes i altres preguntes es respondran al primer Smart Island World Congress (SIWC) que se celebrarà el 20 i 21 d'abril al municipi mallorquí de Calvià. Al congrés, promogut per l'Ajuntament de Calvià i el Consell de Mallorca, amb el suport del Govern Balear i organitzat per Fira de Barcelona, hi  prendran part més de 85 experts internacionals i es preveu la participació de 1.500 congressistes i 120 representants d'illes de tot el món.
Entre els principals ponents destaca la presència de l’expresident de Kiribati, Anote Tong, expert mundial en canvi climàtic i un dels majors especialistes del món en la pujada del nivell del mar i en els desplaçaments de refugiats per causes ambientals. El 2014, sent president d’aquesta república polinèsia va liderar la compra de 20 km² de terra pertanyent a les Illes Fiji com a refugi de contingència per al seu poble en cas de necessitat. I és que aquest arxipèlag, localitzat al bell mig de l’Oceà Pacífic, és un dels territoris més amenaçats del món pel canvi climàtic. La seva illa principal, Tarawa del Sud, s’eleva només 2 metres per sobre del nivell del mar sent molt vulnerable als efectes de l’escalfament global, com ara les crescudes del nivell de la mar o les tempestes o huracans.
Un altre dels conferenciants principals a la cimera de Calvià serà Parag Khanna, geoestratega d’economies emergents i autor de best-sellers. Khanna és un dels oradors que ha obtingut més reconeixement entre els experts en geopolítica. S’ha especialitzat en la diversitat geogràfica de la nacionalització i distribució dels efectes de la globalització en relació als moviments de capitals, coneixement i persones.
La primera edició del SIWC comptarà amb una destacada presència de representants institucionals internacionals, entre els quals destaquen els ministres de turisme de Cuba, Malta o República Dominicana; alcaldes de municipis com Malé (Maldives).També de l’ONG Costa Rica Limpia; de l’Institut d’Investigació de Polítiques del Carib (Jamaica); o de la Unió Africana d’Arquitectes (Maurici). A nivell nacional, sobresurten noms com el de l’expresident del Govern d’Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero; del Director Executiu d’UN Habitat, Joan Clos. I de l’àmbit local, el de la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol; el del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; i de l’Alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, que donaran la benvinguda als congressistes el dijous 20 d’abril.
El programa del congrés girarà al voltant de quatre grans eixos: les Noves Connectivitats; el Desenvolupament Urbà i Social; el Talent i el Creixement Econòmic; i les Illes del Futur, a partir dels quals es desenvoluparan 15 conferències, entre keynotes, sessions plenàries i sessions paral•leles, amb més de 85 ponents. Així, es debatran temes com el big data, la sostenibilitat de la planificació urbanística i turística, la smart mobilty, l’educació, les startups, els models de negoci, l’arquitectura, i l’herència cultural, entre altres.
Lloc de trobada entre sector privat i públic
El primer Smart Island World Congress també comptarà amb una àrea de networking on representants de ciutats insulars, ponents, companyies o visitants, podran fer contactes abans i durant l’esdeveniment. Entre les empreses confirmades destaquen companyies tecnològiques com Microsoft, Fiware i Grup Etra, i del sector turístic com Meliá Hotels and Resorts. S’esperen 1.500 congressistes i més de 120 representants d’illes participants, entre elles Bahrain, Bali, Còrsega, República Dominicana, Puerto Rico o Trinitat i Tobago. La primera edició del congrés culminarà la tarda del dijous 20 d’abril amb el lliurament de premis a les millors iniciatives per al progrés de les illes.
La primera edició de l’Smart Island World Congress de Mallorca neix de la demanda dels territoris insulars per posicionar-se com a seus de congressos en l’àmbit de la tecnologia i la innovació. El congrés aprofita l’experiència consolidada a nivell internacional de l’Smart City Expo World Congress, un esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona des de l’any 2011 i consolidat com el líder mundial en el sector de les ciutats intel•ligents.
Barcelona, 31 de març de 2017