BforPlanet ofereix les claus per desenvolupar l’activitat sostenible en el món empresarial

Demà arrenca BforPlanet, el nou esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, que durant dos dies debatrà sobre els principals reptes per tal d’impulsar l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l’àmbit empresarial. El congrés, que tindrà lloc al recinte firal de Montjuïc, aplegarà experts i representants empresarials amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica sostenible.

Amb el lema Planet in Need, Business in Action, BforPlanet convoca a més de 70 ponents nacionals i internacionals i directiys de 40 empreses a la primera edició d’un esdeveniment que neix amb vocació de ser referent internacional en el debat de les polítiques i pràctiques per potenciar el desenvolupament sostenible, i que compta amb el suport del Govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

D’aquesta manera, i durant els dos dies 7 i 8, participaran a les jornades, que podran ser seguides també via streaming, membres de les Nacions Unides, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), la Unió Europea, el Banc Mundial o el World Wide Fund for Nature (WWF), juntament amb representants de grans companyies com Amazon, Coca-Cola, Aigües de Barcelona, Danone, Unilever, Renfe o BBVA. En les mateixes, explicaran quines son les seves estratègies per afavorir una ràpida implementació dels ODS en el món de l’empresa.

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, assenyala que “impulsem un nou esdeveniment per contribuir a la recuperació econòmica des de la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i l’aplicació dels Objectiu de Desenvolupament Sostenible amb la finalitat de llegar un món millor a les futures generacions”.

Per la seva banda, el president del Fòrum de l’Economia de l’Aigua i cofundador de BforPlanet, Francisco Lombardo, afirma que “BforPlanet és una autèntica cimera mundial en què experts i representants d’empreses i organitzacions assentaran les bases i assumiras compromisos per impulsar l’ODS 17, que advoca per revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible; només amb associacions mundials sòlides i cooperació es podran assolir els objectius que ens proposem”.

ODS en el món de l’empresa
La inauguració d’aquesta primera edició de l’esdeveniment, que tindrà lloc al Palau de Congressos del recinte de Montjuïc, anirà a càrrec de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni i el president de Fira de Barcelona, ​​Pau Relat, entre altres assistents.

BforPlanet comença demà amb la ponència de la biòloga i científica Odile Rodríguez de la Fuente, presidenta de la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente. Seguidament, hi intervindran la gerent del Grup d’Innovació i Mercats de Carboni del Banc Mundial, Wendy Hughes; la representant d’UN Habitat, Gabriela Uchoa, o el global leader de Clima i Energia al WWF, Manuel Pulgar-Vidal.

La primera jornada es completarà amb diverses sessions amb la presència, entre d’altres, de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; el president d’Aigües de Barcelona, ​​Àngel Simon; el director de Medi Ambient de l’OCDE, Rodolfo Lacy; el secretari general de Danone, Mathias Vicherat; l’expresidenta de la WWF, Yolanda Kakabadse; el Consumables Director per Itàlia i Espanya d’Amazon, Giorgio Busnelli; o la integrant de directori d’Energia de la Comissió Europea, Yolanda García.

L’esdeveniment seguirà el dia 8 amb les ponències de l’economista bolivià i director executiu del Global Governance Forum. Augusto López-Clars i del jove ecologista alemany Félix Finkbeiner, creador de la fundació Plant-for-the-Planet, amb la qual BforPlanet col·labora en una iniciativa conjunta de recollida de donacions per reforestar boscos. Així mateix, s’hi abordaran qüestions com la innovació empresarial la seguretat alimentària i el subministrament global de l’aigua amb, entre d’altres, el xef del Celler de Can Roca, Joan Roca; la igualtat de gènere amb Anna Kuriakose del Banc Mundial, les estratègies per reduir la contaminació amb el director de Medi Ambient de l’OCDE, Rodolfo Lacy; la directora de Sostenibilitat de Coca-Cola, Carme Gómez-Acebo; o el president de RENFE, Isaías Táboas.

Next Generation, Barcelona Green Deal i startups
A més del seu destacat programa de ponències, el congrés també vol contribuir a la reconstrucció sostenible de l’economia després de la pandèmia. Per això, donarà a conèixer diversos projectes en el marc dels fons Next Generation de la Unió Europea en una sessió amb Javier Rivera Jornet, Head of Corporate Strategy de SEAT, responsable d’impulsar el projecte ‘Future: Fast Forward’ de fabricació de cotxes elèctrics, i representants de Eurecat, Ecoregió i el Foment de les Arts i el Disseny de Barcelona (FAD).

Per la seva banda, la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i directora de l’àrea de l’Agenda 2030, Laia Bonet, presentarà Barcelona Green Deal, l’agenda econòmica urbana per a la propera dècada que pretén enfortir la ciutat a través de la competitivitat, la equitat i la sostenibilitat.

L’Ajuntament donarà a conèixer a través del seu estand els principals projectes de la ciutat vinculats als ODS. Per exemple, Més Barcelona, un projecte que posarà plaques fotovoltaiques als edificis de forma gratuïta, Edolla’t Barcelona, una xarxa de recàrrega elèctrica pública més gran d’Estat; Biomarket, el nou mercat majorista de Mercabarna de productes bio, ecològics i sostenibles, i serveis i ajuts de Barcelona Activa per a les empreses, com el CleanTech, o el projecte de dinamització de l’Eix Besòs, i d’altres vinculats a la sostenibilitat.

La presentació dels projectes participants en la startups pitch competition del congrés posarà el punt final a la primera edició de BforPlanet. S’hi donaran a conèixer el software desenvolupat per Gabriel Hurtado de Mendoza per monitoritzar la petjada de carboni; unes microalgues per fertilitzar els cultius de l’enginyer en Biotecnològica per la Universitat de Zacatecas a Mèxic, Elihú Pinedo; i la startup Designable de l’arquitecte Andrés Perales, que dissenya cases personalitzades i edificis sostenibles.

BforPlanet és un esdeveniment totalment sostenible, ja que aplica la política de Zero Waste, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, ​​amb l’eliminació de plàstic d’un sol ús, la separació de residus i l’ús d’ampolles reutilitzables per a aigua filtrada, entre altres mesures. A més, per garantir la seguretat, al congrés s’hi seguirà el protocol de prevenció i seguretat contra la Covid-19 que Fira de Barcelona ha desenvolupat amb l’assessorament de l’Hospital Clínic de Barcelona.