BBConstrumat rep el Premi d’Opinió FAD pel disseny sostenible de la seva passada edició

El projecte de l’edició de Barcelona Building Construmat (BBConstrumat) 2019 ha rebut el premi d’Opinió en la categoria Intervencions Efímeres dels Premis FAD, uns dels més prestigiosos en l’àmbit de l’arquitectura i el disseny. El projecte desenvolupat per l’arquitecte Josep Ferrando es basava en l’ús de materials reciclables com grans teles i bigues metàl·liques en una intervenció efímera que no va generar residus i en què primaven els criteris d’economia circular i sostenibilitat.

L’arquitectura efímera ha sigut en les últimes edicions de Barcelona Building Construmat una de les senyes d’identitat de la nova etapa del saló de la construcció de Fira de Barcelona, el més emblemàtic de tots els que se celebren a Espanya. I ho ha sigut sota els criteris d’innovació, creativitat i, per sobre de tot, de sostenibilitat, amb la utilització de materials reciclables i reutilitzables en les construccions que han definit la imatge del certamen.

Precisament, el jurat dels Premis FAD ha destacat que en la seva decisió han valorat especialment que el projecte de BBConstrumat hagi apostat pel  “reciclatge i la reutilització com a conceptes clau” per construir “una instal·lació que dota a la fira d’un espai amable i capaç d’aïllar al visitant del xivarri del seu voltant”.

Innovació i sostenibilitat
L’arquitecte Josep Ferrando es va encarregar de desenvolupar un projecte per a l’edició de 2019 totalment innovador basant-se en només dos elements: geotèxtil i grans bigues metàl·liques.

Així, el geotèxtil, un teixit industrial aïllant amb un format estàndard de 2,20 m x 200 m, va ser penjat des de sis metres amb una estructura de pòrtics, generant una mena d’ones amb curvatures de catenària a diferents altures; i les bigues metàl·liques, procedents de les obres de construcció de la Sagrada Família, van ser usades com a bancs i taules.

Aquests dos materials van ser reutilitzats en finalitzar el saló en projectes reals de construcció.