Tomorrow.Blue Economy explora un oceà d‘oportunitats per a un futur sostenible

Promoure i desenvolupar el potencial de l’economia blava i fomentar la preservació dels recursos marins i oceànics com a motor de creixement econòmic. Aquest és l’objectiu de Tomorrow.Blue Economy, que reunirà experts de tot el món del 7 al 9 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona per abordar les oportunitats i els reptes d’aquest sector clau per al futur del planeta.

L’esdeveniment, organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa; el Port de Barcelona; el World Ocean Council (WOC), l’organització empresarial internacional líder a l’àmbit de l’economia marítima sostenible; i Smart Ports: Piers of the Future, una aliança formada pels ports d’Anvers-Bruges, Barcelona, Busan, Göteborg, Hamburg, Los Angeles, Montreal i Rotterdam, que promou la transformació digital i sostenible dels ports, en destacarà la importància i potencial de l’ús responsable dels recursos oceànics.

En la segona edició, el congrés comptarà amb la participació d’experts, científics, empreses, start-ups i institucions que compartiran solucions i experiències per avançar en aquest camí basat en la innovació, en un enfocament interdisciplinari i mitjançant la col·laboració publicoprivada. El programa abordarà qüestions clau com el canvi climàtic, les finances, l’energia a alta mar, la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el transport marítim ecològic, els ports intel·ligents, la navegació d’esbarjo, el turisme i les carreres professionals al sector de l’economia blava.

Entre els experts que intervindran a la conferència figuren Aurora Catà, vicepresident d’America’s Cup Events Barcelona; Michael DiBernardo, director executiu adjunt del Port de Los Angeles; Vasileios Llatins, responsable de Climate Resilience and Adaptation al Secretariat Europeu ICLEI; Jens Meier, CEO de l’Autoritat del Port d’Hamburg; Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona; Jordi Valls, tinent d’alcalde d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de Barcelona; i Erwin Verstraelen, Chief Digital & Innovation Officer del Port d’Anvers-Bruges.

El fundador i president del Consell Mundial dels Oceans, Paul Holthus, ha afirmat que “Barcelona és un centre mundial per a l’economia blava, cosa que la converteix en el lloc perfecte per involucrar la comunitat empresarial oceànica mundial en la generació de noves oportunitats de negoci en suport de ciutats costaneres, ports intel·ligents i indústries marítimes intel·ligents i sostenibles”.

El quart tinent d’Alcaldia, d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha destacat la importància que “Tomorrow Blue Economy es faci a Barcelona, una ciutat amb un vincle històric amb la Mediterrània, i que ha situat l’economia blava com a un dels eixos principals de la seva estratègia de diversificació econòmica. Aquest sector ofereix un enorme potencial d’oportunitats per a les empreses i el desenvolupament de talent, innovació i tecnologia, a la vegada que reforça el Compromís de la ciutat amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic”.

El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha explicat que “després d’organitzar quatre edicions de Smart Ports: Piers of the Future, un esdeveniment que situa Barcelona com a capital mundial de la innovació portuària, la nostra aposta per liderar la transformació intel·ligent dels ports ara està recolzada per una estratègia més àmplia i potent que inclou els temes de l’economia blava, que va més enllà dels ports i les ciutats i pren com a referència l’oceà sostenible per convertir-lo en una potència econòmica i una font de riquesa” .

Segons dades de les Nacions Unides, l’economia blava aporta 1,5 bilions de dòlars de valor afegit a l’economia mundial, genera més de 30 milions de llocs de treball i subministra una font vital de proteïnes a més de tres mil milions de persones. A més, un informe de l’OCDE preveu que l’economia oceànica pot duplicar la seva mida fins a assolir els 3 bilions de dòlars el 2030.

Tomorrow.Blue Economy, Tomorrow.Mobility, Tomorrow.Building i PUZZLE X se celebren conjuntament amb Smart City Expo World Congress 2023, l’esdeveniment mundial més gran sobre ciutats i innovació urbana. S’espera que tots els esdeveniments junts reuneixin més de 1.000 expositors, representants de més de 800 ciutats i 140 països, i 600 ponents.