Smart City Expo 2023 perfila una Nova Era Urbana en una edició rècord

Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents, organitzat per Fira de Barcelona, celebrarà una edició rècord al 2023. Sota el lema “La nova era urbana”, el saló i congrés reunirà més de 1.000 expositors i representants de 800 ciutats per compartir els seus últims projectes i solucions orientades a utilitzar les noves tecnologies, com la IA, per donar l’imprescindible salt cap a ciutats més sostenibles i fer que les smart cities siguin encara més intel·ligents.

La cita es convertirà en el major aparador mundial de solucions i projectes urbans innovadors centrats en estratègies per transformar les metròpolis actuals en espais més sostenibles, eficients i habitables. Per aconseguir aquest objectiu, SCEWC estructurarà el programa del seu Congrés en vuit temes principals: Tecnologies Habilitadores, Energia i Medi Ambient, Mobilitat, Governança i Economia, Vida i Inclusió, Infraestructures i Edificis, Seguretat i Protecció, i Economia Blava.

Entre les ponències més destacades figuren les del cofundador d’Airbnb, Nathan Blecharczyk, que parlarà de com afronta l’empresa el futur, i la del FC Barcelona on el seu president Joan Laporta explicarà com el club de futbol lidera la transformació urbana dels voltants del seu estadi. Altres ponents destacats són la informàtica i experta en biaix algorítmic Margaret Mitchell, que treballa en la configuració de la IA cap a objectius positius a llarg termini; l’advocada especialitzada en IA Micaela Mantegna; i l’exministra d’Energia i Creixement Net del Regne Unit i experta en desenvolupament sostenible, Claire O’Neill.

El director de SCEWC, Ugo Valenti, ha afirmat que “Smart City Expo 2023 serà el més gran de la història. Les xifres demostren que l’ecosistema d’innovació urbana torna a estar en plena forma. Enmig de la anomenada Dècada d’Acció, ha arribat el moment d’accelerar la transformació urbana a tot el món. Hem de preparar les nostres ciutats pel futur, perquè siguin realment més sostenibles, eficients i habitables. Moltes ja estan en aquest camí, i l’esdeveniment és una oportunitat per contribuir a aquest objectiu comú“.

Plataforma d’innovació
SCEWC compta amb un espai d’exposició totalment ple amb empreses com AWS, Aramco, Axis, Cisco, Dassault Systèmes, Dell, Deloitte, FCC, Honeywell, Microsoft, Nvidia, PWC, Roshn, Siemens, Smart Ports: Piers of the Future, i Veolia. L’esdeveniment constarà també de pavellons de països i ciutats d’arreu del món, com Alemanya, Aràbia Saudita, Brasil, Xina, Corea, Estats Units, Estònia, França, Índia, Itàlia, Japó, Mèxic, Països Nòrdics, Polònia i Portugal, entre d’altres.

Per mostrar exemples d’innovacions que ja estan remodelant el paisatge urbà, SCEWC inclou una Demo Area amb gairebé 20 exemples de solucions que s’estan desplegant a ciutats d’arreu del món. Entre aquests productes hi ha patinets elèctrics equipats amb IA, cabines modulars capaces de crear espais de treball en zones públiques, papereres intel·ligents que classifiquen els residus per elles mateixes, autobusos autònoms per al transport públic, cotxes plegables que estalvien espai i drons preparats per entregar mercaderies i subministraments farmacèutics.

Capital de les ciutats
Barcelona tornarà a ser la capital de les ciutats intel·ligents durant SCEWC. La cita reunirà representants de 800 ciutats de 140 països. Entre els de major rang hi ha més de 50 alcaldes, entre ells Anne Hidalgo, alcaldessa de París (França); Kostas Bakoyannis, alcalde d’Atenes (Grècia); Pablo Javkin, alcalde de Rosario (Argentina); Kenneth Sim, Alcalde de Vancouver (Canadà); Mihhail Kölvart, Alcalde de Tallin (Estònia); Daithí De Róiste, Alcalde de Dublín (Irlanda); Sylvester Turner, Alcalde de Houston (EE.UU.); i Sang-jin Shin, Alcalde de Seongam (República de Corea del Sud).

Com a altaveu dels governs municipals, SCEWC serà l’escenari en què un grup d’alcaldes europeus, de ciutats com Barcelona, Bilbao, Gant, Màlaga, Milà, Oulu, París, Sant Boi, Tallin i Tirana entre d’altres, i amb la col·laboració de la xarxa Eurocities, presentaran formalment la Declaració de Barcelona “Ciutats Europees pel disseny de Polítiques Europees i la Democràcia”. Es tracta d’una declaració dels governs municipals europeus per reforçar la seva participació en l’elaboració de les polítiques de la UE i en la democràcia europea. Mitjançant aquest anunci, els alcaldes sol·liciten la creació d’un Consell de Ciutats a nivell europeu. Aquest Consell pretén contribuir a establir un paper formal per a les ciutats dins de l’arquitectura de governança de la UE.

Barcelona serà també l’escenari dels World Smart City Awards, premis que reconeixen les iniciatives i projectes més destacats en el sector de la innovació i la transformació urbana. Amb un total de 411 candidatures procedents de 63 països, la 12a edició d’aquests guardons és la de major participació. Els guanyadors de les 10 categories presentades – Ciutat, Lideratge, Innovació, Projecte de Tecnologies Habilitadores, Projecte d’Energia i Medi Ambient, Projecte de Mobilitat, Projecte de Governança i Economia, Projecte de Vida i Inclusió, Projecte d’Infraestructures i Edificis, i Projecte de Seguretat i Protecció – es donaran a conèixer durant una gala que se celebrarà la nit del dimecres 8 de novembre.

Centre mundial d’innovació
A més, Tomorrow.Mobility World Congress, Tomorrow.Building, Tomorrow.Blue Economy -centrat en les oportunitats de l’economia blava-, i PUZZLE X se celebraran juntament amb SCEWC reforçant el paper de l’esdeveniment i de Barcelona com a centre mundial de solucions intel·ligents que ofereixi respostes als reptes als quals s’enfronten les ciutats.

Tomorrow.Mobility celebrarà la seva tercera edició amb l’objectiu d’accelerar la transició cap a una mobilitat urbana sostenible. Sota el lema “Make your Move Matter”, el certàmen organitzat conjuntament per Fira de Barcelona i EIT Urban Mobility se centrarà en vuit aspectes fonamentals per a la transformació de la mobilitat urbana: Espais de Dades de Mobilitat, Inclusivitat, Assequibilitat i Equitat, Mobilitat Connectada, Cooperativa i Automatitzada, Logística Urbana Sostenible, Multimodalitat, Mobilitat Aèria Urbana, Transició Energètica i Mobilitat Activa.

Tomorrow.Building és un nou espai centrat en la transformació de la indústria de la construcció cap a un horitzó més sostenible i digitalitzat. Grans empreses i experts com Samsung C&T, Siemens, Samoo Architects & Engineers, Bioo, CBRE o Drees & Sommer, mostraran els seus últims projectes. Temes com la construcció digital i sostenible, la renovació d’edificis i la descarbonització, els edificis i infraestructures intel·ligents i PropTech seran els temes centrals de la conferència.

PUZZLE X tornarà a Barcelona per explorar tecnologies exponencials que prometen remodelar el futur de formes sense precedents. Entre els temes que es debatran figuren la computació exòtica, la IA, les ciutats quàntiques, la connectivitat definitiva, el Matterverse, les interfícies cerebrals, l’emmagatzematge de dades d’ADN, el 6G i els àtoms digitals. Les conferències comptaran amb ponents com el Premi Nobel Roger Penrose; Christian Larsson, CIO de UNICEF; Robin Saxby, CEO fundador i president d’ARM; i Johanna Sepúlveda, enginyera cap d’Airbus, entre d’altres.