Smart City Expo 2023 obre la porta a una nova era urbana amb una edició rècord

L’edició 2023 de Smart City Expo World Congress (SCEWC), la cimera internacional líder sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents organitzada per Fira de Barcelona, ha contribuït a obrir una nova era d’innovació urbana després de registrar xifres rècord i celebrar l’esdeveniment conjuntament amb Tomorrow.Mobility World Congress -organitzat amb l’EIT Urban Mobility-, Tomorrow.Building i Tomorrow.Blue Economy. Després de tres dies, els esdeveniments han aplegat al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona més de 25.300 assistents procedents de 140 països.

Els 600 experts han debatut sobre les diferents estratègies que s’estan desplegant a tot el món per abordar els reptes als quals s’enfronten les ciutats en àmbits com la Mobilitat, la Governança, la Sostenibilitat i la Inclusió. Entre els ponents principals han figurat Nathan Blecharczyk, cofundador i director d’estratègia d’Airbnb; el president del FC Barcelona, Joan Laporta; la informàtica i experta en biaix algorítmic Margaret Mitchell; l’advocada especialitzada en IA Micaela Mantegna; y l’exministra britànica d’Energia i Creixement Net i experta en desenvolupament sostenible, Claire O’Neill.

En total, els esdeveniments han acollit 1.106 expositors, un 29,6% més que l’any 2022, que han mostrat els seus últims projectes i solucions. Entre ells hi han estat líders del sector com Aramco, Axis, BSM, Cisco, CBRE, Dassault Systemes, Dell, Deloitte, Drees&Sommer, FCC, Honeywell, Johnson Controls, KIA, Microsoft, Moventis, Nvidia, PTV Group, PWC, Racc, Renfe, Roshn Group, Samoo Architects & Engineers, Samsung C&T Corporation, Sener, Siemens, SPIE, Smart Ports: Piers of the Future, i Veolia.

Entre les més de 800 ciutats i països presents figuren Alemanya, Aràbia Saudita, Brasil, China, Corea, Estats Units, Estònia, França, Índia, Itàlia, Japó, Mèxic, Països Nòrdics, Polònia i Portugal, que han mostra les seves darreres iniciatives, inclosos projectes que utilitzen bessons digitals per representar y supervisar distintes zones urbanes o Intel·ligència Artificial per tal de gestionar la mobilitat i altres serveis de la ciutat.

El director de l’Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, ha declarat: “el resultat d’Smart City Expo 2023 ha certificat que estem obrint la porta a una nova era per a les ciutats, com deia el nostre lema d’aquest any, la de la innovació i la sostenibilitat. Durant tres dies, hem vist com les ciutats i les empreses han començat a aplanar el camí cap a un futur millor i estem orgullosos que el nostre esdeveniment i Barcelona hagin estat elegits com a epicentre mundial d’aquest esforç conjunt”.

Maria Tsavachidis, CEO d’EIT Urban Mobility i presidenta de Tomorrow.Mobility World Congress, ha afirmat: “Tomorrow.Mobility ha reunit més gent que mai. La participació activa de centenars d’empreses i múltiples institucions, juntament amb els debats interessants sobre temes crítics de la mobilitat urbana, posa de manifest la dedicació del sector a donar forma a una mobilitat urbana sostenible. Ens inspiren l’intercanvi de coneixements i les col·laboracions que han sorgit de l’esdeveniment i esperem que continuï la cooperació dins l’ecosistema de mobilitat urbana més ampli per garantir que les ciutats siguin més habitables per a tothom.

World Smart City Awards
La ciutat brasilera de Curitiba va ser guardonada com a Ciutat Intel·ligent de 2023 als World Smart City Awards que reconeixen cada any les iniciatives i projectes més destacats en el sector de la innovació i la transformació urbana. A l’edició d’aquest any també es va fer un reconeixement especial a Anna Lisa Boni, Tinent d’Alcalde de Bolonya i Secretària General d’Eurocities del 2014 al 2021, i Claudio Orrego, Governador de la Regió Metropolitana de Santiago de Xile, ambdós guanyadors del Premi al Lideratge.

Tecnologies exponencials
El recinte de Gran Via ha acollit també la tercera edició de PUZLE X. L’esdeveniment, organitzat per MATTER, ha abordat el potencial de les tecnologies exponencials i ha aprofundit en una sèrie de temes com Planet Tech, el món quàntic, la IA física, la informàtica exòtica, les ciutats quàntiques, la biotecnologia i la genòmica, la connectivitat definitiva del Matterverse, les interfícies cervell-màquina, l’emmagatzematge de dades d’ADN, el 6G, els àtoms digitals, l’energia de fusió i l’heli 3.

L’Smart City Expo World Congress tornarà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona a la seva tretzena edició, del 5 al 7 de novembre de 2024.