Les oportunitats de l’economia blava centraran el Tomorrow.Blue Economy

Promoure i desenvolupar el potencial de l’economia blava i fomentar la preservació dels recursos dels mars i oceans com a motor de creixement econòmic. Aquest és l’objectiu del congrés Tomorrow.Blue Economy que reunirà, del 7 al 9 de novembre, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, experts de tot el món per analitzar les oportunitats i reptes d’aquest sector essencial per al futur del planeta.

El certamen, que posarà en relleu la importància de l’ús responsable dels recursos oceànics per al creixement econòmic, està organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa; Port de Barcelona; el World Ocean Council (WOC), principal organització empresarial internacional en l’àmbit de l’economia marítima sostenible; i Smart Ports: Piers of the Future, aliança que impulsa la transformació digital i sostenible dels ports.

En la seva segona edició, el congrés comptarà amb la participació d’experts, científics, empreses, startups i institucions que compartiran solucions i experiències per avançar en aquest camí a partir de la innovació, de manera interdisciplinària i mitjançant la col·laboració públic-privada. El programa abordarà temes clau com el canvi climàtic, finances, energia en alta mar, gestió de l’aigua, biodiversitat, transport marítim ecològic, ports intel·ligents, nàutica recreativa, turisme i carreres professionals en el sector de l’economia blava.

El Port de Barcelona, liderant Smart Ports: Piers of the Future, xarxa que connecta alguns dels ports més innovadors del món com els d’Anvers-Bruges, Busan, Göteborg, Hamburg, Los Angeles, Montreal o Rotterdam, desplegarà un any més un espai dedicat a abordar el futur dels ports, tant des del punt de vista de la digitalització com de les oportunitats ambientals i econòmiques, que ofereix cuidar dels nostres mars i oceans.

El fundador i president del World Ocean Council, Paul Holthus, ha afirmat que “Barcelona és un hub global per a l’economia blava, el lloc perfecte per connectar el sector marítim a nivell internacional i generar noves oportunitats de negoci en favor de les indústries marítimes i de ciutats costaneres més intel·ligents i sostenibles”.

La regidora de Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha destacat que “és una molt bona notícia que un esdeveniment de referència sobre ciutats incorpori el mar com un agent actiu de l’economia blava. Barcelona té un enorme potencial ple d’oportunitats per a les persones i les empreses a través de l’entorn marítim. Les smarts cities assumeixen el repte d’incloure el mar i això és possible gràcies a una col·laboració publicoprivada amb el consistori barceloní, Fira, Port i WOC. És en aquesta línia que tenim un full de ruta per fer créixer l’economia blava amb la possibilitat de crear llocs de treball de qualitat i més organitzacions del sector blau“.

El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, explica que “després d’organitzar quatre edicions de Smart Ports: Piers of the Future, un esdeveniment que situa Barcelona com a capital mundial de la innovació portuària, la nostra aposta per liderar la transformació intel·ligent dels ports es veu ara reforçada per una estratègia més àmplia i potent en incorporar les temàtiques pròpies de l’economia blava, que abasta més enllà de ports i ciutats i pren com a referència l’oceà sostenible per convertir-lo en motor econòmic i font de riquesa“.

En aquest sentit, l’Informe Europeu sobre l’Economia Blava 2023 publicat per la Comissió Europea amb les últimes dades disponibles, corresponents a l’any 2020, assenyala que l’aportació de l’Economia Blava al PIB de la Unió Europea el 2020 va ser de 129.100 milions d’euros amb un benefici brut de 43.600 milions d’euros, generant 3,34 milions de llocs de treball.

Els darrers anys, Barcelona està duent a terme una decidida aposta per aquest sector. Segons dades de Barcelona Activa, l’economia blava va generar a Barcelona el 2019 un volum de negoci de 3.938 milions d’euros i dona feina a més de 16.000 persones. En aquesta mateixa línia, entitats com el Port de Barcelona i el Port Olímpic estan desenvolupant projectes per atreure startups que tinguin l’economia blava com a eix de la seva activitat.

Tomorrow.Blue Economy, juntament amb Tomorrow.Mobility i Tomorrow.Building, s’integra en l’oferta de Smart City Expo World Congress 2023, el major esdeveniment mundial sobre ciutats i innovació urbana, que aquest any preveu comptar amb més de 1.000 expositors i representants de més de 800 ciutats i 140 països.

Barcelona, 25 de juliol de 2023

Edu Pérez Moya
93 233 21 66
eperezm@firabarcelona.com