La transformació urbana inclusiva centra l’edició més gran de Smart City Expo Curitiba

Sota el lema “Reinventing Cities for all”, Smart City Expo Curitiba (SCECWB) celebrarà la seva 5a edició del 20 al 22 de març amb la voluntat de promoure una transformació urbana inclusiva adaptada a les necessitats de tots els ciutadans. El congrés reunirà 180 ponents i 70 expositors al Centro de Eventos Positivo de Parc Barigui, Curitiba (Brasil), en la que serà l’edició més gran fins ara. Es tracta del segon dels 11 certàmens que Fira de Barcelona organitzarà al llarg de 2024 a l’exterior, en el marc de la seva estratègia d’internacionalització.

L’esdeveniment, impulsat des de la prefectura de Curitiba liderada per l’alcalde Rafael Greca i organitzat per Fira de Barcelona, iCities i les prefectures de Val do Pinhao i Curitiba, consta d’un programa de conferències pensat per a abordar els principals reptes als quals s’enfronten les ciutats, amb un especial focus en les problemàtiques de les urbs llatinoamericanes. Les ponències s’estructuraran al voltant de set eixos temàtics: Ciutats sostenibles i canvi climàtic, Espai públic i renovació urbana, Governança i ciutadans digitals, Transformació digital i Innovació, Tecnologia i negoci disruptiu, i Tomorrow.Mobility.

Entre els ponents destacats figuren l’artista urbà brasiler Eduardo Kobra, conegut per obres com el mural de 336m2 de la seu de Nacions Unides a Nova York (EUA), i que ha demostrat una gran sensibilitat pels temes socials; Mercedes de los Santos, directora de projectes de l’Open Data Charter; Jorge Daza, viceministre de Transports i Telecomunicacions de Xile; i Livia Schaeffer Nonose, especialista en tecnologia i innovació de UN Hàbitat.

A més, SCECWB comptarà també amb una zona expositiva on es mostraran solucions i tecnologies capaces d’impulsar i col·laborar en la transformació urbana sostenible. En la seva edició de 2024, el certamen ha esgotat l’espai disponible amb més de 70 expositors confirmats entre els quals figuren Arlequim, Intel, Intelbras, Ligga, Paraná Governo do Estat, Polkadot, Instituto das Cidades Inteligentes i Sebrae.

Primers Brazilian Awards

La pròxima edició de SCECWB acull els primers Brazilian Awards, premis destinats a reconèixer les iniciatives i empreses amb projectes destacats en matèria d’innovació urbana al Brasil. En total es lliuraran cinc guardons en les categories d’Innovació i Transformació Digital, Ciutat Sostenible, Mobilitat Urbana, Societat Equitativa, i Smart City del Brasil.

La pròpia ciutat de Curitiba va ser nomenada Smart City de 2023 a Barcelona durant la celebració de Smart City Expo World Congress, la cimera internacional líder sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents que organitza cada any Fira de Barcelona al recinte de Gran Via de la capital catalana.

Predicant amb l’exemple

En línia amb el lema “Reinventing Cities for All”, SCECWB farà una aposta per la inclusivitat i la sostenibilitat en el propi certamen. Així, l’accés al recinte estarà adaptat a persones amb deficiències motores, auditives i neurodivergència. A més, l’organització compensarà les emissions generades, incloent els viatges dels assistents, amb l’objectiu de convertir-se en un esdeveniment de zero emissions i es reciclarà el 90% dels materials utilitzats durant la celebració.

Fira de Barcelona, plataforma internacional

SCECWB és el segon dels esdeveniments que Fira de Barcelona organitza fora d’Espanya el 2024. En total seran 11 els certàmens organitzats per la institució firal a l’estranger, en el marc de la seva estratègia per a organitzar esdeveniments internacionals a l’exterior. Entre aquests, figuren vuit edicions internacionals de Smart City Expo World Congress que se celebren a Riyadh (Emirats Àrabs), Curitiba (Brasil), Nova York (EUA), Santiago del Estero (Argentina), Mèrida (Mèxic), Santiago de Xile (Xile), Bogotà (Colòmbia) i Doha (Qatar).

A més, durant 2024 se celebrarà la quarta edició d’Alimentos Cuba 2.0 (21-23 de maig) i s’estrenaran dos esdeveniments internacionals: IOT Brasil (6-7 de juny) a São Paulo i Alimentària Xina (19-21 de setembre) en la localitat de Chengdu.

Barcelona, 19 de març de 2024