IOTSWC presenta les últimes tecnologies disruptives per a la transformació industrial

La vuitena edició d’IOT Solutions World Congress (IOTSWC) reunirà més de 300 empreses i 250 experts de tot el món, que presentaran les darreres novetats i innovacions per a la transformació i modernització del sector industrial. L´esdeveniment posa el focus en les oportunitats dels semiconductors i comptarà amb conferències, presentacions, bancs de proves d´aplicacions i zones per a les startups més innovadores.

El principal esdeveniment global en transformació de la indústria mitjançant l’ús de tecnologies disruptives tindrà lloc del 21 al 23 de maig, al pavelló 1 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Constarà de quatre àrees diferents: Congrés, Àrea d’Exposició, Activitats i Seguretat i Ciberseguretat.

El programa del Congrés, comissariat per la Societat Internacional d’Automatització (ISA, en anglès), comptarà amb 125 ponències que abordaran quatre reptes principals que les tecnologies disruptives han de fer front: Transformació possibilitada per la tecnologia, Canvi climàtic i sostenibilitat, Reglaments i normes, i Seguretat i ciberseguretat.

Així, les conferències mostraran com aquests reptes poden trobar solució a l’IoT (Internet de les Coses), Intel·ligència Artificial, Digital Twins, Edge Computing, Realitat Augmentada, Realitat Virtual, connectivitat 5G, Energies Renovables, Cloud Computing, Big Data Analytics i Robòtica de Processos.

Experts i empreses líders
Entre els experts que participaran al congrés d’IOTSWC, hi figuren Elisa Rönkä, directora global de Vendes de SaaS d’Edificis Digitals de Siemens; Lucy Han, vicepresidenta executiva de Solucions d’Automatització d’Edificis i Habitatges d’ABB; Megan Samford, directora de Seguretat de Productes de Schneider Electric; Madhu Pai, director tècnic de Fabricació per a socis globals d’Amazon Web Services; Soloman Almadi, consultor sènior d’enginyeria de Saudi Aramco; o Didem Ün Ates; assessora operativa en Intel·ligència Artificial de Goldman Sachs.

Pel que fa a la seva oferta expositiva, el certamen reunirà més de 300 empreses capdavanteres en el camp de les solucions transformadores per a la indústria com AWS, Deutsche Telekom IOT, Digicert, Emnify, Faircom, KNX, iot squared, ST Microelectronics, Thales o Txone.

El director de l’IOTSWC, Marc Tarragó, ha manifestat que “el nostre esdeveniment reuneix tot l’ecosistema tecnològic a nivell global perquè la indústria pugui aprofitar el poder de la tecnologia amb l’objectiu que sigui capaç de superar els seus desafiaments més grans”.

La Xina, país convidat
Amb l’objectiu que l’esdeveniment de Fira de Barcelona actuï com a plataforma per facilitar la inversió i la cooperació entre la Xina i la Unió Europea en aquest sector, el gegant asiàtic serà el país convidat a IOTSWC 24. D’aquesta manera, comptarà amb la presència de una delegació oficial procedent de Wuxi, considerada la capital de l’IOT en aquest país i amb un pavelló representant de la Xina que presentarà deu empreses que fabriquen des de xips de gestió d’energia d’alta qualitat fins a sistemes intel·ligents d’energia i medi ambient per a usuaris domèstics, passant per projectes de distribució intel·ligent amb sistemes de visió intel·ligent i sensors industrials.

Xips semiconductors
D’altra banda, IOT Solutions World Congress tindrà una important representació de companyies fabricants de xips semiconductors com ST Microelectronics, Lacroix, Tessolve o Würth Elektronik, que donaran a conèixer projectes i productes que poden ser claus per al salt a la digitalització i modernització de la indústria.

En aquest sentit, cal destacar la presència d’un pavelló temàtic promogut per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, que donarà a conèixer els projectes i productes d’un total de dotze empreses que opera en aquest àmbit a Catalunya. En total, seran dotze les empreses especialitzades en el disseny i fabricació de xips, i prestació de serveis les que integren la participació agrupada catalana (Draco Systems, Iqneo, Imasenic, Mobile Knowledge, Monocrom, Openchip, QPlox, Semidynamics, Sensing & Control, SGS Brightsight, TEF i Trace ID)

Segons dades de l’Associació de la Indústria de Semiconductors (SIA, en anglès), les vendes de semiconductors a tot el món van assolir el 2023 els 490.977 milions d’euros, sent Taiwan el productor mundial més gran de xips amb el 60% de les vendes, superant els Estats Units i la Xina.

Bancs de proves, startups i ciberseguretat
A més, l’àrea d’Activitats inclourà una zona de Testbeds (bancs de proves) que mostrarà 10 aplicacions reals de tecnologies capdavanteres, el Startups Pavilion amb 17 empreses emergents de nova generació disposades a revolucionar la indústria, l’Àrea de Dones i Diversitat a la Indústria per promoure la inclusió i la diversitat al món de la tecnologia, i el Garden, un entorn de networking distès per fomentar nous projectes.

Així mateix, l’accés a les sales de conferències es farà a través de The Green Tunnel, que acull un jardí vertical amb sensors intel·ligents incorporats per controlar el seu estat i el seu nivell de reg, i amb un sistema de il·luminació que adaptarà el seu grau de llum durant el seu funcionament. Com a mostra del seu compromís per minimitzar la petjada de carboni de l’esdeveniment, IOTSWC plantarà un arbre per cada persona que passi per aquest túnel.

A més, els IOT Solutions World Congress Awards premiaran les iniciatives més destacades en la modernització de la producció manufacturera en tecnologies digitals i 4.0, energia i serveis públics, edificis i ciutats intel·ligents; sanitat, transport connectat i vehicles intel·ligents, i ciberseguretat.

Segons dades de Statista, l’Internet de les Coses manté una tendència constant a l’alça, ja que el 2023 van ser 16.700 milions les unitats de dispositius connectats a tot el món mentre que el 2024 es preveu que s’arribin als 19.200 milions.

IOTSWC 2024 se celebrarà conjuntament amb la cinquena edició del Barcelona Cybersecurity Congress, un esdeveniment anual coorganitzat amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya que té com a objectiu principal estendre la cultura de la ciberseguretat a totes les indústries.