Fira de Barcelona fa més accessible el recinte de Gran Via a les persones cegues

El recinte de Gran Via de Fira de Barcelona és des del passat mes de febrer més accessible per a les persones amb discapacitat visual. La institució firal fa un pas més cap a una millor accessibilitat a les seves instal·lacions amb un nou sistema d’etiquetes ubicades en elements fixos del recinte que, a través d’una app instal·lada al telèfon mòbil, proporcionen indicacions de veu als visitants.

En total, són 146 etiquetes desplegades al llarg de la passarel·la o eix central del recinte, des de l’accés principal fins a l’últim pavelló. Aquests codis, que s’han estrenat durant la recent celebració del MWC Barcelona, es poden escanejar mitjançant una aplicació al mòbil i els tradueixen en missatges de veu que descriuen la ubicació i les característiques del lloc de manera que les persones amb discapacitat visual poden orientar-se i moure’s amb més facilitat en entorns desconeguts.

A més, el sistema permet sumar a la informació bàsica de l’estructura i distribució del recinte, una més concreta sobre les àrees i espais creats específicament per a cada esdeveniment. La tecnologia escollida per Fira en aquest projecte ha estat la dels codis Navilens que funcionen també en entorns complexos per a la mobilitat de les persones cegues com el metro de Barcelona, però que mai abans s’havien utilitzat en un recinte firal.

La iniciativa s’emmarca en el pla de Fira de Barcelona que, com apunta el director de Serveis de Recinte, Marc Serra, té com a objectiu “anar més enllà dels protocols bàsics amb els quals ja comptem i aconseguir mitjançant la innovació i les noves tecnologies unes instal·lacions en les quals entrar per participar en els seus esdeveniments sigui més fàcil i àgil per a tothom”. Precisa que “fer un esdeveniment 100% accessible és molt complex i som conscients que en el sector firal queda camí per recórrer, però seguirem treballant de la mà d’empreses i associacions per donar la millor resposta possible a les necessitats dels diferents col·lectius”.

En aquest sentit, els codis Navilens s’estendran gradualment a totes les àrees del recinte.