Fira 2000 inicia les obres per ampliar l’espai de Fira de Barcelona en un 25% i reforçar-la en l’elit mundial del sector

Avui s’ha posat a l’Hospitalet del Llobregat la primera pedra del nou pavelló del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. El futur edifici, de grans dimensions, ampliarà en un 25% la superfície d’exposició d’aquest recinte de Fira i farà possible que les seves instal·lacions passin dels 240.000 m2 actuals als 300.000 m2.

A l’acte de col·locació de primera pedra hi han participat les sis institucions que formen part de l’accionariat de Fira 2000, societat promotora del projecte –la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Barcelona–, a més de la pròpia Fira de Barcelona.

Amb aquest nou equipament, Fira de Barcelona reforça la seva posició en l’elit mundial del sector i assoleix la dimensió necessària per competir amb els principals recintes firals europeus. Està previst que les obres d’ampliació finalitzin el tercer trimestre del 2026.

L’acte de col·locació de la primera pedra ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també hi han participat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i els presidents de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, de Fira de Barcelona, Pau Relat, i de Fira 2000, Josep Maria Vilarrúbia.

60.000 m2 distribuïts en dues plantes
El futur pavelló, denominat Hall Zero, sumarà 60.000 m2 a l’actual recinte amb dues plantes de superficie expositiva. A més, s’hi afegeix una torre annexa per a oficines i serveis que també construirà Fira 2000. Aquesta torre acollirà majoritàriament oficines propietat de la Generalitat de Catalunya com a part de la nova política patrimonial del Govern, però també s’hi ubicaran espais per donar suport a les activitats econòmiques derivades de l’activitat firal. El nou espai es comunicarà amb el recinte actual mitjançant un pas elevat que donarà continuïtat a la passarel·la que connecta tots els pavellons del recinte de Gran Via.

L’edifici s’organitzarà en tres parts. La primera serà la zona del vestíbul i d’accés a les àrees expositives i els espais d’atenció al client, amb un centre de congressos i zones amb sales de reunions vinculades a l’ús firal. També formarà part d’aquesta zona l’esmentada torre d’oficines d’ús administratiu.

La segona zona serà la del pavelló expositiu, i a la part posterior de la parcel·la es preveu el tercer bloc de l’edifici, que inclourà un moll de càrrega soterrat amb ús per aparcament de vehicles firals i emmagatzematge.

Al marge de l’increment de la superfície expositiva, les futures instal·lacions també destaquen per la seva funcionalitat, solucions tecnològiques i la construcció en base a criteris de sostenibilitat.

Una inversió de 498 milions d’euros
Aquest projecte forma part del Pla d’Infraestructures firals,  a més del creixement del recinte de Gran Via contempla la remodelació dels espais de Montjuïc, amb un pressupost de 498 milions d’euros: 323 milions per a l’ampliació del recinte firal de Gran Via i 175 milions per al de Montjuïc. D’acord amb el calendari, es preveu inaugurar el recinte de Gran Via al 2026, i tres anys més tard arribarà el torn de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional del 1929.

El recinte de Gran Via de Fira de Barcelona s’ubica entre els municipis de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat, a una distància de 2,5 Km del recinte firal de Montjuïc. Actualment està format per vuit pavellons d’exposició.

Galería de imágenes

Barcelona, 4 de desembre de 2023