Espanya, segon país d’Europa que més plàstic recicla

Espanya és un país capdavanter en reciclatge de plàstic. Així ho indica un estudi del saló Equiplast, que posa de manifest l’aposta d’aquest sector per la sostenibilitat, així com la seva capacitat de revaloració del material que la situa com a número dos a Europa. L’informe també revela la importància d’aquesta indústria al país que factura més de 27.000 milions d’euros a l’any.

L’”Informe sectorial del plàstic a Espanya”, impulsat per Equiplast, la Trobada Internacional del Plàstic i el Cautxú de Fira de Barcelona, que té lloc del 30 de maig al 2 de juny al recinte de Gran Via, juntament amb Expoquimia, Trobada Internacional de la Química, mostra com en els darrers anys, la indústria espanyola del plàstic ha apostat de manera ferma i decidida pel reciclatge.

Tant és així que Espanya, amb 1,4 milions de tones de plàstic processades en plantes de reciclatge el 2021, és el segon país de la Unió Europea en capacitat de reciclatge, només superat per Alemanya, amb més de 2 milions de tones, i davant de països com el Regne Unit, França i Itàlia, segons dades de l’associació Plastics Recyclers Europe recollides en aquest informe.

En aquest mateix sentit, l’estudi destaca que les plantes de reciclatge mecànic en què tracten productes procedents del consum van reciclar 1,12 milions de tones (un 79% del material processat), cosa que posa de manifest la seva alta capacitat de gestió i que aquest procediment de revaloració dels residus en primera matèria és una tendència a l’alça al nostre país.

El president d’Equiplast, Bernd Roegele, afirma que “no podem imaginar un món sense plàstic, no té substitut, però si podem treballar per fer-ne l’ús i la fabricació més sostenible, donar-li noves vides i millorar-lo perquè sigui més respectuós amb el medi ambient ” i afegeix “aquestes dades demostren que la indústria espanyola ja ha posat fil a l’agulla i pot ser exemple per a molts, però encara ens queda camí per recórrer”.

L’informe redactat per la consultora MaketAAD amb la col·laboració del Centre Espanyol de Plàstics (CEP), assenyala, a més, que el sector del plàstic espanyol, format per un total de 3.704 empreses, és una potent indústria que ha estat capaç de recuperar el pols productiu després de la pandèmia.

Un sector de 27.000 milions
En aquest sentit, l’estudi d’Equiplast constata que el sector genera un volum de negoci de 27.766 milions d’euros, xifra que suposa el 2,3% del PIB nacional, i dóna feina directa a 125.208 persones a tot Espanya.

Segons les dades recollides a l’informe, el sector l’integren 3.374 empreses transformadores del plàstic, 168 firmes que fabriquen maquinària i equips per a la producció i 162 companyies que reciclen aquest material. Una de les principals característiques és que la indústria plàstica espanyola té un 45% de petites i mitjanes empreses.

Quant a distribució geogràfica, Catalunya és la comunitat autònoma amb un nombre més gran d’empreses amb 1.070, seguida per la Comunitat Valenciana, amb 795; Madrid, 350; i Andalusia, 313. L’”Informe sectorial del plàstic a Espanya” posa de manifest, a més, que el sector ha patit en el període 2021-2022 l’encariment dels costos energètics, l’augment del preu de les matèries primeres i els problemes en el subministrament de components.

Els principals sectors usuaris de la indústria del plàstic són el d’envàs i embalatge amb un volum de negoci de 7.500 milions d’euros; automoció, amb 6.028 milions; construcció, 3.168 milions; mobiliari, 779 milions; i joguina, 344 milions.

El primer informe sectorial del plàstic a Espanya serà presentat aquest dijous a la tarda en un acte que tindrà lloc en el marc d’Equiplast i que reunirà representants d’empreses, associacions i entitats sectorials.

Del 30 de maig al 2 de juny, Expoquimia i Equiplast, referents firals per a les indústries química i del plàstic espanyoles, reuneixen 590 expositors de 15 països i més de 1.500 marques representades al recinte de Gran Via.

Barcelona, junio de 2023