Els hackers ètics tenen premi al Barcelona Cybersecurity Congress 2023

El Barcelona Cybersecurity Congress (BCC), esdeveniment d’àmbit internacional centrat en el camp de la ciberseguretat que tindrà lloc del 31 de gener al 2 de febrer al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, reptarà els hackers ètics amb una sèrie de competicions que es desenvoluparan a l’espai Hacking Village durant els dies de celebració del certamen. Amb el lema ‘La seguretat és el joc’, l’organització ha plantejat diferents proves que van des d’un Bug Bounty amb un premi de més de 10.000 dòlars (9.300 euros) fins a fer front a un atac cibernètic.

El Hacking Village és un dels grans atractius del BCC, organitzat per Fira de Barcelona i l’Agència Catalana de Ciberseguretat, ja que és un espai pensat perquè experts en hacking ètic practiquin les seves habilitats i comparteixin els seus coneixements sobre ciberseguretat amb l’objectiu de fer visibles els riscos d’una societat cada cop més digitalitzada. Per aconseguir-ho, acollirà ponències i programa d’activitats destinat a experts en programació.

Així, el dia 1 de febrer, la firma Opera ha organitzat un Bug Bounty, competició en què els participants hauran de trobar les vulnerabilitats dels seus productes amb un premi de fins a 9.300 euros com a recompensa. Aquest mateix dia, també ofereix ‘La Ciutat dels Recomptes Cibernètics’, en què es posarà a prova els coneixements dels concursants sobre ciberseguretat i sobre riscos i desafiaments a l’univers digital. ‘La teva connexió no és privada’, serà una altra activitat d’Opera per intentar esborrar l’empremta digital que es deixa a Internet.

Per la seva banda, el dia 31 de gener, l’empresa Exhale Global organitza un joc consistent a frenar un ciberatac sobre el parc temàtic imaginari Trojan Horse Adventures, just abans de la seva obertura al públic, en què els hackers posaran en pràctica les seves habilitats en gestió de crisis cibernètiques.

Cyber Investor Days i premis per a startups
A més d’aquestes proves, la Hacking Village compta amb un programa de sessions, que són part fonamental de l’edició d’enguany del BCC i en què es posarà l’accent a la seguretat a l’àmbit digital com una premissa fonamental per a qualsevol empresa. Així, entre d’altres, participaran Marc Rivero, expert de Kaspersky, que explicarà com fer front a un atac de ransomware sense necessitat de pagar un rescat; o Jakob Ilg de CyberForum, que analitzarà com en el camp de la Intel·ligència Artificial la seguretat resulta clau per a un desplegament massiu.

L’oferta del Hacking Village es completa amb la jornada Cyber Investor Days, en què el certamen ofereix a les startups especialitzades en ciberseguretat l’oportunitat de presentar les seves iniciatives a inversors europeus. A més, les dues millors startups, seleccionades per un jurat local, participaran a l’European Cybersecurity STARTup Award 2023 de l’Organització Europea de Ciberseguretat (ECSO, en anglès). Aquesta organització i la Fundació Women4Cyber han creat el Women4Cyber STARTup Award, que reconeixerà una empresa emergent fundada per dones o que tingui, almenys, un 50% de dones com a empleades.

Per part seva, a l’àrea expositiva, les empreses participants donaran a conèixer les solucions més innovadores en matèria de ciberseguretat i, al mateix temps, organitzaran tallers i activitats per donar a conèixer els seus nous productes i serveis.

Juntament amb IOT i ISE
Barcelona Cybersecurity Congress, punt de trobada de proveïdors i experts del sector a nivell estatal i internacional, es farà conjuntament amb l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC), l’esdeveniment internacional més gran sobre transformació industrial a través de tecnologies disruptives, al pavelló 4 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Tots dos esdeveniments, organitzats per Fira de Barcelona, tindran lloc de manera simultània amb Integrated Systems Europe (ISE), la fira més important del món de l’àmbit audiovisual, que ocuparà la totalitat del recinte.