El Saló de l’Ocupació potencia l’ocupabilitat i apropa noves oportunitats laborals

El Saló de l’Ocupació, que se celebrarà del 4 al 5 d’octubre al recinte de Montjuïc, va prenent forma amb més de 100 activitats pensades per promoure l’ocupació de qualitat i oferir eines i recursos a les persones en procés de recerca de feina o canvi de rumb professional. Organitzat per Fira de Barcelona, promogut per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa i amb la implicació de les principals entitats de l’ecosistema ocupacional de la ciutat, l’esdeveniment aposta per l’orientació i l’assessorament per millorar l’ocupabilitat, així com per donar a conèixer els sectors que generen oportunitats laborals.

Amb més eines, recursos i assessorament personalitzat, el Saló de l’Ocupació 2023 convoca a tothom que prepara per accedir al mercat laboral -joves, persones a l’atur o en procés de recerca de feina-, i qui es plantegi una millora o canvi professional a participar de dos dies d’intensa activitat que els aproparà al seu objectiu professional. Igualment, els i les professionals de l’orientació i del sector dels recursos humans podran copsar les tendències i noves regulacions del món del treball, les preferències del talent, i els àmbits amb més oportunitats.

Enguany, el Saló de l’Ocupació estrena dos espais: El primer, “Informa’t”, donarà la benvinguda als visitants amb informació sobre les propostes de la fira i serà el punt d’acollida de grups de centres formatius i ocupacionals. El segon, “Oportunitats professionals”, serà el lloc de trobada amb el mercat de treball, per conèixer nous sectors amb alta demanda de talent, contactar amb empreses, inscriure’s a les ofertes de feina que gestiona Barcelona Activa i trobar noves oportunitats laborals. Hi inclourà la fira “Sí, i millor” que organitza FECETC (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) per facilitar entrevistes entre persones amb discapacitat i empreses interessades a contractar-les, a més de xerrades sobre la inserció laboral d’aquest col·lectiu. També es durà a terme un cicle de conferències i tallers adreçats específicament als professionals de l’ocupació.

La regidora de Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha destacat la importància que des del sector públic s’impulsi i organitzi un esdeveniment que és un lloc de trobada entre la ciutadania, els agents clau i el sector econòmic. “El què es vol és facilitar assessorament, formació i eines en relació a les ocupacions  amb més demanda en el mercat de treball. Està dirigit a tothom i, en especial, al jovent que cerca noves oportunitats i millores laborals”.  Raquel Gil ha remarcat que “desitgem, que el Saló sigui un espai per a milers de persones que se senten interpel·lades a visitar els estands, anar a xerrades i fer networkings per ampliar els seus contactes i els seus coneixements sobre els diversos sectors. L’objectiu és obrir nous horitzons, i sempre vetllar per una ocupació de qualitat i inclusiva”.

Orientació personalitzada

Els altres tres espais habituals –“Orienta’t”“Descobreix” i “Prepara’t”– s’enfocaran a la millora de l’ocupabilitat, és a dir, a potenciar els coneixements i competències que augmenten la capacitat de les persones per trobar feina, adaptar-se als canvis del mercat laboral o reinventar-se professionalment. Així, a l’espai “Orienta’t”, el públic podrà contactar amb les entitats de la ciutat que ofereixen recursos ocupacionals i formatius, rebre assessorament personalitzat, informar-se sobre els seus drets laborals, o assistir a xerrades sobre l’autoconeixement per la consecució d’objectius professionals. També s’inclourà un espai específic amb orientació i recursos per a joves que s’incorporen al mercat laboral.

Per la seva banda, l’espai “Descobreix” serà el lloc adient per conèixer oficis i professions amb més demanda, i trobar la formació que es necessita per desenvolupar-los. Hi participaran entitats, gremis i tallers d’oficis que duran a terme demostracions al voltant d’aquestes ocupacions i un espai específic per rebre informació sobre els processos d’acreditació de competències. Finalment, a l’espai “Prepara’t” hi haurà assessorament sobre les eines, estratègies i els recursos més eficaços per la recerca de feina, com el videocurrículum, i activitats pràctiques per superar els processos de selecció de personal, com un Escape room.

Les persones interessades a visitar el Saló de l’Ocupació ja poden registrar-se gratuïtament a través de la seva web (www.salocupacio.com). Com en darreres edicions, coincidirà en dates i recinte amb un renovat Bizbarcelona, que oferirà idees, eines i recursos per actualitzar i millorar la competitivitat dels professionals autònoms, el comerç i les microempreses locals. Per accedir-hi, caldrà acreditar-se a la web del Bizbarcelona.

Barcelona, 26 de juliol de 2023

María Dolores Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com