Cobots, ciberseguretat i logística d’última milla, a l’àrea de tests de l’IOT Solutions World Congress

Robots preparats per col·laborar millor amb els humans, solucions per transformar la logística d’última milla i sistemes de seguretat desenvolupats per a dispositius mèdics i cotxes connectats. Aquests són alguns dels projectes del Testbed Area de l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC), el principal esdeveniment centrat en la transformació de la indústria a través de tecnologies disruptives organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industry IOT Consortium® (IIC™). L’esdeveniment, que tindrà lloc al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona del 31 de gener al 2 de febrer, mostrarà a través de testbeds o bancs de proves com les tecnologies més avançades poden transformar les empreses i la forma de fabricar productes, i prestar serveis.

Canviar el paradigma dels robots, de l’automatització a la col·laboració, és l’objectiu del testbed de PAL Robotics. La tendència actual de la robòtica col·laborativa exigeix esforços en la interacció home que permetin un control senzill i segur dels robots a la zona de treball. Aquest banc de proves mostra l’operació remota del braç d’un robot TIAGo de manera que pugui detectar impediments externs com obstacles a la planta de producció.

La ciberseguretat s’ha convertit en un element clau de totes les empreses i això és especialment cert en sectors com la sanitat i l’automoció. Irdeto mostrarà la primera plataforma de ciberseguretat específica per a la sanitat que combina les capacitats de detecció en els propis dispositius juntament amb una plataforma al núvol que identifica proactivament les vulnerabilitats del programari, gestiona el cicle de vida del producte i proporciona mesures de mitigació ràpides. De la mateixa manera, el cotxe connectat també planteja molts reptes i, per subratllar la importància de la seguretat, Siemens mostrarà una simulació de hacking de vehicles amb objectius diferents, des de l’anul·lació dels frens, la modificació del quilometratge i el control remot de funcions del cotxe.

La logística i la ciutat
La ciutat és l’escenari de dos altres bancs de proves. Aqualia, FCC i Rigual presenten una solució basada en Microsoft i Teltonika Digital Twins, IoT i XR per als proveïdors de serveis de ciutats intel·ligents mitjançant la digitalització dels vehicles utilitzats en els serveis de neteja amb l’objectiu de fer front al repte de la sostenibilitat global i augmentar l’eficiència en el consum de recursos i la gestió dels serveis. El centre de recerca sobre mobilitat CARNET també ha triat la logística d’última milla com a objectiu de la seva solució ONA. Un vehicle autònom que treballa amb dispositius de repartiment autònoms més petits i un centre de control remot que gestiona les comunicacions, recull dades, optimitza les operacions de la flota i proporciona una solució a prova de fallades en situacions complexes.

L’últim testbed centrat en la logística és SmartAxiom de Zariot, una solució de gestió logística que fa servir Blockchain integrat en el dispositiu i dins de la infraestructura de connectivitat, com a element de seguretat, sent la primera solució integral amb blockchain des del dispositiu fins al núvol.

Manufactura, dades i sanejament
Els tres últims testbeds aborden diferents solucions en les indústries de manufactura, energia i alimentació i begudes. Deloitte presentarà una solució de manteniment predictiu que utilitza sensors per capturar dades i optimitzar el funcionament d’un braç robòtic en una planta de fabricació. Les dades són també el nucli del testbed d’Engie, centrat en la creació d’un Data Space –o Espai de dades– basat en estàndards oberts que permet compartir dades en tota la cadena de subministrament d’energia. L’últim banc de proves inclòs en el Testebed Area d’IOTSWC és una solució automàtica de l’empresa Evowater Technology per higienitzar periòdicament els conductes dels dispensadors de begudes i les ampolles reutilitzables, alhora que proporciona informació sobre el consum i les propietats de la beguda.

Aliança entre indústries
Després de l’èxit de la primera edició simultània d’IOTSWC i ISE el 2022, els dos esdeveniments han decidit continuar amb la seva celebració conjunta. En la primera cita junts, tots dos certàmens van explorar el terreny comú entre dos conjunts diferents de tecnologies disruptives i el potencial que això ofereix als assistents i expositors. Així, els visitants podran tornar a accedir a les zones d’exposició de tots dos salons sense cost addicional, mentre que els delegats de l’IOTSWC rebran un 50% de descompte si desitgen inscriure’s en algun dels ISE.

Barcelona, 30 de novembre de 2022