Alyssa-Amor Gibbons, Micaela Mantegna i Claire O’Neill, ponents de Smart City Expo 2023

Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents organitzat per Fira de Barcelona ha anunciat els primers ponents de la propera edició 2023. El cartell de 600 ponents, concebut per impulsar el debat sobre el futur de les ciutats, comptarà amb la presència de l’arquitecta Alyssa-Amor Gibbons, l’advocada especialitzada en IA Micaela Mantegna i l’experta en desenvolupament sostenible Claire O’Neill, ex-ministra d’Energia i Creixement Net del Regne Unit.

L’esdeveniment, que se celebrarà del 7 al 9 de novembre al recinte de Gran Via sota el lema “Benvinguts a la nova era urbana”, reunirà experts internacionals disposats a compartir idees sobre solucions, projectes i estratègies innovadores destinades a transformar les metròpolis actuals en espais més sostenibles, eficients i habitables. SCEWC estructurarà el seu programa congressual en vuit eixos: Tecnologies Habilitadores, Energia i Medi Ambient, Mobilitat, Governança i Economia, Vida i Inclusió, Infraestructures i Edificis, Seguretat i Protecció, i Economia Blava.

Alyssa-Amor Gibbons, anomenada the architeer (barreja d’arquitecta i enginyera), centra els seus treballs en el disseny ecològic. Ha treballat en projectes per tot el Carib i el Regne Unit, liderant pràctiques de construcció amb zero emissions i modelatge arquitectònic virtual, creant estructures profundament vinculades a la natura alhora que protegeixen les persones dels seus efectes més extrems. Aprenent dels mètodes de construcció tradicionals del seu Barbados natal, Gibbons assenyala la brillantor i resistència dels dissenys endèmics i de baixa tecnologia.

Micaela Mantegna és una advocada especialitzada en polítiques de videojocs, realitat estesa i ètica de la intel·ligència artificial, i una activista del joc com a instrument de canvi social. Coneguda com l’Abogamer, actualment està adscrita al Berkman Klein Center de Harvard, on investiga sobre ètica i governança del metavers, intel·ligència artificial generativa, creativitat i drets d’autor.

El desenvolupament sostenible ha estat l’àmbit de treball de Claire O’Neill des de fa dècades. Actual copresidenta del Consell Empresarial Mundial per al Desenvolupament Sostenible, Claire va ser Ministra d’Energia i Creixement Net del Regne Unit. Durant la seva etapa al Govern Britànic, va redactar i posar en pràctica l’Estratègia de Creixement Net del Regne Unit, va formar el Grup de Treball de Finances Verdes i va presentar la innovadora legislació per convertir el Regne Unit en una economia de zero emissions el 2050.

Entre els ponents confirmats per a 2023 figuren també Anna Lisa Boni, tinent d’alcalde de Transició Ecològica i Pacte Climàtic de Bolonya (Itàlia); LaToya Cantrell, alcaldessa de Nova Orleans (EUA); Jaanika Merilo, assessora especial del Ministeri d’Afers Socials d’Estònia; Lauren Sorkin, directora executiva de la Xarxa de Ciutats Resilients; Gesa Ziemer, directora del CityScience Lab de la HafenCity Universität d’Hamburg (Alemanya); Christina Yan Zhang, directora executiva de The Metaverse Institute; i Edlam Yemeru, responsable de Coneixement i Innovació d’ONU-Hàbitat.

Centre global d’innovació
SCEWC se celebrarà juntament amb Tomorrow.Building, el nou fòrum de debat i exposició de Fira de Barcelona en suport de la transformació del sector de la construcció, Tomorrow.Mobility, l’esdeveniment internacional que promou nous models de mobilitat sostenible, i Tomorrow.BlueEconomy, centrat en els reptes i oportunitats de les ciutats costaneres i l’economia blava. Tots els certàmens junts reforcen el paper de SCEWC i de la ciutat de Barcelona com a centre mundial de solucions intel·ligents que ofereix respostes als reptes als quals s’enfronten les ciutats.