La indústria del packaging exhibeix la seva força amb una facturació de 29.750 milions d’euros

La indústria espanyola del packaging mostra excel·lents resultats malgrat la pandèmia i es reivindica com a sector imprescindible per a la realització de qualsevol activitat econòmica, així com catalitzador d’innovació al servei de la sostenibilitat, el seu gran repte de futur.  Amb 29.750 milions d’euros de facturació el 2020, el sector de l’envàs i embalatge representa el 4,37% del total de la xifra de negoci de la indústria espanyola i suposa el 2,65% del PIB, segons l’informe presentat pel saló Hispack de Fira de Barcelona amb motiu de l’edició que celebrarà del 24 al 27 de maig.

Aquest estudi econòmic ha estat presentat aquest matí a la seu del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a Madrid, en un acte sectorial que ha comptat amb la intervenció del secretari general d’Indústria i Pime, Raül Blanco qui ha destacat la importància de donar visibilitat a aquest sector: “l’envàs i embalatge té un gran impacte pels equips industrials que mou, sent líder en automatització i digitalització. És a més un sector intensiu en inversió en innovació, amb una presència territorial molt àmplia, i estretament vinculat a les indústries usuàries”.

Amb el títol “El packaging, motor d’innovació de les indústries”, l’estudi d’Hispack –elaborat per la consultora marketAAD- radiografia i categoritza les magnituds econòmiques del sector i apunta les grans línies de desenvolupament en les quals treballen les seves empreses. Actualment, l’ envàs i embalatge s’enfronta als reptes de subministrament i alça de preu de les primeres matèries i augment de costos de producció. Alhora, està experimentant una intensa transformació motivada per l’auge de la demanda de packaging sostenible en un escenari de canvi del marc regulatori i major ecoconcienciació dels consumidors.

Demografia empresarial de l’envàs i embalatge
A Espanya, el sector del packaging compta amb 3.180 empreses –majoritàriament pimes–, que donen feina a 113.000 persones, un 5,16% de l’ocupació del sector industrial.

Per subsector d’activitat, el major nombre de firmes correspon a fabricants d’envasos i materials d’envàs de plàstic (737), seguit de paper i cartró (660), maquinària d’envàs i embalatge (634), envasos de fusta (631) i els fabricants d’equips d’etiquetatge, codificació i marcatge (317). Completen la llista, els fabricants d’envasos metàl·lics; vidre; de taps de suro; i altres materials d’ envàs.

Quant a distribució geogràfica, Catalunya concentra gairebé el 30% de les empreses del sector. Prop del 40% de les empreses es reparteixen entre la Comunitat Valenciana (18%), Comunitat de Madrid (10,31%), Múrcia (6,4%) i Andalusia (5,16%).

La major xifra de negoci correspon a les empreses de materials d’envasos i embalatges, especialment paper i cartró (9.043 milions d’euros) i plàstic (7.502 milions) seguit de maquinària de packaging (3.942 milions). Les comunitats autònomes amb major volum de negoci en el sector del packaging són Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Aragó i País Basc.

L’estudi d’Hispack també analitza la distribució de la xifra de negoci del sector per empreses. Un 72% d’elles factura menys de 5 milions d’euros, un 20% entre 5 i 25 milions i el 8% supera aquesta darrera xifra. La rendibilitat mitjana de les companyies de l’envàs i embalatge es va situar al voltant d’1,07 milions d’euros d’EBITDA el 2020.

La caiguda en picat del consum, la contracció de la demanda i la frenada brusca de l’activitat industrial durant el 2020 a causa de la pandèmia va suposar un decreixement d’un 3,37% de la seva xifra de negoci respecte a 2019. Un percentatge inferior al que va experimentar el conjunt del PIB industrial (-9,84%) i el propi PIB nacional (-10,8%). Aquests resultats s’expliquen en gran mesura pel caràcter imprescindible del packaging en l’estructura productiva del país i per la seva funció essencial durant la crisi sanitària per garantir la fabricació, distribució i subministrament dels productes bàsics.

La sostenibilitat com a repte i prioritat
La innovació en envasos i embalatges s’ha accelerat a causa de tres grans factors: La competitivitat i eficiència dels processos de fabricació industrial gràcies a la digitalització i automatització.  El progressiu desplegament d’un marc legislatiu -a nivell europeu, estatal i autonòmic- que senti les bases d’un nou escenari de mercat per a marques i indústries en el qual la sostenibilitat del packaging resulta crucial. I, per últim, la transformació del consumidor en un actor conscient, que ha canviat les seves pautes de consum, i que exigeix transparència i responsabilitat a les marques i empreses amb les quals es relaciona.

La nova Llei de Residus i Sòls Contaminats que va entrar en vigor el passat 10 d’abril, i la futura Llei d’Envasos i Residus d’Envasos, en fase de tramitació parlamentària, agilitzaran l’entrada de tota l’oferta de materials i solucions de packaging en el paradigma de l’economia circular.

Algunes de les accions que s’estan duent a terme passen per l’ecodisseny dels envasos des de la seva concepció per aconseguir que siguin fàcilment reciclables; l’ús de packaging pensat expressament per a la reutilització; l’aposta per la monomaterialitat; la reducció del pes dels envasos sense minvar funcionalitats i rendiment, la reintroducció de material post-consum d’ origen reciclat, així com la simplificació o eliminació de components.

El sector alimentari, per la seva rellevància i notorietat, és el principal tractor de la innovació en packaging implementant noves solucions i apostant pel paper i el cartró com a alternativa al plàstic en la distribució de productes frescos.

Així mateix, l’ envàs integrat en totes les fases de la cadena de subministrament contribueix a millorar els processos de producció, traçabilitat i distribució, utilitzant tecnologies automatitzades, sistemes predictius i la connectivitat pròpia de la indústria 4.0, guanyant, així, en eficàcia i competitivitat. També l’envàs demostra la seva innovació en el punt de venda, sent la darrera baula de contacte de les marques amb el consumidor i clau en l’experiència d’ús dels productes.

Hispack i la potència del sector
La força de la indústria espanyola del packaging es veurà reflectida en la pròxima edició d’Hispack, la fira de referència per al sector i una de les primeres d’Europa en la seva especialitat que se celebrarà del 24 al 27 de maig. Amb un any de retard sobre les dates inicialment previstes a causa de la pandèmia, el saló triennal torna al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona amb més de 600 expositors directes, de 25 països, i 1.100 marques representades.

Amb la presència de fabricants i distribuïdors líders, Hispack omplirà els pavellons 2 i 3 del recinte firal de Gran Via amb tecnologia, materials i solucions de packaging tenint en compte tot el seu cicle de vida i les seves connexions amb altres processos productius i amb la cadena de subministrament. El 60% de l’oferta correspon a equips i maquinària de packaging, embotellament, etiquetatge, codificació, traçabilitat, procés, automatització, robòtica i logística.  Mentre, el 40% d’expositors restant presenten materials, acabats, PLV i elements d’envàs i embalatge específics per a diferents sectors industrials i de consum, així com per a la distribució, l’ecommerce i el retail

Enguany Hispack se celebra simultàniament amb Graphispag, el saló de la indústria gràfica i comunicació visual que ocuparà el Pavelló núm.1.  Aquesta aliança facilitarà a marques i impressors d’envasos, embalatges, etiquetes i PLV conèixer les últimes novetats en tecnologia gràfica, personalització, prototipatge, dissenys, formes i acabats d’impressió.

Barcelona, 9 de maig de 2022


CONSULTA L’INFORME ECONÒMIC aquí

Fotografies de l’acte aquí

ACREDITACIONS DE PREMSA PER COBRIR INFORMATIVAMENT HISPACK 2022 aquí


Maria Dolors Herranz / Albert Sas / Gloria Dilluvio
Tel. 93 233 25 41 – 2378 – 2172
mdherranz@firabarcelona.com
asas@firabarcelona.com
gdilluvio@firabarcelona.com