Hispack presenta el poder del packaging per innovar processos industrials i hàbits de consum

La indústria del packaging, les solucions de la qual són essencials per al desenvolupament de qualsevol activitat productiva, industrial, logística i comercial, torna a desplegar tota la seva innovació a Hispack. Del 24 al 27 de maig, la gran fira espanyola d’envàs i embalatge que organitza Fira de Barcelona aplega 600 expositors directes i 1.100 marques representades per mostrar resultats concrets i noves aplicacions en sostenibilitat, digitalització i experiència d’ús del packaging. L’objectiu: Ajudar qualsevol indústria o sector de consum a millorar i transformar els seus processos i productes gràcies a un més packaging eco-eficient.

Amb la presència de fabricants i distribuïdors líders, Hispack omplirà els pavellons 2 i 3 del recinte firal de Gran Via amb tecnologia, materials i solucions de packaging tenint en compte tot el seu cicle de vida i les seves connexions amb altres processos productius i amb la cadena de subministrament.  La sostenibilitat serà el tema principal d’aquesta edició, una prioritat que s’accelera pels nous canvis legislatius que afecten els envasos i per una major eco-conscienciació social.  També es veurà com l’automatització, robotització, connectivitat i tecnologies pròpies de la indústria 4.0 entren de ple en la indústria del packaging.

Així el 60% de l’oferta d’Hispack correspon a equips i maquinària de packaging, embotellament, etiquetatge, codificació, traçabilitat, procés, automatització, robòtica i logística.  Mentrestant, el 40% d’expositors restant presenten materials, acabats, PLV i elements d’envàs i embalatge específics per a diferents sectors industrials i de consum, així com per a la distribució, l’ecommerce i el retail.

Enguany Hispack se celebra alhora que Graphispag, el saló de la indústria gràfica i comunicació visual que ocuparà el Pavelló 1 i que reuneix, a la seva vegada, gairebé un altre centenar d’expositors amb solucions d’impressió.  Aquesta aliança facilita a marques i impressors d’envasos, embalatges, etiquetes i Publicitat al Lloc de Venda (PLV) les últimes novetats en tecnologia gràfica, personalització, prototipatge, dissenys, formes i acabats d’impressió, ja que es podran visitar les dues fires amb el mateix passi de visitant.

Internacionalitat
Per a Hispack, la internacionalitat és un objectiu estratègic i una de les bases del seu creixement futur. És una de les tres primeres fires de packaging europees i suposa una porta d’accés al mercat ibèric, a més de pont comercial amb països mediterranis i llatinoamericans.

Després d’Espanya, el país que aporta més empreses aquest any a la llista d’expositors és Turquia, seguit d’Itàlia, Alemanya, França, Països Baixos i Portugal.  La quarta part dels expositors directes d’Hispack 2022 són internacionals, de 19 països

En l’apartat visitants, es preveu que un 10% dels 25.000 assistents previstos provingui de l’exterior. Per a això Hispack ha dut a terme accions de promoció en una quinzena de països, majoritàriament  a Europa, àrea del Mediterrani i Llatinoamèrica.  En col·laboració amb amec, la fira ha seleccionat i convidat directament a través del seu programa “Hosted Buyers” a 150 professionals amb projectes de prospecció o compra de solucions que participaran en trobades amb expositors l’oferta dels quals respongui als seus requeriments.  Així mateix, s’ha establert un acord amb Xile com a país convidat d’honor per atreure una missió comercial a la fira que contribueixi a incrementar les relacions comercials i les exportacions espanyoles en aquest mercat. Es calcula que a l’International Business Centre de Hispack es duguin a terme més de 2.000 reunions de negoci amb els professionals convidats.

Dels reptes a les fites
Hispack dona un gir al seu centenar d’activitats de coneixement previstes a les quals participaran uns 200 ponents.  Després de diverses edicions parlant dels reptes de la indústria de l’envàs i embalatge, enguany es posarà el focus a explicar i compartir els resultats concrets d’aplicar la innovació que proposa el packaging.  Així, a cada pavelló hi haurà una àrea d’activitats denominada Hispack Unboxing en la qual es desenvoluparan jornades, conferències i presentacions de casos d’èxit que puguin inspirar altres marques i empreses a usar solucions d’envàs i embalatge més eficients i rendibles, que responguin a les noves necessitats de clients i consumidors.

Entre les temàtiques del programa figuren: el branding, la personalització, la diferenciació mitjançant el disseny d’envasos, el packaging premium, l’ecodisseny, la reciclabilitat d’envasos, estratègies de reutilització, la reintroducció de material reciclat, els bioplàstics, solucions de traçabilitat, magatzems intel·ligents, resultats de l’automatització de maquinària i de connectivitat avançada o gestió del cicle de vida dels equips.  Destaquen, així mateix, las sessions dedicades a l’impacte del nou marc normatiu sobre la indústria del packaging o al compliment delsobjectius de reciclat d’envasos que marca l’Agenda 2030.

Així mateix, Hispack ha posat en marxa el programa “Boosters” a través del qual empreses líders de sectors com alimentació, begudes, cosmètica o farmàcia, entre d’altres, explicaran en les ponències dels Hispack Unboxing les seves estratègies i relació amb el packaging a l’hora d’innovar.  Beam Suntory, Nestlé, Flopp – Careli, The Body Shop, Ferrer, Pastas Gallo, Unilever, Mahou, Nova Pescanova, Casa Ametller, Danone, Henkel, Codorniu, Freixenet, Puig o Mercabarna algunes de firmes que hi participaran.

Les propostes formatives de Hispack es complementaran amb altres jornades tècniques i conferències promogudes per associacions professionals, entitats i publicacions. Cal destacar la celebració del IV Barcelona Perfumery Congress, un esdeveniment científic i tècnic que reuneix professionals de la indústria de les fragàncies organitzat pel Beauty Cluster;  l’espai de coneixement del Packaging Cluster amb xerrades i presentacions d’experiències sobre models col·laboratius per innovar en el sector, transferència de coneixement, gestió del talent, i un elevator pitch per conèixer noves empreses.  Per la seva banda, AERCE celebrarà el Procurement Day Catalunya 2022, per apropar el paper estratègic de l’envàs als professionals de Compres.

Paral·lelament, Hispack sota la denominació “Best in class” dedicarà una exclusiva jornada a abordar cinc casos d’èxit europeus, exemples d’autèntica revolució en termes de transformació empresarial a partir del packaging. Entre ells figura la firma danesa Grow up farm que cultiva microvegetals i que gràcies a un disruptiu envàs ha començat a exportar part de la seva producció;  Bakkafrost empresa de les Illes Feroe que ha implementat un nou sistema de traçabilitat gràcies a l’embalatge en els productes d’aqüicultura que comercialitza;  o Cubers, fabricant i envasador de gel que lidera el mercat gràcies a una nova proposta de packaging.

A més, en el marc de Hispack tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Liderpack, els més importants guardons de packaging i PLV que es concedeixen a Espanya, corresponents a les edicions 2020 i 2021.  Finalment, en aquesta edició de retrobament i impuls sectorial, Hispack celebrarà també la nit del packaging, un esdeveniment social dissenyat per fomentar el networking en un ambient distès per tal de potenciar les oportunitats per ampliar la xarxa de contactes professionals.

Barcelona, maig de 2022

Maria Dolors Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com