Gastronomic Forum Barcelona tanca la seva edició 2023 amb rècord de participació

El saló de referència de l’hostaleria, la gastronomia i el foodservice organitzat per Fira de Barcelona tanca avui la seva quarta edició amb un increment del 20% del nombre d’empreses expositores respecte a la darrera edició, i l’assistència de 18.500 professionals. Gastronomic Forum Barcelona 2023 ha incidit en la importància de la biodiversitat a la cuina, com ha quedat palès en bona part de les més de 120 ponències programades durant tres dies, de la mà de prop de 200 experts i 55 Estrelles Michelin.

Gastronomic Forum Barcelona 2023 ha reunit més de 350 empreses representatives de tots els segments del foodservice, incloent al voltant de 200 petits productors enogastronòmics de diferents territoris de l’estat espanyol, procedents principalment de Catalunya, Galícia, Menorca, Burgos i Granada.

Del 6 al 8 de novembre, més de 18.500 professionals -restauradors, compradors i distribuïdors del sector del foodservice- han aprofitat el saló per proveir-se de productes i serveis pels seus negocis de restauració i han descobert els nous productes que han llançat bona part dels expositors del saló, amb una trentena d’innovacions tan sorprenents com xurros de moniato, croquetes de panettone, cervesa artesana de castanyes o hamburguesa de carxofa 100% vegetal.

El xef Albert Adrià, del restaurant Enigma (*) tanca aquesta tarda Gastronomic Forum Barcelona, on més d’un centenar de xefs i pastissers que sumen 55 estrelles Michelin i 11 estrelles Michelin verdes -com Joan Roca, Jesús Sánchez, Oriol Castro, Lucía Freitas i Poul Andrias, entre molts altres, han mostrat les seves propostes per a fomentar la biodiversitat a la cuina, impulsar negocis compromesos amb la sostenibilitat i la transformació social i explorar nous models de negoci més competitius. A ells s’han sumat uns altres cent experts del sector de la restauració, que han participat en més de 120 sessions programades.

La gestió dels establiments de restauració, el debat sobre nous models d´explotació i la digitalització dels negocis d’hostaleria han tingut també el seu espai en les conferències i taules rodones del ForumLab, així com en el simposi Foodture -impulsat per Barcelona Centre de Disseny (BcD)- i el Congrés Internacional de Restauració i Economia Circular, una iniciativa de la Fundació Restaurantes Sostenibles.

Josep Alcaraz, codirector de Gastronomic Forum Barcelona, destaca que “aquesta edició s’ha confirmat com la més gran de la història, fins i tot hem superat les previsions. Hem incrementat les xifres tant d’expositors com de visitants, i també d’assistència a les activitats, amb un alt grau de satisfacció per part de tots els participants. A més, les empreses han notat una millora substancial de la qualitat dels visitants, amb un major volum de compra”.

Reconeixements al talent
Lluís Costa, de la pastisseria Vallflorida Xocolaters de Sant Esteve de Palautordera (Barcelona) s’ha proclamat guanyador del VIII Concurs Millor Panettone Artesà 2023, que organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

D’altra banda, al final de la tarda es coneixerà quin entrepà ha resultat ser el Plat Favorit dels Catalans per votació dels lectors de la revista Cuina, i quin xef s’ha proclamat guanyador del Premi Cuiner 2023.

En línia al compromís del saló en la lluita contra el malbaratament alimentari, la Fundació Banc dels Aliments té previst recuperar més de 2.000 quilos d’excedents alimentaris sobrants del saló, que distribuirà entre els seus usuaris.

Gastronomic Forum Barcelona tornarà a celebrar-se del 2 al 4 de novembre de 2024 al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.

Barcelona, 8 de novembre de 2023

Susana Santamaria 
ssantamaria@alimentaria.com