Gastronomic Forum Barcelona constata la reactivació de la restauració i l´hosteleria

Gastronomic Forum Barcelona, ​​el saló que Fira de Barcelona organitza a través d’Alimentaria Exhibitions, tanca aquesta tarda una exitosa edició que ha reunit de nou al sector i, en el context actual, ha contribuït més que mai a reactivar la restauració i l’hostaleria. Amb el focus en l’alimentació sostenible, el certamen ha registrat una gran afluència de públic, atret per les innovacions i els aliments de qualitat de les gairebé 300 empreses presents, així com les presentacions i showcookings de més de 100 ponents, 60 cuiners i 46 estrelles Michelin.

El xef Joan Roca (El Celler de Can Roca) clausura avui Gastronomic Forum Barcelona amb una sessió sobre els valors de la sostenibilitat al seu restaurant, en línia amb la temàtica principal del certamen. Aquesta alimentació, així com les bones pràctiques en la producció i distribució d’aliments, han marcat els continguts d’aquesta edició que, a més de contribuir a la recuperació del sector, s’ha proposat difondre aquests valors l’any en què Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

En aquesta línia, l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha participat aquesta tarda a la lectura pública del Manifest Barcelona per una Alimentació Sostenible, elaborat per la Fundació Alícia, promogut per Gastronomic Forum Barcelona amb el suport de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 de l’Ajuntament de Barcelona, i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, a què s’han adherit els principals agents del sector amb l’objectiu de promoure la millora de l’entorn, combatre el malbaratament alimentari, i incentivar el consum dels productes de proximitat.

El codirector de Gastronomic Forum Barcelona, ​​Josep Alcaraz, ha afirmat que “el saló ha estat un èxit i ha tornat la il·lusió a empreses i professionals que busquen camins cap a la recuperació. Hem permès a tots els agents del sector retrobar-se, compartir experiències i projectar solucions de futur per als seus negocis”, ha afegit.

A poques hores del tancament, més de 16.300 professionals han visitat la fira que ha presentat prop de 50 innovacions alimentàries i ha programat més de 70 activitats, entre elles un congrés gastronòmic amb més de 60 cuiners i 46 estrelles Michelin. A més de Joan Roca, han intervingut Ángel León (A Ponent ***), Eneko Atxa (Azurmendi ***), Norbert Niedekofler (Hubertus ***), Pierre Gagnaire (Gagnaire ***), Ricard Camarena (Ricard Camarena **), Javier Olleros (Culler de Pau **), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer *), Artur Martínez (Aurt *), Maria José San Roman (Monastrell *), Amélie Darvas (Aponem *), Najat Kaanache (Nur Restaurant)  o Carme Ruscalleda (Sant Pau Tòquio *** – Moments **), entre molts d´altres.

Per la seva banda, el ForumLab Barcelona Alimentació Sostenible ha ofert, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ​​nombroses sessions destinades a proposar solucions de gestió sostenible a restauradors i hostalers, així com bones pràctiques mediambientals en la producció i comercialització d’aliments i begudes.

Reconeixements
Gastronomic Forum Barcelona ha atorgat diversos premis i celebrat rellevants concursos per al sector, entre ells el de millor Cuiner 2021 que ha recaigut en el xef Joseba Creu, del restaurant Le Clandestí (Navàs), a qui també se li ha reconegut per la seva aposta per la sostenibilitat; els Premis Innoforum que han destacat els productes més innovadors de la indústria del foodservice, l’artesania alimentària i la sostenibilitat; i finalment els Premis Josep Mercader han distingit les millors trajectòries professionals a la cuina, la sala, l’enologia, la divulgació gastronòmica, el comerç i el restaurant sostenible.

Quant a la rebosteria, els pastissers Yan Duytsche de la pastisseria Dolç Par Yann Duytshche de Sant Cugat de Vallès (Barcelona) i Rafael Aguilera de les pastisseries Cal Jan de Torredembarra i Tarragona s’han proclamat guanyadors del VI Concurs al Millor Panettone Artesà d’Espanya 2021, que organitza l’Escola de Pastisseria de Gremi de Barcelona (EPGB).

L’èxit d’aquesta edició, al costat de la voluntat de les seves empreses participants, ha propiciat que l’organització del certamen decideixi celebrar-lo anualment en lloc de cada dos anys, de manera que Gastronomic Forum Barcelona tornarà a la ciutat comtal al novembre de 2022.

Galería de imágenes, aquí

Barcelona, 20 d´octubre de 2021

Susana Santamaria
ssantamaria@alimentaria.com / prensa@alimentaria.com
Tel. 650933776