Gastronomic Forum Barcelona 2023 reunirà més de 350 expositors en una edició rècord

La pròxima edició del Gastronomic Forum Barcelona (GFB), que se celebrarà del 6 al 8 de novembre de 2023 al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, serà la més gran de la seva història. L’excel·lent ritme de contractació, amb més del 80% de superfície expositiva reservada mig any abans de la seva celebració, fa preveure la participació de més de 350 empreses expositores i un creixement del 20% de l’oferta expositiva respecte a la darrera edició, de 2022.

Gastronomic Forum Barcelona 2023, l’esdeveniment de referència per als professionals de l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia, creixerà en tots els seus sectors expositius.  Les principals empreses de foodservice hi tindran una presència destacada, juntament amb una important representació de petits productors enogastronòmics de Catalunya i altres territoris d’Espanya. A més, enguany, la cocteleria i els destil·lats tindran un espai d’exposició i activitats específiques al nou sector ForumBar.

Algunes de les empreses expositores que han confirmat ja la seva participació són DAMM, Makro, Assolim, bonÀrea, Cuinats Jotri, Estrella Galicia, Rational, Alaska Seafood, Càrnia, Grupo Norteños, Catamar, Collverd, Weltbilt, Carné Gastronomía, Condal Chef, Randstech, Jemi, Vins Estela, Grupo TGT i Gran Blau.

També participaran en el saló diferents territoris que mostraran la seva oferta enogastronòmica de la mà d’un gran nombre de petits productors, com ara l’Espai Catalunya -organitzat per Prodeca i les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida-, les Diputacions de Coruña, Granada, Burgos i Valladolid, el Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Per a Josep Alcaraz, codirector de Gastronomic Forum Barcelona, “es preveu una edició de rècord, on tindrem més expositors que mai i una oferta molt àmplia i representativa de la diversitat dels sectors de la gastronomia, l’hostaleria i el foodservice. Amb la nostra proposta, ens fem ressò de les principals tendències del mercat, i alhora contribuïm a impulsar els negocis”.

La (bio)diversitat a la cuina
El tema central del GFB 2023 serà la defensa de la (bio)diversitat com a una responsabilitat i alhora generadora de noves oportunitats per a tots els àmbits del sector de la gastronomia. Així, com explica Pep Palau, codirector de l’esdeveniment i responsable del programa d’activitats, “el manteniment de la biodiversitat és un repte que afecta tothom i que interpel·la, de manera particular, al sector de la cuina. Per això tindran protagonisme els projectes de restauració sensibles amb la recuperació d’aliments a través de l’estreta col·laboració amb agricultors, ramaders i altres actors vinculats de manera interdisciplinària al món agroalimentari”.

Al saló també quedarà palès el moment de canvis profunds que viu la cuina, on conviuen models de negoci clàssics amb altres formats de restauració més casual i adaptats als gustos dels nous consumidors, així com una gran diversitat d’estils culinaris. Entre d’altres, es destacaran la cuina del foc viu -com a tècnica central a través de diferents aparells com graelles – i el nou rebost, una oferta creixent de productes elaborats, fermentats i conserves,  fets pels mateixos xefs per a les seves cuines.

En aquest sentit, als diferents espais d’activitats del Gastronomic Forum Barcelona -Auditori, Taller, ForumLab, Aula Catalunya, Aula Ajuntament de Barcelona/AMB, Aula Makro i Aula ForumBar- se succeiran les demostracions i ponències entorn de les tendències més en voga. A més, a ForumLab es desenvoluparan el simposi Foodture, organitzat per Barcelona Centre de Disseny, i el Congrés de Restaurants  Sostenibles, a càrrec de la Fundación Restaurantes Sostenibles.

Premis i concursos
En paral·lel, GFB 2023 tornarà a acollir concursos i lliuraments de guardons de gran tradició dins del saló, com els premis InnoForum, Josep Mercader i Cuiner 2023, el TheBestDessert d’Espaisucre, el Panettone del Gremi de Pastisseria de Barcelona, el Plat Favorit dels Catalans de la revista Cuina i la presentació de la Guia de Restaurants Km0 de Barcelona de Slow Food.

A més, se celebraran per primer cop el Premi Flequer de l’Any -impulsat pel Gremi de Flequers de Barcelona-, i el Premi Millor Maître d’Hotel, i es retrà un homenatge a les dones del món rural, organitzat per la Xarxa de Productes de la Terra i la Diputació de Barcelona.

Barcelona, 8 de maig de 2023

Susana Santamaria
Tel. 934521104

ssantamaria@alimentaria.com