Expoquimia i Equiplast dediquen un àrea a la innovació i transferència tecnològica

Per ajudar que la innovació salti del laboratori a l’empresa, Expoquimia i Equiplast, que se celebren del 30 de maig al 2 de juny al recinte de Gran Via, obren la Tech Transfer & Innovation Area. En aquest espai, hi participaran una desena de spin-offs, startups i projectes europeus de recerca vinculats a nous materials, nanotecnologia, energies renovables i economia circular on la química i el plàstic marquen el full de ruta.

En aquesta àrea dedicada a la transferència tecnològica exposen les seves solucions les spin offs Nanomol Technologies i Gloo, la startup Timeplast, i els projectes de recerca europeus Bizeolcat, SunCoChem, Licrox, r-LightBioCom, RedOsiris, Sea4Value i SbD4Nano impulsats per diferents centres tecnològics amb la participació d’ empreses i entitats de diversos països. Tots ells presentaran el dia 31 de maig les seves innovacions, avenços i models de negoci a potencials clients en forma d’elevator pitch.

Cal destacar que el sector químic és el major inversor en R+D+i de la indústria espanyola (1.721 milions d’euros el 2022) i proporciona feina a més del 21% del personal investigador, segons dades de la Federació Empresarial d’Indústries Químiques d’Espanya (Feique).

De nanomedicaments a bioplàstics programables

Així, es podran conèixer les solucions avançades per generar nanomedicaments més eficaços, selectius i amb menors efectes secundaris de Nanomol Technologies, empresa fundada el 2010 per investigadors de l’ Institut de Ciències de Materials de Barcelona-CSIC. També, els adhesius d’ altes prestacions de GLOO, spin-off creada el 2012 del Grup de Recerca de Materials-GEMAT de l’Institut Químic de Sarrià. Aquesta firma comercialitza un pegat específic per al sector nàutic capaç d’unir tot tipus de materials fins i tot en superfícies mullades o sota l’aigua; un producte químic formulat per segellar fuites d’aigua de piscines, spas, pous o dipòsits, així com altres tecnologies adhesives per a aplicacions industrials per a tercers.

Com a primícia mundial, es podrà veure el bioplàstic d’origen renovable i fins i tot comestible desenvolupat per la startup estatunidenca Timeplast i comercialitzat per PolimerUs que es desintegra després d’estar 60 hores submergit en aigua, tot i que se li pot programar un temps d’immunitat més gran per a determinades aplicacions.

Energies renovables, reciclatge i nous materials

Es presentaran, així mateix, diversos projectes de recerca en marxa finançats amb fons europeus com ara Bizeolcat, amb la participació del centre tecnològic Eurecat, el propòsit del qual és reduir la petjada de carboni de la indústria del refinat de petroli. Així, amb la síntesi de nous catalitzadors i l’ús de reactors de membrana, es fabriquen matèries primeres barates per a la química a partir de gasos com el propà i el butà.

També amb la presència d’Eurecat, el projecte SunCoChem ha desenvolupat un reactor per fabricar productes químics a partir d’energies renovables basades en el diòxid de carboni (CO2) recuperat de la pròpia indústria química i amb l’ajuda d’energia solar. Per la seva banda, Licrox, liderat per l’Institut Català d’Investigació Química, és un projecte que, imitant el procés natural de la fotosíntesi, converteix la llum solar, l’aigua i el diòxid de carboni en gas etilè, matèria primera molt utilitzada en la indústria química.

En l’àmbit de nous materials i l’economia circular, r-LightBioCom investiga, amb la coordinació del centre tecnològic AITEX, nous processos de disseny i producció de composites lleugers d’altes prestacions que ajudin a la seva reciclabilitat. En una línia similar, el projecte RedOsiris impulsa el reciclat de materials compostos i mescles de plàstics amb processos rendibles que generin subproductes d’alt valor afegit.

Mentrestant, Sea4Value, coordinat per Eurecat, desenvolupa un nou procés per a la recuperació de metalls i minerals d’alt valor procedents de les salmorres de les plantes dessalinitzadores amb els quals produir noves matèries primeres.

Finalment, SbD4Nano amb la presència d’Itene, busca aplicar mesures de seguretat i prevenció en el disseny de nanomaterials per mitigar els possibles riscos per a la salut humana i el medi ambient.

Juntament amb la sostenibilitat i la digitalització, la transferència tecnològica és un dels principals eixos temàtics d’Expoquimia i Equiplast i serà tema de debat en diverses de les jornades i conferències que tindran lloc en aquests salons, especialment durant el dia 2 de juny.

Del 30 de maig al 2 de juny, Expoquimia i Equiplast, referents firals per a les indústries química i del plàstic espanyoles, reuniran 590 expositors de 15 països i més de 1.500 marques representades al recinte de Gran Via.

Barcelona, 26 de maig de 2023

Maria Dolores Herranz / Edu Pérez Moya
Tel. 93 233 25 41 – 21 66
mdherranz@firabarcelona.com
eperezm@firabarcelona.com