Expoquimia destaca les solucions de la indústria química per a un futur sostenible

La indústria química abasteix de productes i tecnologies el 98% dels sectors productius. Aquest protagonisme, sumat al seu poder innovador, la converteixen en un actor estratègic per abordar reptes com l’economia circular, la descarbonització i la neutralitat climàtica. Un fet que s’evidenciarà a Expoquimia, la Trobada Internacional de la Química que organitza Fira de Barcelona i que aplega les empreses líders del sector del 30 de maig al 2 de juny al recinte de Gran Via.

Amb 284 expositors i 920 marques representades, Expoquimia mostrarà les solucions dels principals fabricants i distribuïdors en quatre grans àmbits: Matèries primeres i química de base; Instrumentació analítica, mesurament i control; Equips, tecnologies i serveis per a tot tipus de processos de producció; i Materials i sistemes per al tractament de superfícies. A més d’Espanya, els expositors d’Expoquímia procedeixen d’Alemanya, Itàlia, França, Portugal, Turquia, Xina, EUA. UU, i Suïssa, sent la cinquena part dels expositors internacional.

El president del comitè organitzador d’Expoquimia i director general de BASF Española, Carles Navarro, assegura: “Volem visibilitzar la contribució clau de la química per fer front al canvi climàtic i avançar en energies renovables, en la producció d’hidrogen verd, en la reincorporació dels residus a la cadena de valor, en el proveïment d’aigua,  fabricació de bateries, o en la captura i ús del CO2 com a matèria primera, sense oblidar els nous desenvolupaments que estem duent a terme en sectors essencials com l’agroalimentari, farmacèutic, la mobilitat o les tecnologies digitals”.

Contribució al Pacte Verd Europeu
L’àgora “Smart Chemistry, Smart Future”, que promou la Federació Empresarial de la Indústria Química Española (FEIQUE) ocuparà l’espai central d’Expoquimia. Amb el títol “Green Deal Edition” i més de 25 ponències i altres sessions, es donaran a conèixer les iniciatives, tecnologies i processos impulsats per les principals companyies i entitats del sector per assolir els ambiciosos objectius climàtics marcats en el Pacte Verd Europeo pel 2050. Entre els participants hi ha l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Air Liquide, BASF, Bondalti, Carburos Metálicos, Cepsa, el Clúster Químic de Tarragona (ChemMed), Covestro, Dow, Ercros, Grupo Industrias Químicas del Ebro (IQE), Ineos Inovyn, l’Associació d’Empreses Químiques de la Comunitat Valenciana (Quimacova), Quimidroga i Repsol.

En aquest espai també s’abordarà el PERTE de Descarbonització per a la indústria química; els ajuts públics per a projectes de R+D+i; el Reial Decret d’envasos i residus d’envasos; el nou pla d’internacionalització del sector químic espanyol; o les noves competències professionals que requereixen les empreses químiques.

Innovació posada en pràctica
Expoquimia també comptarà amb l’espai de coneixement “Industry Showcase” on parlaran representants dels sectors usuaris de les solucions de la indústria química i també del plàstic, aprofitant les sinergies amb Equiplast. Serà, doncs, el lloc per explicar i compartir els resultats concrets d’aplicar la innovació química en la generació, distribució, emmagatzematge i usos de l’hidrogen, economia circular, digitalització i transferència tecnològica.

Paral·lelament, en aquest espai, hi haurà una sessió diària per presentar cada un dels quatre casos d’èxit, exemples d’autèntica transformació gràcies a la innovació química, que han estat reconeguts en el programa “Best in class” de la fira. Es tracta de H2Site, i la seva nova tecnologia que permet obtenir de forma barata hidrogen verd; Inditex per la seva estratègia de circularitat; Repsol, per la digitalització dels seus processos industrials i logístics amb solucions d’intel·ligència artificial desenvolupades en col·laboració amb Telefónica, i Fuelium per les seves bateries de papers biodegradables capaces d’alimentar una gran varietat de dispositius d’un sol ús.

Aquestes quatre firmes rebran un reconeixement sectorial en el Sopar de Gala que organitza Expoquimia en la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 31 de maig i que reunirà a més de 500 persones, entre elles als principals empresaris i executius de la indústria química del nostre país, així com a personalitats del món institucional, social i econòmic. Aquest esdeveniment exclusiu, que vol posar en valor la importància empresarial d’aquesta indústria, comptarà amb la intervenció com a ponent invitat del president del Consell Europeu de la Indústria Química (Cefic) i CEO de BASF, Martin Brudermüller.

Un altre dels espais dedicats a la innovació serà la Tech Transfer & Innovation Area on participen spin-offs (Nanomol Technologies, Gloo), startups (Timeplast, BioSton) i projectes de recerca europeus (Bizeolcat, Licrox, SunCoChem, r-LightBioCom, Osiris i Sea4Value) que presentaran, a més, en un elevator-pitch els seus avenços.

Congrés Mediterrani d’Enginyeria Química 2023
Expoquimia també serà la seu de la quinzena edició del Congrés Mediterrani d’Enginyeria Química (MECCE), que reuneix investigadors, enginyers químics i professionals d’empreses industrials i que aquest any es centrarà en l’Agenda 2030. El programa del congrés inclou un total de 233 presentacions entre sessions plenàries, comunicacions orals i pòsters científics, que marcaran les pautes dels processos industrials del futur, més sostenibles i digitalitzats. Entre els ponents destaquen Elazer Edelman (Institut d’Enginyeria Mèdica i Ciència del MIT), Javier García (Unió Internacional de Química Pura i Aplicada -IUPAC ), Lourdes F. Vega (RICH Center- Khalifa University), Ángel Irabien (Universitat de Cantàbria) i Alec Groysman, expert israelià en corrosió.

Les propostes formatives d’Expoquimia es complementaran amb altres jornades tècniques i esdeveniments promoguts per associacions professionals, entitats i empreses. Cal destacar la celebració del V Green Beauty Congress, un fòrum científic i tècnic sobre cosmètica natural organitzat pel Beauty Clúster, i la jornada Procurement Day Catalunya 2022 de l’Associació Española de Professionals de Compres, Contractació i Aprovisionaments (AERCE) per promoure un major coneixement de les empreses, processos i productes del sector químic entre aquest col·lectiu. Per la seva part, Acció aporta un Marketplace de solucions innovadores en economia circular per a la indústria química, així com vàries conferències i presentacions. També organitzen activitats el Col·legi Oficial de Químics de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana, la Sociedad Española de Químicos Cosméticos, Plastics Europe, i Bequinor.

Com en edicions anteriors, Expoquimia es celebra amb Equiplast, la trobada internacional del Plàstic i el Cautxú. Ambdós salons, que sumen 590 expositors i més de 1.500 marques representades, ocupen un total de 21.000m2 nets, això és, la totalitat del Pavelló 3 del recinte firal de Gran Via. Per part seva l’oferta d’Eurosurfas, del sector de tractaments de superfícies, s’integra a Expoquimia a partir d’aquest any. Aquesta aliança facilita a múltiples sectors industrials conèixer també les solucions circulars i sostenibles dels transformadors plàstics, així com nous materials avançats, ja que es podran visitar les dues fires amb el mateix passi. S’espera l’assistència de més de 19.000 professionals.

Barcelona, 17 de maig de 2023

DESCARREGA EL DOSSIER DE PREMSA aquí

FOTOGRAFIES (edicions anteriors) aquí

ACREDITACIONS DE PREMSA aquí

Maria Dolors Herranz / Edu Pérez Moya
Tel. 93 233 25 41 – 21 66
mdherranz@firabarcelona.com / eperezm@firabarcelona.com