Construmat posa el focus en la sostenibilitat per contribuir a la revolució verda del sector

El Saló de la Construcció de Fira de Barcelona torna del 23 al 25 de maig amb una edició que tindrà com el seu eix principal la sostenibilitat, en línia amb les tendències actuals del sector en el seu camí per reduir emissions. Amb 204 expositors i 366 marques representades, Construmat reunirà una àmplia oferta de materials, eines, tècniques i serveis que promouen una construcció més sostenible i eficient. També organitzarà un congrés amb especial atenció als fons NextGeneration i una aula per potenciar la formació dels professionals..

Sota el lema “Construint sostenibilitat”, l’emblemàtic saló de la construcció de Fira de Barcelona ha dissenyat una proposta en resposta a les necessitats del sector i en la qual els professionals podran impulsar el seu negoci i descobrir els últims materials, sistemes i tècniques disponibles al mercat, adaptats a les últimes normatives mediambientals.

En la seva 22a edició, la zona expositiva ocuparà 10.000m² i comptarà amb la participació de 204 empreses líders de totes les àrees que integren la cadena de valor de la indústria. Entre elles es troben Alsina, Alufactory, Arquima, Breinco, Celo, Cementos Molins, Cosentino, Durmi, Egoin, Evowall, Fischer, Gabarró, Hercal, Jung, Kiloutou, Layher, O Feliz Painel, PMP, Grupo Protec, Roca, Rehatec, Roi, Grupo Saltoki, Sebastià, Simpson Strong Tie, Tejas Borja, Thermis, Volcalis, entre d’altres.

Igualment, l’esdeveniment compta amb la col·laboració i el suport de 40 associacions, col·legis i gremis professionals més representatius del sector, com APCE, Asefave, Cateb, Ccoc, CGATE, CNC, COAC, COAM, CSCAE, Fundació Laboral de la Construcció, Gremios, Itec, Pimec, Plataforma Passivhaus, Ptec.

El president del saló, Xavier Vilajoana, ha destacat que “Construmat és la principal plataforma del sector de la construcció a Espanya des de fa més de 40 anys i en la seva 22a edició tornarà a ser el punt de trobada de referència entre els professionals que ara busquen materials i sistemes constructius sostenibles per avançar en la transformació verda del sector”.

Per la seva banda, el director de l’esdeveniment, Roger Bou, assegura que “aquesta edició posa els fonaments del Construmat del futur i expressa el nostre compromís amb el sector a qui vull agrair el seu suport i col·laboració perquè el saló torni a ser un èxit”.

L’oportunitat dels NextGeneration
Construmat organitza també un congrés amb més de 40 sessions i 50 ponents que posarà especial èmfasi a visibilitzar les iniciatives que millor expliquen el caràcter transformador del sector i el seu impacte positiu en l’entorn. El progerama posarà especial focus en els fons NextGeneration amb l’objectiu d’accelerar la seva execució ja que encara falten per activar gran part dels 6.800 milions d’euros destinats a la construcció a Espanya.

Juntament amb la sostenibilitat, altres temàtiques destacades seran la digitalització i la industrialització.

En aquest sentit, destaca la sessió inaugural del congrés que oferirà Francisco Javier Martín Ramiro, director general d’Habitatge i Sòl del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que se centrarà en els fons europeus com a eix transformador per al sector de la construcció i de l’habitatge a Espanya, així com la conferència sobre les grans oportunitats que ofereix NextGeneration en matèria de transformació sostenible, tenint en compte que la meitat de les ajudes es destinen a rehabilitació sota criteris verds, que impartirà el Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE).

La rehabilitació del Santiago Bernabéu i la construcció de l’estadi desmuntable de Doha seran dos dels principals protagonistes de la temàtica d’industrialització, mentre que el projecte de digitalització de les muralles d’Àvila o l’ús de bessons digitals per millorar l’eficiència energètica i el confort dels edificis, ho seran de la del camp de la digitalització.

Captació de talent

El sector de la construcció porta anys alertant de la falta de professionals qualificats a causa de l’escàs relleu generacional. Per això, Construmat ha creat el Talent Day el 25 de maig amb diferents iniciatives que volen promoure la captació de talent.

Entre elles, el Job Market Place, un espai de trobada entre empreses i professionals, que organitzarà juntament amb Barcelona Activa, així com diferents sessions del congrés que incidiran en la incorporació de la dona en tota la cadena de valor de la construcció.

Igualment, l’Aula de Formació, durà a terme més de 20 jornades tècniques, tallers, demostracions i aplicacions, perquè els professionals puguin conèixer de manera pràctica les últimes novetats en productes i serveis.

Fusta: material en auge

L’ús de la fusta com a material constructiu està en plena expansió gràcies a les seves excel·lents propietats aïllants, versatilitat, durabilitat i resistència, la reducció dels temps d’obra, però sobretot per la seva baixa petjada de carboni. En un moment en què el sector viu una transformació verda, l’ús de matèries primeres naturals, com la fusta, el suro o la palla, tenen un paper rellevant.

Així, la 22a edició de Construmat ha creat una nova àrea dedicada a aquest material, on durant els tres dies de celebració, es construirà en directe una casa mitjançant estructures prefabricades en fusta, i altres elements naturals, així com amb cobertes, façanes i interiors vegetals, per tal que els visitants puguin conèixer de primera mà algunes de les tècniques més innovadores del moment que fan possible la construcció d’habitatges sostenibles,  saludables i eficients energèticament.

L’espai també donarà visibilitat a les empreses participants, especialitzades en aquest tipus de construcció alternativa i baixa en emissions com: Amorim Cork, Cap Problema, Cegasa, Cuadern Campanals Arquitectes, Ecococon, Egoin, Factor Energia, Hand, Institut Provençana,  Kave Home, Lzf, Xavier Mas, Max Madera, Persiana Barcelona, Roca, Roi, Saint-Gobain, Sebastia, Simon, Simpson-Strong Tie, World Wood Future i Zania.

Projectes únics

Amb el propòsit de posar en valor la innovació en el sector de la construcció, Construmat ha creat el programa TOP3, a través del qual ha seleccionat tres iniciatives que han destacat per la seva singularitat en els camps de la sostenibilitat, la industrialització, i la digitalització.

Es tracta de l’edifici Pallars, l’immoble residencial de fusta més alt de Barcelona, els espais hospitalaris polivalents construïts a Catalunya durant la pandèmia i “Corrochip” un sistema de sensors que alerta de la corrosió del formigó. Els tres formaran part del programa del congrés on tindran l’oportunitat de donar a conèixer els detalls dels seus projectes, les solucions aplicades i els resultats obtinguts.

Barcelona, 9 de maig de 2023

Albert Sas Gimeno
690088359
asas@firabarcelona.com