Els Premis FoodTech impulsen les iniciatives emprenedores i d’innovació més punteres

Contribuir al llançament al mercat de nous projectes empresarials i de recerca que suposin veritables avanços pràctics en l’àmbit de la producció i conservació d’aliments i begudes és el principal objectiu dels guardons Emprende i Innova, que concedeix Alimentaria FoodTech. El saló d’equipament, ingredients i tecnologia per a la indústria alimentària tindrà lloc del 26 al 29 de setembre de 2023 a Fira de Barcelona.

L’esforç empresarial que suposa emprendre i investigar en tecnologies innovadores en l’àmbit de la producció i la conservació de begudes tindrà recompensa en el saló Alimentaria FoodTech, els guardons del qual -Emprende i Innova- han obert convocatòria per a rebre candidatures de projectes.

En tots els casos, la innovació que presentin ha de suposar un avanç significatiu, útil i ràpidament aplicable al mercat, segons el criteri d’un jurat compost per representants del món empresarial, centres tecnològics i institucions acadèmiques rellevants en el sector de transformació de la indústria alimentària. Així mateix, es valoraran els seus avantatges competitius, la seva viabilitat comercial, el seu pla financer i l’atractiu del seu model de negoci per a potencials inversors.

La data límit per a presentar candidatures als premis és el pròxim 23 de juny i els projectes guanyadors es donaran a conèixer durant el transcurs d’Alimentaria FoodTech 2023.

Per a Ricardo Márquez, director d’Alimentaria FoodTech, “l’impuls a la innovació i l’emprenedoria és prioritària per al saló, per la qual cosa pretenem donar la màxima visibilitat i suport a les iniciatives que vagin en aquesta direcció. Per això, comptem amb la valuosa col·laboració dels centres tecnològics, les associacions sectorials i les companyies de la indústria més importants del país”.

Reconeixement a les innovacions tecnològiques
Els premis Emprende distingeixen a aquelles iniciatives d’empreses de nova creació amb seu i registre a Espanya que aportin una innovació tecnològica destacada en la producció, transformació i conservació d’aliments i begudes. Aquests guardons suposen un suport rellevant en la promoció d’idees de negoci desenvolupades per startups, empreses de base tecnològica i spin-offs del sector de maquinària, tecnologia i ingredients alimentaris que aspiren a introduir-se en el mercat.

A més, per primera vegada, el Premi Emprende s’estructura en quatre categories, en funció de l’impacte del projecte en transformació i/o conservació; en sostenibilitat i/o economia circular; en la salut i/o benestar i en Smart Agro.

Les empreses guanyadores dels Premis Emprende tindran l’oportunitat de disposar d’un espai en l’àrea FoodTech Innovarena d’Alimentaria FoodTech 2023 per a presentar la seva innovació, la qual cosa els permetrà programar entrevistes amb alguns dels 125 compradors de 25 països convidats pel certamen -el doble que en l’edició anterior-. A més, podran establir reunions de networking amb expositors de la fira, centres científics i de recerca, plataformes tecnològiques, inversors, i empreses incubadores o acceleradores.

Per altra banda, els premis Innova constitueixen un reconeixement als productes o serveis més innovadors presentats exclusivament per expositors d’Alimentaria FoodTech 2023 i que ja hagin estat llançats al mercat. S’estructuren en cinc categories: Processos i transformació; Seguretat, higiene i qualitat alimentàries; Sostenibilitat i economia circular; Digitalització; i Salut i benestar, aquestes dues últimes de nova creació.

Per a impulsar aquests reconeixements, Alimentaria FoodTech compta amb la col·laboració del seu comitè científic, presidit pel professor Buenaventura Guamis, catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i del qual formen part associacions com el centre tecnològic Ainia, l’Associació de Fabricants i Comercialitzadors d’Additius i Complements Alimentaris (AFCA), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Federación Española de Alimentos y Bebidas (FIAB), el Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat i la Fundació Triptolemos, entre altres organismes referents en el sector.

Inversions a l’alça
Un total de 412 startups formen part de l’ecosistema emprenedor del sector Foodtech a Espanya, segons dades d’CEX España Exportación e Inversiones en el seu informe Spain Foodtech Nation 2022 Report: Addressing new challenges across the food value chain, aquest organisme incideix en el fet que la inversió en aquesta indústria es va incrementar en un 9,38% el passat exercici, assolint els 268 milions d’euros. A més d’atreure a inversors nacionals i internacionals, s’estima que aquestes empreses emergents col·laboren amb més de 30.000 empreses dedicades a la transformació alimentària, així com més de 50 universitats especialitzades i de 20 centres tecnològics d’avantguarda implicats.

Alimentaria FoodTech és el principal punt de trobada a Espanya per a les indústries de l’equipament, tecnologia i ingredients per a l’alimentació i les begudes. El saló tindrà lloc del 26 al 29 de setembre de 2023 al recinte Gran Via de Fira de Barcelona per a impulsar l’activitat comercial, les oportunitats de negoci i les exportacions de béns i equips. Està prevista la participació del voltant de 200 expositors directes i un total de 500 marques representades.

Barcelona, 13 de març de 2023 

Susana Santamaria
93.452.11.04

ssantamaria@alimentaria.com