Barcelona Wine Week frega el miler d’expositors en una edició de rècord

Barcelona Wine Week arriba a la seva quarta edició amb xifres rècord i consolidada com a cita ineludible per al sector. El saló, que se celebrarà del 5 al 7 de febrer en el recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, reunirà 952 cellers de 73 D.O.s espanyoles en una cita exclusiva que pretén mostrar la millor producció vitivinícola del país a compradors nacionals i importadors de tot el món. Comptarà, a més, amb 70 ponències i tastos en les quals més de 160 prestigiosos experts analitzaran els imminents desafiaments d’un sector clau per a l’economia espanyola.

Barcelona Wine Week (BWW), el saló de referència del vi espanyol de qualitat, obrirà les seves portes dilluns que ve amb un ple total: 952 cellers i més de 7.200 m², un 15% més que el 2023 tant en xifra d’expositors com en metratge. Amb només tres edicions, i després de l’èxit de convocatòria registrat, l’organització ja projecta una ampliació d’espai per a 2025 que permeti acollir l’alta demanda d’empreses interessades.

BWW 2024 reunirà cellers de 73 D.O.s i altres segells de qualitat de tota Espanya que exhibiran els seus millors vins i establiran contactes comercials amb els més de 20.000 visitants professionals previstos. Entre ells, 650 grans compradors i importadors clau de països estratègics per a l’exportació convidats per BWW en col·laboració amb ICEX España Exportació i Inversions. Destaca la presència de professionals dels Estats Units, Alemanya, el Canadà, Països Baixos, el Regne Unit o la Xina, que torna amb força al saló.

Es tracta de decisors de compra de grans cadenes de supermercats, com Tesco (el Regne Unit) o City Super (la Xina), i distribuïdors clau com American Northwest Distributors o Handcraftedwines (USA). A ells, se li sumaran prop de 1.000 grans compradors nacionals convidats per BWW mitjançant el seu programa VIP Buyers. En total, es calcula que durant l’esdeveniment se celebraran més de 11.400 reunions de negocis entre aquests compradors i les empreses expositores.

Per a Celine Pérez, directora de BWW, “l’altíssima demanda per a exposar en el saló i l’èxit del programa d’atracció de compradors clau confirmen BWW com un esdeveniment únic a Espanya per a la dinamització i la internacionalització del vi espanyol. Aquest èxit ens obliga a créixer, però sempre mantenint la nostra aposta per un esdeveniment premium focalitzat a generar negoci de manera efectiva.”

Entre las empreses participants destaquen grans noms com Matarromera, Pago de los Capellanes, Protos, Marqués del Atrio, Hammeken Cellars, Lan, La Rioja Alta, Araex, Juvé & Camps, Vicente Gandía, Freixenet o Vallformosa, així com centenars de petits i mitjans cellers agrupats en més de 70 Denominacions d’Origen i altres segells de qualitat.  Les que tindran una major presència seran la DO Ribera del Duero, la DOCa Rioja i la DO Cava, però també hi seran presents moltes altres como Priorat, Bierzo, Alacant, Mallorca, Jumilla, Cigales, Rías Baixas, Arlanza o Navarra.

Catalunya tornarà a ser la comunitat amb una major representació. Hi participaran 299 empreses catalanes, un 10% más que el 2023, i hi seran representades les 11 D.O.s de Catalunya.  Vallformosa, Juvé & Camps, Freixenet, Celler Vall Llach, Jané Ventura, Abadal, Mas Martinet, Castell d’Encús, Gramona, Scala Dei, i Rovellats són alguns dels cellers participants.

El saló estarà estructurat en tres grans àrees. La més gran serà BWW Lands, amb els cellers organitzats per D.O.s i altres segells de qualitat. La seguiran BWW Brands i BWW Complements&Tech, amb algunes de les marques més reconegudes del mercat, i BWW Collectives i BWW Impulse, amb petits projectes i microcellers.

70 tastos i ponències sobre el vi que ve

BWW comptarà amb més de 160 experts, Masters of Wine, sommeliers, crítics i destacats elaboradors que analitzaran els grans reptes i macro-tendències del sector i oferiran tastos únics. En aquesta edició, l’eix temàtic central aprofundirà en la tendència a utilitzar recipients singulars per a elaborar el vi, des d’àmfores a antigues almàsseres de pedra.

Destaquen ponents com el Master of Wine Fernando Mora (D.O. Aragó); els elaboradors Dominik Huber i Sara Pérez (D.O.Ca Priorat); Almudena Alberca, primera i única dona espanyola amb el títol de Master of Wine; o els tres últims guanyadors del concurs Millor Sommelier d’Espanya, reunits en un tast inèdit. La diversitat de materials per a la criança també serà protagonista en l’espai Wine Tasting Journey by #alimentosdespaña, on es podran degustar 70 vins elaborats i envellits en recipients singulars.

Altres sessions destacades seran les de Peter Richards, Master of Wine i un dels més reconeguts comunicadors del vi del Regne Unit; Beth Willard, de la revista Decanter; el crític Tim Atkin, amb el seu primer informe sobre els millors vins elaborats a Catalunya; o el tast que dirigirà el sommelier i periodista de La Vanguardia Ramon Francàs: ‘Els 10 magnífics de la D.O. Ribera del Duero’, que recorrerà els millors vins de cellers com ara Pago de los Capellans, Vega Sicilia, Pago de Carraovejas o Aalto.

Per la seva part, l’espai BWWHub oferirà sessions sobre sostenibilitat, tendències, internacionalització i digitalització. Destaquen les dedicades a l’adaptació al canvi climàtic; a l’aplicació de la Intel·ligència Artificial; a l’auge del consum de vi sense alcohol; a l’exportació als Estats Units o a l’excel·lència com a motor de posicionament internacional, amb la participació d’ICEX España Exportació i Inversions.

La passió pel vi envaeix Barcelona

Amb motiu de la celebració del saló, Barcelona acollirà diverses propostes al voltant del món del vi. Del 2 al 7 de febrer, el projecte BWW Likes The City! convertirà la ciutat en capital del vi associant-se amb establiments de restauració, hotels i altres locals. Més de 20 restaurants, bars i enoteques oferiran menús especials i tapes maridadas. Entre ells, Citrus, La Venta, Nectari, Topik, La Balsa, Via Veneto, Bolero Bar o ABaC.

A més, enguany BWW Likes The City estrena Hotel Wine Fest, tres rutes per hotels emblemàtics de la ciutat en els quals es podrà gaudir de tastos i maridatges especials.

BWW compta amb la col·laboració de la Federació Espanyola del Vi (FEV); el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA); el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; ICEX España Exportació i Inversions i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. També rep el suport de Cajamar, el grup financer referent de la banca cooperativa a Espanya.

PEU DE FOTO (d’esquerra a dreta): Martín Tomás Guirao, director territorial de Grupo Cajamar; Marta Macías, project manager de BWW; Celine Pérez, directora de BWW; María Naranjo, directora d’Indústria Alimentaria d’ICEX España Exportación e Inversiones; J. Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions; i Xavi Nolla, director d’EnoAula.


Barcelona, 31 de gener de 2024

Imatges del saló, aquí

Acreditacions de premsa, aquí

Susana Santamaria: ssantamaria@alimentaria.com

Natàlia Torrent: ntorrent.op@alimentaria.com